Naslovna Novosti Rusija se osvetila za gubitak tri aviona Su-34: Rusi istupaju i tvrde...

Rusija se osvetila za gubitak tri aviona Su-34: Rusi istupaju i tvrde da su oborili 3 ukrajinska Su-27 i Su-24

9
su 27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva
su 27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 24.12.2023. da je ruska protivvazdušna odbrana u poslednja 24 časa oborila tri borbena aviona Su-27 i jedan bombarder Su-24 koji pripadaju Vazduhoplovnim snagama Ukrajine.

Sredstva protivvazdušne odbrane oborila su četiri ukrajinska aviona: tri Su-27 i jedan Su-24, u rejonima Širokoje i Odarovka u Zaporoškoj oblasti i Grigorovka u Dnjepropetrovskoj oblasti“, navodi se u saopštenju za javnost ministarstva, prenela agencija Interfaks.

„Takođe, Operativno-taktička avijacija, raketne i artiljerijske trupe, kao i vazdušni bespilotne letelice koje pripadaju grupama trupa Oružanih snaga Ruske Federacije pogodile su aerodrom Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti, gde su uništile lansere protivvazdušnih raketa NASAMS proizvedene u Norveškoj i Crotale – NG proizveden u Francuskoj“, istakli su ruski vojni predstavnici.

Prema njihovim izjavama, istovremeno je na aerodromu Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti uništena avijaciona oprema, sredstva navigacije za obezbeđivanje letova i avijaciona municija Vazduhoplovnih snaga Ukrajine.

Saopštenje zvaničnika ruskog Ministarstva odbrane o obaranju četiri ukrajinska aviona dolazi samo dva dana nakon što su ukrajinski zvaničnici prijavili da su tri ruska bombardera Su-34 uništena na jugu Ukrajine.

Ruske vlasti još nisu reagovale na izjave ukrajinske strane, ali je ta informacija demantovana u pojedinim ruskim izvorima. Kako prenose ruski novinski portali, fotografije olupine uništene letelice koje su predstavili zvaničnici Vazduhoplovstva Ukrajine snimljene su u Hersonskoj oblasti 2022. godine.

Što se tiče letelica za koje Rusi tvrde da su ih oborili tokom proteklog dana, treba istaći da ova dva tipa aviona, prema zvaničnim statistikama oni koje je ruska vojska slabije gađala tokom sukoba u Ukrajini.

Kako je objavljeno na društvenim mrežama, od početka ukrajinskog sukoba, Rusi tvrde da su oborili ili uništili 55 aviona Su-24 i 44 Su-27. Najtraženiji ukrajinski vojni avioni bili su Su-25 (uništeno 189 jedinica) i MiG-29 (155 jedinica), dakle daleko iznad oborena dva u poslednja 24 časa.

Su-27 ukratko

Su-27, ili Flanker-B po NATO klasifikaciji, je ruski višenamenski lovac četvrte generacije dizajniran za vazdušnu borbu. Uspeh ovog lovca doveo je do njegove masovne kupovine i eksploatacije u inostranstvu, kao i do pojave mnogo različitih modifikacija originalnog dizajna. Su-27 je idalje glavni vojni avion ruskog vazduhoplovstva.

Serijski Su-27 su ofarbani u standardnu „nebesku“ kamuflažu za lovce iz tri nijanse plave. Donji deo aviona je obojen u običnu svetloplavu boju. Diskovi točkova i niše na šasiji su ofarbani u različite nijanse zelene, nosači šasije su sivi. Unutrašnjost kabine takođe ima pretežno zelenu i plavo-zelenu boju.

Sukhoi Su-27 "Cobra" Maneuver
Kobra manevar su-27

Razmotrite glavne karakteristike lovca Su-27 kao primer modifikacije Su-27P (S) – prazna masa aviona je 16300 kg, masa goriva: 9400 kg (maksimalno), 5240 kg (normalno); maksimalna brzina (na nadmorskoj visini od 11 km): 2500 km/h; minimalna brzina: 200 km/h; domet pri punom rezervoaru: 3900 km; maksimalna visina leta: 22500 m.

Su-27 po svojim tehničkim karakteristikama prevazilazi mnoge avione četvrte generacije.

Su-27 je opremljen SDU-10S, koji poboljšava aerodinamička svojstva okvira aviona u letu, smanjuje opterećenje i kontroliše let. Upravljački sistem ima dva režima rada i jedan hitan.

Automatsko upravljanje obezbeđuje sistem SAU-10, koji stabilizuje ugaonu poziciju aviona, njegovu visinu, horizontalni let, kontrolu naoružanja, prilaz za sletanje i druge funkcije.

Da bi se povećala pouzdanost upravljanja i zaštitila kontrola letelice od hakovanja, CDS kanali imaju različite vrste signala. Ispravnost sistema kontroliše kvorum, a svi kontrolni kanali su međusobno sinhronizovani.

Motori su široko razmaknuti u odnosu na telo. Ako nešto uđe u jedan motor, verovatnoća oštećenja i kvara drugog je značajno smanjena. Pored toga, ovaj dizajn smanjuje zavisnost od uticaja trupa na usisnike vazduha i stvara prilično širok unutrašnji tunel za vešanje oružja.

Vektor potiska kontroliše mlaznica i regulator naknadnog sagorevanja RSF-31. Mlaznice naknadnog sagorevanja se automatski podešavaju; kao radni fluid koriste motorno gorivo.

Sistem upravljanja borbenim oružjem je različit na različitim modifikacijama Su-27. Većina aparata je opremljena samo oružjem vazduh-vazduh, ali modifikacije Su-30 i Su-27SM takođe imaju projektile vazduh-zemlja.

su 27
su 27

U režimu vazduh-vazduh, avioni mogu otkriti do 10 ciljeva, usmeriti do 2 projektila na jednu metu i pucati na samo jednu metu. U režimu vazduh-zemlja, avioni uglavnom „vode“ metu mapiranjem terena i otkrivanjem objekata.

Ukupno, avion je opremljen sa deset jedinica suspenzije. Maksimalno borbeno opterećenje aviona je 6 tona municije, među kojima mogu biti i rakete različitih klasa.

Glavno naoružanje Su-27 je do 6 raketa vazduh-vazduh R-27. Takođe, oprema omogućava kačenje do 6 raketa R-73. Tridesetmilimetarski automatski top GS-30-1 ugrađen je u desno krilo.

9 KOMENTARA

  1. Smatram da je skroz ligitimno da Rusi posalju svoje avakse u iran, da onako nadlecu tamo moreuz kao sto tako cine i amerikanci, ili da vise pocno da obaraju dronove, sta ce oni na drugoj strani planete, za.ebavaju Ruse a ovi ko slepci ne diraju ih nista, aj sto su smesni nego sto im ginu ljudi, ma i ukrainski, ni oni ne zasluzuju da ginu zarat tudjih interesa.

  2. taj navodni gubitak 3 ruska aviona je obična laž i izmišljotina očajnih ukro terorista koju su rusi demantovali. ne postoji niti jedan dokaz za tu izmišljotinu

  3. Rusi u blagoj prednosti nad ukrajincima, ali kad se sudare sa pravim NATO pilotima i avionima, jebali su jeza u ledja, zato i svako malo plase nato sa muklearnim oruzkem jer ce im to onda biti jedini izlaz.

    • Rusi su u značajnoj avijacijskoj prednosti u odnosu na Ukrajinsku stranu. I po kvantitetu a i po kvalitetu tj. taktičko-tehničkim sposobnostima samih aviona. A ovde prevashodno mislim da lovačku i frontovsku avijaciju. Strategijsku avijaciju bolje da i ne pominjem, jer istu Ukrajina nema.

      Pa glavnica Kalibar projektila koja leti na Ukrajinu ti je poslata upravo od strane Ruske strategijske avijacije. (Modernizovani derivati Tu-95 platforme). Na ovo Ukrajina odgovor nema, već mora da presreće već lansirane projektile. E a kad se sa ovim izmešaju još i dronovi, pa se tu progura i koji nadzvučni Kinžal, a bogme i drugi projektili kao npr. protubrodska nadzvučna H-22 (koju su Rusi već koristili za udare po kopnenim ciljevima u Ukrajini), e tu onda lako ispadne belaj i onda ona efikasnost od navodno 95% za Ukrajinsku PVO vrlo brzo ode ispod 60%, ako mene pitaš možda i ispod 50%.

    • rusi nisu u blagoj prednosti nego su titalno potukli ukro teroriste i njihove NATO globalističke gospodare, pa sada kupe ljude po ulici na silu i na front u smrt šalju starce, žene i maloljetnike… oni su već odavno izgubili taj američki NATO proksi rat

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version