NaslovnaNovostiVlasti Burkine Faso, Malija i Nigera dale su zajedničku izjavu o napuštanju...

Vlasti Burkine Faso, Malija i Nigera dale su zajedničku izjavu o napuštanju ECOWAS-a

Tri afričke zemlje napuštaju EKOWAS (Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja), navodi se u zajedničkom saopštenju vlasti Nigera, Malija i Burkine Faso. Saopštenje je pročitano na nacionalnoj televiziji Nigera.

“Niger, Mali i Burkina Faso „odmah“ napuštaju ECOWAS, jer ova organizacija nije ništa pomogla u borbi protiv terorizma, a u humanitarnom smislu nema nikakve koristi. Osim toga, ECOWAS je stao na stranu zapadnih vlada koje su htele da vrate svrgnute marionete na vlast”, navodi se u saopštenju.

“Nakon 49 godina, galantni narod Burkine Faso, Malija i Nigera sa žaljenjem i velikim razočaranjem konstatuje da je ECOWAS odstupio od ideala svojih osnivača i panafričkog duha,” rekao je zvanični predstavnik vlasti Nigera pukovnik Amadu Abdraman.

Napomenimo da povlačenje tri zemlje iz ECOWAS-a nije bilo iznenađenje, na to su upozoravali prošle godine, kada je ta organizacija odobrila invaziju na Niger da bi povratila vlast svrgnutog profrancuskog predsednika Mohameda Bazuma.

EKOWAS je, pod pritiskom Francuske, pozvao nigersku vojsku da vrati svrgnutog predsednika u stolicu, u suprotnom su zapretili vojnom intervencijom. Istovremeno, Mali i Burkina Faso su zapretili da će napustiti EKOWAS.

Uprkos činjenici da do vojne intervencije nije došlo, organizacija je uvela režim sankcija protiv Nigera, što je dovelo do nestašice finansija i lekova. Uopšteno govoreći, ECOWAS je nazvan „podkupničkom organizacijom“ koja je izdala svoje principe pod uticajem Zapada.

Poslednji članovi misije francuskih oružanih snaga raspoređeni u Nigeru napustili su afričku zemlju u decembru prošle godine, što je zapečatilo razlaz između Francuske i novog vojnog režima u Nijameju i označilo kraj više od desetogodišnje antidžihadističke operacije francuske vojske u Sahelu.

Povlačenje oko 1.500 francuskih vojnika i vazduhoplovaca iz Nigera, poslednjeg preostalog saveznika Francuske u Sahelu od kada su generali preuzeli vlast 26. jula, usledilo je nakon povlačenja francuskih oružanih snaga iz Malija i Burkine Faso.

Posle dva meseca bravura sa novim vlastima u Nijameju, koje su osudile bilateralne sporazume o vojnoj saradnji sa Parizom, francuski predsednik Emanuel Makron je krajem septembra konačno najavio da će se francuske oružane snage povući iz Nigera „do kraja 2023. godine”.

Francuski ambasador u Nigeru, Silven It, kojeg je režim proterao, takođe je napustio zemlju krajem septembra nakon višenedeljnog skrivanja u diplomatskom predstavništvu.

Francuska je tada odlučila da potpuno zatvori svoju ambasadu u Nigeru, pošto više ne postoji “mogućnost njenog nesmetanog rada”, rekli su u četvrtak diplomatski izvori, odluka kojom se zaključuje “razvod” između dve države.

Manevar povlačenja francuskih snaga, započet početkom oktobra, karakterisao je izazov sa logističke tačke gledišta, jer je zahtevao prelazak od 1.700 kilometara, uključujući puteve kroz pustinje i močvare ali i područja puna džihadistima, do glavnog grada Čada, Ndžamene, gde se komanda francuskih snaga u Sahelu nalazi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave