NaslovnaNovostiRuskom vazduhoplovstvu oštećen avion A-50 u bazi u kojoj se nalaze i...

Ruskom vazduhoplovstvu oštećen avion A-50 u bazi u kojoj se nalaze i hipersonični avioni MiG-31K

Ruski avion A-50U vazdušno-desantnog sistema upozorenja i upravljanja (AWACS) uništen je u napadu dronom na vazdušnu bazu Mačulišči u Belorusiji u incidentu koji se dogodio u nedelju uveče.

Nakon prvih izveštaja u kojima se tvrdi da je to izvela beloruska partizanska grupa BYPOL koja je povezana sa Ukrajinom, organizacija je kasnije preuzela odgovornost i potvrdila napade. Oštećenja na A-50 su takođe bila manje-više značajna i učiniće ga neoperativnim neko vreme.

BYPOL je navodno koristio dve bespilotne letelice u operaciji „sabotaže“. „Napominjemo da je A-50U prilično „pogodna“ meta zbog svoje velike (prečnika više od 10 metara) kupole od fiberglasa, gde se nalazi rotirajuća antena radarskog sistema Šmel“, navodi se u tvitu beloruskog projekta Hajun.

Vrsta dronova korišćenih u napadu nije poznata, ali izveštaji ne ukazuju na veliku bespilotnu letelicu. Modifikovani komercijalni dron, sa eksplozivom napravom pričvršćenom ispod njega, je jedna od mogućnosti, sobzirom da je to već prepoznatljiva praksa tokom celog rata u Ukrajini.

Beloruske bezbednosne agencije su kasnije pronašle torbu sa upravljačima za dron, što je potvrdilo čin sabotaže. I Moskva i Minsk će ovo verovatno tretirati kao teroristički akt.

Rusija već dugo optužuje Ukrajinu da koristi metode za koje tvrdi da je kvalifikuje kao „terorističku“ taktiku nakon atentata na civile na ruskoj teritoriji (Darija Dugina) i bombardovanja Kerčkog mosta.

mig 31 na aerodromu u siriji
mig 31 na aerodromu u siriji

Ruski MiG-31K, koji nosi hipersonične rakete Kinžal, takođe deluje iz Mačulišća. Grupa BYPOL je kasnije preuzela odgovornost za napad, u raznim zapadnim izveštajima koji likuju i citiraju slavljeničke izjave grupe.

„Jedan od devet AWACS ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u vrednosti od 330 miliona dolara je uništen“, navodi se u saopštenju koje se pripisuje grupi na jednom Telegram kanalu.

„To su bili dronovi. Učesnici operacije su Belorusi. Oni su postigli ‘pogodak’ i sada su bezbedno van zemlje. Svi su otišli.“, navodi se u izjavi pripisanoj predsedniku udruženja BYPOL Aleksandru Azarovu. Avion „definitivno neće leteti“, dodaju, a prenosi Euro weekly news.

a 50
a 50

Berijev A-50 je AWACS avion iz ere sovjetskog saveza, zasnovan na avionu Iljušin Il-76, a prvi put je poleteo 1978. U službu je ušao 1985. godine, sa oko 40 proizvedenih do 1992.

Neki ruski odbrambeni blogeri na Telegram grupama sada strahuju da bi zapadni vojni stručnjaci, koji pomažu ukrajinskim trupama na terenu, mogli da iskoriste odsustvo AWACS-a i pomognu Ukrajini da osmisli taktiku za hrabriju upotrebu svojih MiG-29 i Su -27 boraca. Ovo bi, međutim, teško moglo da se dogodi, s obzirom na Ukrajinske ogromne gubitke aviona i daleko superiorniju flotu Rusije.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave