NaslovnaNovostiVazdušno-kosmičke snage Rusije ekspresno dopunile zalihe novim AWACS avionom Berijev A-50U

Vazdušno-kosmičke snage Rusije ekspresno dopunile zalihe novim AWACS avionom Berijev A-50U

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) dobile su novi avion Berijev A-50U za rano upozorenje i kontrolu (AEW&C), javili su ruski mediji 2. marta. 2024. godine.

Isporuka je usledila samo dan nakon što je šef Državne korporacije Rosteha, Sergej Čemezov najavio da će Rusija obnoviti proizvodnju aviona A-50. Prema njegovim rečima, odluka je usledila zbog potrebe VKS za ovim letelicama, kao i zbog interesa stranih zemalja.

Čemezov je napomenuo da će proizvodnja definitivno biti obnovljena, jer kompanije imaju odgovarajući kapacitet da same proizvedu i radarsku stanicu i avion.

A-50 ima nadimak “Bumbar”, a NATO izveštajno ime “Mainstay”, funkcioniše kao vazdušni sistem upozorenja i kontrole (AWACS) za nadzor. U službu je ušao 1985. godine, sa oko 40 proizvedenih do 1992. godine. Najnovija modernizacija jednog A-50 obaveljena je nedavno, u novembru 2023. godine.

A-50U je duboko unapređena verzija A-50, koja je razvijena u Sovjetskom Savezu na bazi vojnog transportnog aviona Iljušin Il-76. Originalni A-50 je navodno bio sposoban da kontroliše do deset borbenih aviona za presretanje vazduh-vazduh ili napad vazduh-zemlja.

Avion AEW&C može da leti četiri sata sa dometom od 1.000 kilometara od svoje baze, uz maksimalnu poletnu težinu od 190 metričkih tona. Da bi se dodatno proširio domet, avion može da se puni gorivom vazdušnim tankerima Il-78.

Glavni sistem A-50 je radar Vega-M koji je dizajnirao MNIIP, a proizveo NPO Vega. Radar može da prati do 150 ciljeva istovremeno u krugu od 230 kilometara. Veliki ciljevi, poput brodova, mogu se pratiti na udaljenosti od 400 kilometara.

Tačne mogućnosti A-50U su poverljive, ali je nadogradnja navodno modernizovala elektroniku aviona i povećala udobnost posade.

a 50
a 50

VKS su prvi put upotrebile svoj A-50U u stvarnoj borbi tokom operacija protiv terorističkih grupa u Siriji. Posle početka eskalacije sukoba u Ukrajini, dve takve letelice su izgubljene, jedna 14. januara iznad Azovskog mora i druga 23. februara iznad regiona Krasnodarskog kraja. Prema ruskim izvorima, za oba incidenta okrivljena je prijateljska vatra.

Treći A-50U napali su saboteri koji rade za ukrajinske obaveštajne službe malim dronom u vazdušnoj bazi Mačulišči u blizini beloruske prestonice Minska 26. februara prošle godine. Napad nije uspeo.

Brzo uvođenje novog A-50U u službu VKS i planovi za nastavak proizvodnje aviona naglašavaju kako veliki ruski industrijski kompleks nastavlja da jača vojne kapacitete zemlje uprkos tome što se suočava sa zapadnim sankcijama bez presedana.

2 KOMENTARA

  1. #против свих
    СВЕ је лагање, а Срби су светски прваци у наседању на најпровидније преваре англосфере

  2. Ово је рат лагања. NATO нема оружје. Погинуло 300000 Руса,500000 Украјинаца. Уништено милион тенкова, 1000 авиона,оборено 1000 пројектила. Управо смо изгубили 3 апарата али смо развили у рату још модерније верзије. А људи се пале само тако. Лажови са свих страна,а људи гину са једне и друге стране за џаба.

    11
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave