NaslovnaNovostiUkrajinci dronovima napali vazduhoplovni pogon Berijev, u kome se popravljaju Tu-95, Il-76...

Ukrajinci dronovima napali vazduhoplovni pogon Berijev, u kome se popravljaju Tu-95, Il-76 i A-50

Pojavili su se satelitski snimci fabrike aviona Berijev u gradu Taganrogu, koju su 9. marta ujutru napali dronovi. Slike su objavile OSINT grupe analitičara zapadnih službi na mreži X (Twitter).

Objavljeni satelitski snimci, koji su snimljeni 9. marta 2024. godine u popodnevnim satima, ukazuju da je fabrika aviona u Taganrogu napadnuta dronovima. Na krovu hangara postoje i tragovi gareži koji ukazuju da je došlo do neke vrste požara. Napadnuti hangari su navodno bili krajnje mesto za sklapanje aviona.

Treba napomenuti da je preduzeće korišćeno za popravku aviona Tu-95 i Il-76. Pored toga, prema zapadnim ekspertima, jedan od obaveštajnih aviona A-50, snimljenih na snimcima od 8. do 9. marta, nije prisutan u prostorijama fabrike.

Istovremeno je bio prisutan na slikama od 29. februara. Ne zna se gde je letelica otišla, ali ako je premeštena u hangar, zapadni analitičari se nadaju da je oštećena.

Podsećamo da je ujutru 9. marta 2024. godine veliki broj dronova napao fabriku aviona u gradu Taganrogu u Rusiji, gde se remontuju i proizvode specijalne vojne letelice, među kojima je i avion za radarsko izviđanje A-50 velikog dometa.

Tokom noćnog napada dronom na avijacionu fabriku Berijev u ruskom gradu Taganrogu, glavna meta je bio avion A-50 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga koji je bio tamo na remontu i nadogradnji.

Ovo je avion koji su prošle godine napali su saboteri koji rade za ukrajinske obaveštajne službe malim dronom u vazdušnoj bazi Mačulišči u blizini beloruske prestonice Minska. Napad tada nije uspeo.

Objavljeno je da je oko 41 dron gađao različite vojne objekte u gradu. Prema rečima stanovnika tog područja, čuli su najmanje 5 eksplozija.

Treba napomenuti da se napad dogodio nakon što je šef Rosteca Sergej Čemezov najavio da će kompanija nastaviti proizvodnju ovog tipa aviona. Prema njegovim rečima, obnavljanje proizvodnje je zbog potrebe ruskih vazduhoplovnih snaga za ovim avionima, kao i interesovanja drugih zemalja.

On je naveo da će proizvodnja svakako biti nastavljena jer kompanija ima kapacitete da proizvede i radarsku stanicu i sam avion. Da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) dobile novi avion Berijev A-50U za rano upozorenje i kontrolu (AEW&C), javili su ruski mediji 2. marta. 2024. godine.

Prema zapadnim analitičarima i službama, obnavljanje proizvodnje prvenstveno je posledica gubitka aviona A-50 u prva dva meseca 2024. godine. Ukrajina i zapad tvrde da su se oba srušila u blizini Azovskog mora.

Prema zapadnim analitičarima prvi izgubljeni avion bio je A-50U sa repnim brojem RF-50601, koji ukrajinske PVO tvrde da su oborile iznad Azovskog mora 14. januara 2024. godine.

Ukrajinski izvori vesti su izjavili da su avioni Il-22 i A-50U oboreni od strane PVO sistema Patriot. Međutim, kasnije su se pojavile komunikacije koje ukazuju na prisustvo relejnog aviona Il-22 na nebu, koji je na kraju ipak sleteo u grad Anapa.

a 50
a 50

Drugi A-50 je oboren iznad Krasnodarske teritorije 23. februara 2024. Broj repa i verzija aviona nisu obelodanjeni ni u zapadnim ni ruskim izvorima. Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva general Nikolaj Oleščuk, čije je radno mesto sada upitno usled sličnih izjava, izašao je 24.02.2024 sa tvrdnjom da je ruski A-50 oborila ukrajinska protivvazdušna raketa. Međutim, ruski kanali tvrde da je avion oboren greškom, iz „prijateljske vatre“.

Šta god da se dogodilo, Rusija je vrlo verovatno izgubila čak dva A-50 za samo nekoliko nedelja. A-50 su izuzetno retki aparati samim tim i veoma velike potražnje. A-50 ima nadimak “Bumbar”, a NATO izveštajno ime “Mainstay”, funkcioniše kao vazdušni sistem upozorenja i kontrole (AWACS) za nadzor. Berijev A-50 je AWACS avion iz ere sovjetskog saveza, zasnovan na avionu Iljušin Il-76, a prvi put je poleteo 1978.

U nivoima leta, daju sliku vazdušne situacije, koja seže duboko u teritoriju koju kontroliše Ukrajina. A-50U je moderna verzija sovjetskog „letećeg radara“ A-50 sa novim radarskim sistemom. U stanju je da istovremeno otkrije i prati do 300 vazdušnih ciljeva u radijusu od 600 kilometara, usmeravajući na njih do 30 lovaca.

Drugim rečima, kada je A-50 u vazduhu, Rusi „vide“ teritoriju Ukrajine kao na dlanu i znaju skoro sve šta se tamo dešava, gde poleće letelica ili se lansira rakete itd. Takvi avioni su ne samo izuzetno važni, već su i veoma skupi.

VKS su prvi put upotrebile svoj A-50U u stvarnoj borbi tokom operacija protiv terorističkih grupa u Siriji. Brzo uvođenje novog A-50U u službu VKS i planovi za nastavak proizvodnje aviona naglašavaju kako veliki ruski industrijski kompleks nastavlja da jača vojne kapacitete zemlje uprkos tome što se suočava sa zapadnim sankcijama bez presedana.

2 KOMENTARA

  1. Ništa ne rade ukrajinci,već NATO ZEMLJE!! a ro su najoničnije jajare koje ne smeju da kažu da oni to rade!!! Nikedan dron bez NATO satelita ne može da funkcioniše!!

    • a jajare boljševičke nesmeju da kažu da ih nato zemlje tamburaju, i samo laprdaju…jajare kakve nema na planeti

      3
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave