NaslovnaNovostiUsled nezapamćenih gubitaka, Rosteh najavio obnavljanje proizvodnje 'letećih radara' aviona A-50U

Usled nezapamćenih gubitaka, Rosteh najavio obnavljanje proizvodnje ‘letećih radara’ aviona A-50U

Generalni direktor državne korporacije Rostec je na marginama Gostinog dvora, pre početka obraćanja predsednika Saveznoj skupštini, najavio nameru da obnovi proizvodnju Rusima preko potrebnog aviona AWACS A-50U.

Naravno, ovaj avion treba unaprediti. Naravno, uspećemo, potrebno je učiniti to ne samo za našu vojsku, već i za izvoz, rekao je Sergej Čemezov novinaru agencije RIA Novosti.

Trenutno United Aircraft Corporation (UAC), zajedno sa holdingom Ruselektronika, bavi se isključivo modernizacijom postojećeg aviona A-50 u fabrici Berijev u Taganrogu. Jedna od ovih modernizovanih letelica ustupljena je Ministarstvu odbrane krajem septembra prošle godine, o čemu smo pisali.

Kompleks aviona za radarski osmatranje i navođenje velikog dometa A-50U je neophodna letelica u savremenim borbenim uslovima. Kao rezultat modernizacije, avion je dobio novu tehničku opremu, koja povećava brzinu i domet otkrivanja vazdušnih, kopnenih i morskih ciljeva, kao i efikasnost suprotstavljanja neprijatelju.

Avion je modernizovan u okviru programa ažuriranja flote aviona AWACS, predviđenog državnim odbrambenim nalogom, saopštio je pres centar UAC.

Podsetimo, proizvodnja novih modernizovanih strateških nosača raketa Tu-160M takođe je nedavno nastavljena posle duže pauze. Tokom posete šefa države fabrici Gorbunov u Kazanju, svetlost dana je ugledao najmanje jedan novi avion. Ranije je kompanija takođe bila uključena isključivo u modernizaciju postojećih “Belih labudova”.

Ukrajinci oborili dva aviona A-50 AWACS

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva general Nikolaj Oleščuk izašao je 24.02.2024 sa tvrdnjom da je ruski A-50 oborila ukrajinska protivvazdušna raketa.

Međutim, ruski kanali tvrde da je avion oboren greškom, iz „prijateljske vatre“. Prema preliminarnim izveštajima, avion je oboren u Krasnodarskom kraju. Napad se dogodio oko 20 časova po lokalnom vremenu u okrugu Kanevski. Snimci iz regiona potvrdili su da je olupina aviona pala u blizini sela Trudovaja Jermenija.

Pre toga, 15.01.2024, ukrajinski izvori vesti su izjavili da su avioni Il-22 i A-50U oboreni od strane PVO sistema Patriot. Međutim, kasnije su se pojavile komunikacije koje ukazuju na prisustvo relejnog aviona Il-22 na nebu, koji je navodno na kraju ipak sleteo u grad Anapa.

a 50
a 50

A-50 su izuzetno retki aparati samim tim i veoma velike potražnje. U nivoima leta, daju sliku vazdušne situacije, koja seže duboko u teritoriju koju kontroliše Ukrajina.

A-50U je moderna verzija sovjetskog „letećeg radara“ A-50 sa novim radarskim sistemom. U stanju je da istovremeno otkrije i prati do 300 vazdušnih ciljeva u radijusu od 600 kilometara, usmeravajući na njih do 30 lovaca.

Rusija je vrlo verovatno izgubila čak dva A-50 za samo nekoliko nedelja. Praktično u istoriji vazduhoplovstva, samo dva aviona tipa AWACS su za sada oborena i oba su navedena dva, ruska.

A-50 ima nadimak “Bumbar”, a NATO izveštajno ime “Mainstay”, funkcioniše kao vazdušni sistem upozorenja i kontrole (AWACS) za nadzor. Berijev A-50 je AWACS avion iz ere sovjetskog saveza, zasnovan na avionu Iljušin Il-76, a prvi put je poleteo 1978.

U službu je ušao 1985. godine, sa oko 40 proizvedenih do 1992. godine. Najnovija modernizacija jednog A-50 obaveljena je nedavno, u novembru 2023. godine.

Drugim rečima, kada je A-50 u vazduhu, Rusi „vide“ teritoriju Ukrajine kao na dlanu i znaju skoro sve šta se tamo dešava, gde poleće letelica ili se lansira rakete itd. Takvi avioni su ne samo izuzetno važni, već su i veoma skupi.

Podsetimo, jedan A-50 je takođe blaže oštećen u Belorusiji, na aerodromu Mačulišči od strane diverzanata u službi SBU. Sada, zvaničnim gubitkom dva aviona, njihov broj je postao opasno nizak za potrebe ruskih oružanih snaga. Vrednost ovih aviona se procenjuje na 330 miliona dolara.

Ruski avion A-50U za rano upozorenje i kontrolu (AEW&C) ima prozore zatamnjene zlatom. Video koji je snimio pilot A-50U objašnjava zašto.

Za zaštitu od elektromagnetnih polja ogromne antene postavljene na trupu, bočni prozori su prekriveni tankim zlatnim filmom. Ovo je najskuplja nijansa u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, kaže pilot.

Pošto je premaz zaista skup i takođe izmenjuje boje spektra (kao što se vidi na video snimku), njime su zaštićeni samo gornji i bočni prozori. Zlatna nijansa se takođe koristi u zastakljivanju kacige ruskih svemirskih odela.

6 KOMENTARA

    • Nije to rusofilija Ivane grozni, isto bi bilo i da su smeli prvo kineze da napadnu proksi ratom. Ljudi se ne bi saosecali ovde ni sa palestincima preterano da izrael nema generalnog pokrovitelja. Siguran sam niko ovde niti mrzi ukrajinice niti izraelce već nekog treceg koji sve ovo, kao i kod nas pali.

  1. Напред Русијо!Запад се спрема да свој економски слом претвори у светски рат јер Макрон већ пролупао,шта јадник све предлаже и говори…Срби враћајте се кући ово више не мирише на добро.А ми што смо овде јуриш на поља да имамо шта да једемо…

  2. prvi avion za elektronski nadzor je oboren iznad libana 1982 i to zE 2 izraelskog vazduhoplovstva!,Ako je uppste oboren ,,ovaj ruski avion nije mogao biti pigodjen od strane ukrajinaca,avion je u trenutku navodnog pada bio u krasnodarskom kraju,400 km od hersona,tu je doletio iz azovskog pravca brzinom od 700 km/h i visini od 9000 m,brzinu visinu je odrzavao vijelim putem,to pogodjen avion ne bi mogao!₩

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave