NaslovnaNovostiRuski dronovi "Lancet" dobili "šok jezgro"; Više ni zaštita oklopnih vozila u...

Ruski dronovi “Lancet” dobili “šok jezgro”; Više ni zaštita oklopnih vozila u vidu rešetke ne pomaže

Veruje se da su nove ruske bespilotne letelice kamikaze (lutajuća municija) porodice Lancet dobile takozvano punjenje tipa „šok jezgro“. Suština opremanja ove bojeve glave je da nikakve mreže, rešetke, “roštilji” ili druge konstrukcije na štićenom vozilu ih neće zaštititi od nje.

Možemo reći da su Lancet dronovi postali univerzalno (koriste kumulativne i visokoeksplozivne bojeve glave) i izuzetno korisno oružje. Na internetu se već pojavio video koji demonstrira upotrebu Lanceta sa „šok jezgrom“ protiv oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.

Na snimku se vidi vazdušna detonacija bojeve glave Lanseta nekoliko metara ispred neprijateljske opreme. Lancet je u suštini postao univerzalno oružje sa HEAT i visokoeksplozivnim bojevim glavama.

Ovaj video je primetio i ruski stručnjak Jurij Podoljaka, koji ga je 9. novembra prokomentarisao na svom Telegram kanalu. Ekspert je primetio da je za „šok jezgro“ znao dugo vremena, ali da ga nikada nije video na delu. Sada je video kako Lancet radi sa „šok jezgrom“, od koga navodno nema zaštite.

Inače, ovo je daleko od jedinog „iznenađenja“ koje očekuje ukrajinske oružane snage u narednim mesecima. Hteli ste tehnološki rat, imamo kako da odgovorimo. Mislim da će već zimi jecanje vojnika Oružanih snaga Ukrajine biti još glasnije. Ali ne znam sve što se sprema. Ali ono što već znam omogućava mi da napišem ono što sam napisao, rezimirao je Podoljaka.

Ukrajinski proizvođač dronova BLITZ Aircraft Unmanned je u svom blogu potvrdio da poboljšani ruski Lancet sa LIDAR senzorom (laserskim lokatorom) koji se nalazi pored usmerene kamere detektuje oklopna vozila pre nego što ih kontaktira.

lidar na lancetu koji su yaplenili ukrajinci
lidar na lancetu koji su zaplenili ukrajinci

LIDAR je sistem za dobijanje informacija o udaljenim objektima pomoću refleksije i rasejanja svetlosti u providnim i poluprovidnim sredinama.

Ovo rešenje je efikasno protiv mreža i slične zaštite. Najverovatnije je u pitanju testiranje ili jednokratna upotreba, pojašnjavaju iz BLITZ Bespilotnih Letelica.

Lancet lutajuća municija

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

lancet izdelie 53 1
Najnoviji lancet izdelie-53

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku specijalne vojne operacije, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

002 lancet 3
Lancet-3

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje. Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada pokazali uspeh.

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

3 KOMENTARA

  1. Какав је смисао сенке малтешког крста који се види на десној страни видео снимка?

  2. Šansa za brzo dobijanje rata je propuštena na samom početku!Sada valja ostvariti cilj na teži i sporiji način.

  3. Kad cete rusi da se uozbiljite i pocnete iz sve snage napad na naci ukrajince. Ajde vise mnogo ste spori to nikom.neodgovara

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave