Naslovna Novosti Ruski bombarder Su-34 zapalila grupa diverzanata koja deluje na teritoriji Ruske Federacije

Ruski bombarder Su-34 zapalila grupa diverzanata koja deluje na teritoriji Ruske Federacije

8
ruski avion su 34 navodno zapalila grupa diverzanata koja deluje na teritoriji ruske federacije
ruski avion su 34 navodno zapalila grupa diverzanata koja deluje na teritoriji ruske federacije
google news

Odbrambena obaveštajna služba (GUR) Ukrajine zvanično je saopštila da je ruski borbeni avion Su-34, inače vredan više od 50 miliona dolara, zapaljen na aerodromu Šagol u ruskom gradu Čeljabinsku u noći 4. januara 2024. godine.

Ukrajinska obaveštajna agencija je saopštila da je borbeni avion pripadao 21. mešovitoj avijacijskoj eskadrili Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Літак

“U noći 4. januara, grupa diverzanata zapalila je ruski lovac-bombarder Su-34 na aerodromu Šagol u Čeljabinsku,” tvrdi GUR.

Na video snimku se vidi kako nepoznata osoba pali vatru unutar jednog od usisnika vazduha u avionu. Pred kraj snimka plamen unutar letelice počeo je da se pojačava.

Izvor u ukrajinskim službama bezbednosti rekao je Ukrajinskoj pravdi da je Odbrambena obaveštajna služba (GUR) odgovorna za specijalnu operaciju izvedenu u ruskoj oblasti Čeljabinsk u noći između 3. i 4. januara.

Video snimak je sniman noću, neobičan je i otežava tačnu procenu šta se zapravo dešava kao i moguće štete na avionu, ali ukoliko je vatra dostigla dovoljno visoku temperaturu mogla je da deformiše trup.

Ukrajinci tvrde da su oborili čak četiri Su-34 za samo tri dana

Podsetimo, prethodno su Oružane snage Ukrajine objavile navodno obaranje nekoliko ruskih aviona Su-34.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je 22. decembra izvestilo da je oborilo čak tri ruska bombardera Su-34 koji su leteli u vazdušnom prostoru Hersonske oblasti. Kasnije su Rusi preneli da su avioni oboreni uz pomoć sistema Patriot dok su nisko leteli da bombarduju ukrajinske položaje.

Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Juri Ignat rekao je da “obaranje ovih aviona pokazuje da Rusi ne uče na svojim greškama, šaljući svoje pilote u sigurnu smrt”.

Pored toga, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk tvrdi da je ukrajinska vojska noću, 24. decembra, oborila još jedan ruski bombarder Su-34, u blizini Mariupolja. Podsetimo, VKS Rusije u svom inventaru, na raspolaganju ima preko 150 aviona Su-34.

vrlo verovatno trag tri rakete patriot mim 104 koje su ispaljene na tri su 34 koji su se nalazili negde iznad leve obale hersona
navodni trag tri rakete patriot mim 104 koje su ispaljene na tri su 34 koji su se nalazili negde iznad leve obale hersona

O opasanom radu ruskog lovca-bombardera Su-34 nevođenim bombama FAB-500ŠN u pravcu Hersona smo već pisali, te ukazali na rizike takvih manevara pre nego što su se 4 navedena gubitka i dogodila.

Diverzanti u službi Kijeva već nanosili štetu unutar RF

Ovo nije prva diverzantska operacija usmerena na ruske vojne aerodrome. U septembru 2023. godine nekoliko grupa diverzanata diglo je u vazduh avione i borbeni helikopter u Podmoskovlju.

Neidentifikovana lica postavila su eksploziv u avione An-148 i Il-20 i helikopter Mi-28N, koji je ranije aktivno učestvovao u obaranju jurišnih bespilotnih letelica iznad Moskovske oblasti.

U novembru 2022. godine, sličan akt sabotaže izveden je u vojnoj vazduhoplovnoj bazi u ruskoj oblasti Pskov. Diverzanti u službi Kijeva su ušli na aerodrom i navodno razneli dva ruska jurišna helikoptera Ka-52. Eksplozija je izazvala značajnu štetu na druga dva helikoptera.

Dvomotorni, dvosed, supersonični “frontalni bombarder Su-34

Su-34 je dvomotorni, dvosed, supersonični lovac bombarder, udarni avion srednjeg dometa za sve vremenske uslove koji VKS intenzivno koristi za izvođenje udara vazduh-zemlja i bombardovanja ukrajinskih snaga. 

Potpuno svesni neverovatnoj korisnosti aviona, VKS su sada počeli da ga naoružavaju najsmrtonosnijom municijom koja je dostupna u ruskom inventaru.Početkom septembra otkriveno je da je Su-34 opremljen hipersoničnom raketom Kindžal, koji je takođe pogodio metu unutar Ukrajine.

su 34 baca kab 1500 bombu
su 34 baca kab 1500 bombu

U to vreme, obavešteni zvaničnik odbrane rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS: „Lovac Su-34 koristio je hipersoničnu raketu Kindžal u specijalnoj vojnoj operaciji. Prva posada koja je izvršila takav zadatak dobiće državna priznanja.

Zanimljivo, šef pres-centra grupe „Zapad“ Oružanih snaga Ruske Federacije (Ruske Oružane snage) Sergej Žibinski takođe je izvestio na Telegram kanalu Ministarstva odbrane Ruske Federacije o dva vazdušna udara na mesto akumulacije ljudstva Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na Kupjanskom pravcu.

Razvoj je primljen sa intrigom jer je hipersoničnu raketu ranije nosio samo avion lovac-presretač MiG-31K posebno dizajniran za nošenje ovih projektila. Ovo je otvorilo put za diskusiju oko povećanja upotrebe Kindžala sada kada Su-34 mogu da ih nose.

Raketa Kindžal je svakako jedno od najvećih dostignuća ruske odbrambene industrije, sposobna da hipersoničnom brzinom pogađa ciljeve na velikim udaljenostima. Njena uspešna upotreba potvrđuje visok tehnički nivo ali i borbenu efikasnost ovog oružja.

U drugom slučaju, VKS su ispalili svoje prve klizne FAB-1500 M54 visokoeksplozivne fragmentacione bombe na metu koristeći upravo bombarder Su-34. Bomba je navodno pogodila metu tačno nakon nekoliko meseci testiranja.

Prema tvrdnjama na društvenim mrežama, lovac bi mogao da nosi najmanje dve modifikovane klizne bombe FAB-1500 M54, što bi u budućnosti bilo povećano na tri. Sa tri takve bombe, Su-34 je mogao da ispali jednu po jednu ili da ispali tri bombe istovremeno usmerene na tri različita cilja.

Kako ovi lovci bombarderi nastavljaju da dobijaju smrtonosnije i najsavremenije oružje, VKS su takođe izgleda svesni pretnje Su-34 parkiranim u vazduhoplovnim bazama. Dakle, da bi se zaštitli od ukrajinskog napada, letelica je prekrivena gumama i točkovima, kao što se vidi na najnovijim satelitskim snimcima.

su 34 baca bombu kab 1500 u slobodnom padu u siriji
su 34 baca bombu kab 1500 u slobodnom padu u siriji

Pored ovih, do sada nikad viđenih rešenja, Rusi će izgraditi nove „sisteme zaštite“ nad svojim avionima kako bi ih sačuvali od ukrajinskih napada dronovima. Naime, Rusi su razvili novu improvizovanu mrežu za svoje avione, u cilju zaštite od dronova.

8 KOMENTARA

  1. Свака част аутору текста, али све информације које су нама доступане су у “магли”… Руси имају губитке, што је не спорно, али су мајстори дезинформација и неби ме чудило да су се добро поиграли са овим неби ли другу страну намамили у замку.. Сами снимци и фотографије не показују ништа посебно, али ће га Руси искористити за масовније ударе. Једно је сигурно да памети фали…
    Мир Божји Христос се роди +++

  2. Inače takvi avioni se ostavljaju bez straže na “izvol’te”. Udje kad ko hoće, malo se prošeta… zpali neki avion iz zezanja i ode kad mu se hoće…

  3. A sta je zapalio? Komad drveta? Pošao u sabotažu a nije mogao da ponese pola litre benzina? Daj bre koga Vi zajebavate… Ušetao na aerodrom i pali vatru i niko ne primećuje?!?!?! Očajni su..

    • U kijevu nije glavno zlo, tamo je samo otrov, glavno zlo je na drugoj strani sveta i engleskoj.
      Evropa ako se ne odupre svemu ovome ima bas da na..be, amerikancima pune kase na veliko.

  4. Mislim da bi cak i partizani u WW2 po paljenju nekog vozila trcali ko blesavi, a ovaj jos radi slike za tik tok, sasv narod

    • Па то му је знак Украјине, она два крака са стране у украјинском грбу. Чисти нацисти, ништа друго, није ни чудо што су ратовали на страни Хитлера, а ови сад на страни НАТО-а, нема неке разлике!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version