NaslovnaNovostiNezapamćen udar na Rusiju: Oboren drugi avion A-50 AWACS; Od 2 AWACS-a...

Nezapamćen udar na Rusiju: Oboren drugi avion A-50 AWACS; Od 2 AWACS-a ikada oborena, oba ruska

Ukrajinci su sinoć potvrdili da su oborili drugi avion A-50 AWACS, što su prvobitno tvrdili ruski kanali na telegramu. Avion su Ukrajinci oborili i iznad Azovskog mora.

Ukrajinsko izdanje Novi Glas (Nv.ua) piše da su prvu objavu u vezi sa obaranjem ruskog aviona AWACS dali ruski kanali.

Kasnije je, prema ukrajinskim medijima, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva general Nikolaj Oleščuk izašao je sa tvrdnjom da je ruski A-50 oborila ukrajinska protivvazdušna raketa.

Međutim, ruski kanali tvrde da je avion oboren greškom, iz „prijateljske vatre“. Prema preliminarnim izveštajima, avion je oboren u Krasnodarskom kraju. Napad se dogodio oko 20 časova po lokalnom vremenu u okrugu Kanevski. Snimci iz regiona potvrdili su da je olupina aviona pala u blizini sela Trudovaja Jermenija.

Lokalne vlasti su potvrdile da je u tom području pala letelica. Usled incidenta izbio je požar u blizini sela. Nijedan civilni objekat nije oštećen. Civilne žrtve su izbegnute. Tip aviona nije zvanično otkriven.

Više snimaka koje su snimili lokalni stanovnici pokazuju da je avion oboren projektilom i da je posada dala sve od sebe da izbegne napad, ispaljivanjem toplotnih mamaca.

Razni ruski vojni izvori potvrdili su uništenje ruskog A-50U AWACS. U blizini su otkriveni fragmenti repnog dela oborenog A-50U Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Uprkos ukrajinskim tvrdnjama, nije jasno kako su Oružane snage Ukrajine mogle da dođu do letelice. Selo u kojem se srušila letelica nalazi se oko 250 kilometara od prve linije fronta u Ukrajini.

Ukrajinska vojska koliko se zna, nema oružje za postizanje tako udaljenih ciljeva u ruskoj pozadini, uključujući i HIMARS MLRS američke proizvodnje. Dakle, prema logici prijateljska vatra je najverovatnija opcija.

Rusija gubi novi A-50 za samo nekoliko nedelja. Praktično u istoriji vazduhoplovstva, samo dva aviona tipa AWACS su oborena i oba ruska.

A-50 ima nadimak “Bumbar”, a NATO izveštajno ime “Mainstay”, funkcioniše kao vazdušni sistem upozorenja i kontrole (AWACS) za nadzor. Berijev A-50 je AWACS avion iz ere sovjetskog saveza, zasnovan na avionu Iljušin Il-76, a prvi put je poleteo 1978.

U službu je ušao 1985. godine, sa oko 40 proizvedenih do 1992. godine. Najnovija modernizacija jednog A-50 obaveljena je nedavno, u novembru 2023. godine.

Drugim rečima, kada je A-50 u vazduhu, Rusi „vide“ teritoriju Ukrajine kao na dlanu i znaju skoro sve šta se tamo dešava, gde poleće letelica ili se lansira rakete itd. Takvi avioni su ne samo izuzetno važni, već su i veoma skupi.

Prvi A-50 AWACS oboren prošlog meseca

15. januara je oboren još jedan ruski A-50 i oštećen Il-22 iznad Azovskog mora. Tada je, kako se navodi, to bio jednako važan udarac za Ruse kao primera radi i potonuće krstarice Moskva.

Rusi imaju malo aviona ovog tipa. Ruska vojska navodno ima u skladištu 13 aviona A-50 i osam A-50U, kao i nekoliko aviona A-50.

Reč je o izuzetno vrednim aparatima koje ruskoj vojsci omogućavaju da otkrije ciljeve na velikoj udaljenosti i da odredi cilj sistemima protivvazdušne odbrane velikog dometa poput S-400 i lovaca sa dalekometnim raketama. Tada smo pisali da je A-50 najverovatnije oboren raketom Patriot.

berijev a 50
berijev a 50

Podsetimo, jedan A-50 je takođe blaže oštećen u Belorusiji, na aerodromu Mačulišči od strane diverzanata u službi SBU. Sada, zvaničnim gubitkom dva aviona, njihov broj je postao opasno nizak za potrebe ruskih oružanih snaga. Vrednost ovih aviona se procenjuje na 330 miliona dolara.

6 KOMENTARA

  1. Nista od toga ,cista laz ,tako su pricali i za gerasimova koji prije neki dan je dijelio nagrade ruskim vojnicima i ko zna jos kakve lazi ukro ,britanske

    • Bome neće biti da je laž. Eno telegram pun snimaka olupine sve sa jasno vidljivim repnim oznakama. Jest oboren A-50…Rusi omamprčili svog.

  2. 1. nikada nije potvrdjen – nema ni papirica od “tragova” na tlu ili vodi. Pa ovaj mali putnicki avion kod nas je udario o stub pa ima na stotine delova sto pokazuju na internetu. Plus, Azovsko more ima najvecu dubinu od 15metara – oko 3x manje od duzine ili sirine aviona i manje od visine aviona – rep ne gori pa bi kao u 2.slucaju ostao ceo (i pored ogromne vatrene kugle, koja u 1. slucaju nije nigde vidjena).
    2. rusenje je prijateljska vatra – na jednom snimku jasno se vide barem 3 ako ne i 4 startna motora – bustera PVO raketa, koje su poletele 20-30km dalje. Verovatno je neki S300/400 sistem stavljen u automatski rezim, operater je izasao ili zaspao i nije uneo promenu identifikacije aviona, nakon cega je sistem automatski dejstvovao

    • Jest, a ta prijateljska vatra je baš opravdanje za ovakav kiks. 🙄 I taj prvi A-50 je bio isto prijateljska vatra ?! Tipični Rusi, vojno nedisciplinovani, zabole ih ona stvar…teški oblik kurcobolje. Džaba njima tehnološki dobri PVO sistemi kad su im posade treća kategorija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave