NaslovnaNovostiDa li je SAD započeo informativni napad kao prethodnicu ofanzive Kijeva na...

Da li je SAD započeo informativni napad kao prethodnicu ofanzive Kijeva na terenu?

Kijev je pre nekoliko nedelja s ponosom proglasio svoju kontraofanzivu velikih razmera i javno objavljene datume i druge informacije o planiranim operacijama.

Na predstojeće pokušaje ukrajinske vojske da krene u ofanzivu ukazuju brojne izviđačke operacije na ratištima, kao i gomilanje velikog broja ljudstva i strane vojne tehnike na pojedinim delovima fronta.

Ofanziva velikih razmera se očekuje krajem aprila ili početkom maja, kada će suvo vreme omogućiti da se teška oprema kreće preko polja. Vojno naoružanje NATO-a, uključujući glavne borbene tenkove, stići će na linije fronta zajedno sa ukrajinskim jedinicama obučenim u inostranstvu.

Zelenski i njegovi zvaničnici bili su toliko inspirisani predstojećom ofanzivom da su o tome govorili svim svetskim medijima, zajedno sa američkim kolegama, odlučujući i čak šta će da rade sa Krimom, do kojeg još nijedan ukrajinski vojnik nije stigao.

Iznenada, uoči još jedne Blinkenove izjave da će kontraofanziva početi „u roku od nekoliko nedelja”, procureli su tajni američki dokumenti.

Dana 6. aprila, detalji predstojećih ukrajinskih operacija, uključujući informacije o snabdevanju ukrajinskih snaga oružjem NATO-a i jedinicama pripremljenim za ofanzivu, navodno su otkriveni onlajn.

Međutim, u autentičnost ovih dokumenata sumljaju vojni stručnjaci sa mnogih strana.

U zvaničnim dokumentima NATO-a rusko naoružanje je naznačeno prema NATO kodifikaciji, ali procureli tekst sadrži i transliteraciju imena sa ruskog na engleski. Sistem NASAMS SAM je takođe nekoliko puta pogrešno napisan.

Na kartama je naznačeno 49 tačaka raspoređivanja NASAMS-a, ali Kijev koristi samo dve. Još osam sistema je uključeno u USAI pakete; iako još nisu isporučeni kupcu.

Obuku na nemačkim tenkovima Leopard 2 izvele su ukrajinske posade iz 4. odvojene tenkovske brigade; ali prema dokumentima, nemački tenkovi su otišli ​​u 33. brigadu, koja je rasformirana 2016. godine i tada je korišćena kao rezerva.

Planirano je da ukupno 99 od 109 M2 Bredlija poslatih u Ukrajinu bude raspoređeno u ofanzivi. Svi su navodno upisani samo u jednu jedinicu.

Lokacija ruskih jedinica na mapi odgovara informacijama koje objavljuju proukrajinski resursi na mreži. Informacije o ruskim gubicima poklapaju se sa podacima koje je objavilo Ministarstvo odbrane Ukrajine. Istovremeno, gubici ukrajinske strane su značajno potcenjeni.

Uprkos galami u Pentagonu oko procurelih dokumenata, postoji velika verovatnoća da oni nisu ništa drugo do informativna operacija koja ima za cilj da odvrati pažnju i zbuni neprijatelja.

Posle nedelja glasnih izjava o predstojećoj ofanzivi, CNN je, pozivajući se na izvor blizak Zelenskom, izvestio da je Ukrajina navodno promenila „neke vojne planove“.

Podsećamo, već je nešto slično viđeno u ovom sukobu. Tajni vojni dokumenti Evropske komande Sjedinjenih Država [USEUCOM] navodno su procureli na Telegramu u septembru 2022 godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave