NaslovnaNovostiProcureli izveštaji Pentagona pokazuju da je ukrajinski SBU napao ruski A-50U u...

Procureli izveštaji Pentagona pokazuju da je ukrajinski SBU napao ruski A-50U u Belorusiji

SAD su navodno došle do obaveštajnih podataka špijunirajući Ukrajinu

Pripadnici ukrajinske službe bezbednosti, SBU, bili su umešani u napad na ruski vojni osmatrački avion A-50 u Belorusiji koji se dogodio 26. februara ove godine, izvestio je u ponedeljak Ekonomist.

U izveštaju se citira strogo poverljivi američki dokument koji je deo gomile curenja informacija iz Pentagona i drugih američkih agencija koje su se pojavile na internetu. Prema Ekonomistu, SBU je na dan napada utvrdila da su „njihovi agenti u Belorusiji prkosili naređenjima i napali ruski izviđački avion“.

procureli dokumenti pentagona
procureli dokumenti pentagona

SAD su saznale da su agenti SBU umešani u napad špijunirajući Ukrajinu. Opis SBU procene je označen sa „SI-G“. Prema Ekonomistu, akronim „označava materijal koji potiče od posebno osetljivih obaveštajnih podataka, kao što su prisluškivanja telefona ili elektronsko presretanje, prema zvaničnicima upoznatim sa notacijom“.

Prema onome što se veruje da je fotografija dokumenta koja kruži internetom, stoji: „Zvaničnici Službe bezbednosti UKR (SBU) procenili su da su njeni agenti u Belorusiji prekršili naređenja i napali avion RUS A-50U na aerodromu Mačulišči, Belorusiji.

U vreme napada avionom, beloruska opozicija u egzilu slavila je operaciju i rekla da su za to odgovorni beloruski „partizani“. Ruski mediji su 7. marta izvestili da je Komitet za državnu bezbednost Belorusije utvrdio da je ukrajinska SBU umešana u sabotažu.

Mnoštvo curenja podataka pokazuje da SAD špijuniraju zvaničnike u drugim zemljama, uključujući Bugarsku, Mađarsku, Južnu Koreju i Izrael. U izveštaju Ekonomista navodi se da SAD takođe nadziru članove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), nuklearnog nadzornika UN.

Iznenada, uoči još jedne Blinkenove izjave da će ukrajinska kontraofanziva početi „u roku od nekoliko nedelja”, procureli su tajni američki dokumenti, u čiju verodostojnost postoje opravdane sumnje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave