Naslovna Novosti Ukrajinci promenili datum Božića i uzvraćaju udarac: Na 3 oborena Su-34 dodali...

Ukrajinci promenili datum Božića i uzvraćaju udarac: Na 3 oborena Su-34 dodali još 2 aviona nakon ruskog napada

1
su 30
su 30
google news

Na frontu je situacija za Ukrajinu veoma komplikovana, ali prema njihovim izvorima ispada da su sve uspešniji u suprotstavljanju ruskoj vojnoj avijaciji.

Juče, uveče, nakon masovnog napada Rusije na Ukrajinu, u kojem su korišćene bespilotne letelice, avioni i rakete, Rusi su, prema ukrajinskom glasilu Pravda, izgubili još jedan Su-34 i verovatno Su-30.

U kontekstu katoličke Badnje večeri, Rusija je pokrenula masovni napad na jugu Ukrajine, gađajući oblast Odese, raketama, avionima i dronovima kamikazama Geranj.

Ukrajinska PVO tvrdi kako je uspela da obori najmanje jedan bombarder Su-34. Još jedan Su-30 je vrlo verovatno oboren, dodaju.

Bombarder Su-34 je navodno pogođen u oblasti Mariupolja. Komandant Vazduhoplovstva Ukrajine potvrdio je da su sistemi PVO Ukrajine oborili Su-34 koji se nije vratio u svoju bazu u Rusiji.

Prema ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu, koje citira ukrajinska Pravda, u oblasti Crnog mora, u Odeskoj oblasti, rakete su ispaljene i na ruski Su-30. Kijev navodno još ne može da potvrdi da li je avion oboren, potvrđeno je samo obaranje bombardera Su-34.

“Srećan Božić!”, ironično je rekao komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

su 34 i kindzal
su 34 sada sposoban da nosi i kindzal

Podsetimo, Ukrajina je prvi put u jednom veku slavi praznik 25. decembra, a ne 7. januara. Ukrajina zvanično obeležava Božić 25. decembra ove godine, po gregorijanskom kalendaru. Navodni razlog je pravljenje distance od Rusije, koja praznik slavi 7. januara.

Ukrajinska vlada je u julu usvojila zakon kojim se menja datum, što se smatralo prezirom na Rusiju i Rusku pravoslavnu crkvu, koja sledi julijanski kalendar iz rimskog doba za verske prilike.

U zakonu koji je potpisao predsednik Volodimir Zelenski navodi se da Ukrajinci žele da „žive svoj život sa sopstvenim tradicijama i praznicima“.

5 aviona, od kojih su Ukrajinci oborili četiri bombardera Su-34 za samo 4 dana

Podsećamo, pre tri dana ukrajinski zvaničnici su izvestili da su u južnom delu Ukrajine uništena tri ruska bombardera Su-34. Informacija je potvrđena i na Telegram kanalima ruskih blogera, dok je u medijima demantovana.

Tako se sa dva oborena aviona uoči jučerašnjeg dana, broj izgubljenih popeo na 5. Ako se Su-30 i dalje ne može potvrditi iz ukrajinskih izvora, Ukrajina je ubeđena da je oborila Su-34. Prema njima, Rusi su izgubili 4 Su-34 za samo tri dana.

„U noći između 21. i 22. decembra 2023. dobio sam poruku od osvajača na delu oborenog drona Shahed na kojoj je pisalo umri ****. Kakva sjajna ideja! Evo našeg odgovora! Danas u podne, na južnom frontu, oborena su tri ruska bombardera Su-34. Večni let, braćo!“, rekao je tada ushićen očigledno uz psovku komandant Vazduhoplovstva Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

Su-27
Su-27

Treba napomenuti i da su se i Rusi osvetili za obaranje prva tri ukrajinska aviona. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 24.12.2023. da je ruska protivvazdušna odbrana u poslednja 24 časa oborila tri borbena aviona Su-27 i jedan bombarder Su-24 koji pripadaju Vazduhoplovnim snagama Ukrajine.

Sredstva protivvazdušne odbrane oborila su četiri ukrajinska aviona: tri Su-27 i jedan Su-24, u rejonima Širokoe i Odarovka u Zaporoškoj oblasti i Grigorovka u Dnjepropetrovskoj oblasti“, navodi se u saopštenju za javnost ministarstva odbrane Rusije, a vest je prenela agencija Interfaks.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version