NaslovnaNovostiRuski avion A-50U AWACS od 330 miliona dolara, „uništen“ u Belorusiji, izgleda...

Ruski avion A-50U AWACS od 330 miliona dolara, „uništen“ u Belorusiji, izgleda netaknuto na najnovijem videu

Ruski avion A-50U vazdušnog sistema za upozorenje i kontrolu (AVACS) navodno je oštećen u napadu beskonačne partizanske grupe 26. februara. Međutim, najnoviji satelitski snimci ne pokazuju očigledne znake oštećenja na letelici.

Dana 26. februara, beloruska grupa BYPOL koja je povezana sa Ukrajinom tvrdila je da je napala vazdušnu bazu Mačulišči koja se nalazi južno od Minska.

„Jedan od devet AWACS ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u vrednosti od 330 miliona dolara (je uništen)“, navodi se u saopštenju koje se pripisuje grupi na jednom Telegram kanalu.

„To su bili dronovi. Učesnici operacije su Belorusi. (Oni su postigli) ‘Pobedu’ i sada su bezbedno van zemlje“, navodi se u jednoj izjavi pripisanoj predsedniku udruženja BIPOL Aleksandru Azarovu.

Ubrzo nakon što se navodno dogodio incident, beloruske bezbednosne agencije pronašle su torbu sa kontrolnim panelima za dron, što je potvrdilo tvrdnje BYPOL-a.

Beloruska grupa je navodno koristila dva drona u ovom napadu i tvrdila da je iskoristila njegovu veliku veličinu i oštetila letelicu na nekoliko mesta, uključujući prednje i centralne delove aviona, avioniku i radarsku antenu.

„Napominjemo da je A-50U prilično ‘pogodna’ meta zbog svoje velike (prečnika više od 10 metara) kupole od fiberglasa, gde se nalazi rotirajuća antena radarskog sistema Šmel“, navodi se u tvitu beloruskog projekta Hajun. .

BYPOL je rekao da letelica „definitivno neće leteti nigde“.

Međutim, video snimak koji kruži od danas mrežama a i satelitski snimci Planet Labs-a, datirani 28. februara, pokazuju da je avion A-50 AEW&C koji je navodno napadnut bio još uvek uglavnom netaknut na parkingu u vazdušnoj bazi.

Satelitski snimci tekođe ne pokazuju štetu

Za početak, slika potvrđuje da ruski A-50U nije uništen u napadu. Iako bi neke zasjenjene mrlje na radu aviona i delovima njegovog desnog krila mogli ukazivati na neka oštećenja, to je još uvek nepotvrđeno.

Vojni komentatori sugerišu da bi ove zakrpe mogle biti zbog snega na okviru aviona.

Sve u svemu, vidi se da je avion na slici uglavnom netaknut. Međutim, to ne znači da nije bilo štete na avionu, jer se u blizini aviona vidi nekoliko velikih vozila, kako se očekivalo nakon napada.

Gornju analizu potvrđuje i slika iz Makara koju je podelio istraživački novinar i OSINT analitičar Đanluka Mezofiore, koji je tvrdio da je snimljena 28. februara.

Ako je bilo oštećenja na letelici u nekoj vrsti napada dronom, čini se da je to premalo da bi se moglo videti na komercijalnim satelitskim snimcima, što postavlja pitanja o ukupnoj ozbiljnosti napada i BYPOL-ovoj tvrdnji da letelica „definitivno neće leti bilo gde.”

Prema beloruskom Hajunu, dotični A-50 (registarski broj RF-50608) stigao je u Belorusiju 3. januara. Pre toga, poslednji put je doleteo u Belorusiju 24. februara 2022. godine..

Ovo je jedan od devet AWACS aviona u ruskom inventaru, što ga čini cenjenim posedom ruske vojske. Zbog toga bi mnogi reklamirali štetu na A-50 kao značajan udarac Rusiji.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) je u obaveštajnom ažuriranju od 28. februara navelo da bi „gubitak A-50 MAINSTAI bio značajan jer je ključan za ruske vazdušne operacije za pružanje slike vazdušnog bojnog prostora“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave