Naslovna Novosti Udari raketa Kindžal uništili sisteme PVO NASAMS i Crotale-NG koji pokrivaju aerodrom...

Udari raketa Kindžal uništili sisteme PVO NASAMS i Crotale-NG koji pokrivaju aerodrom Starokonstantinov

8
kh 47m2 kinzhal
H-47m2 kindzal
google news

Prema nedavnim izveštajima, ruske hipersonične aerobalističke rakete H-47M2 Kinžal pogodile su protivvazdušne raketne sisteme kratkog i srednjeg dometa NASAMS u oblasti avio-baze Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti.

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o uništenju protivvazdušnih raketnih sistema norveške proizvodnje NASAMS i francuske proizvodnje Crotale-NG na aerodromu u Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti Ukrajine.

„Operativno-taktička avijacija, bespilotne letelice, raketne snage i artiljerija grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije na aerodromu Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti pogodile su lansere protivvazdušnih raketnih sistema „NASAMS“ norveške i „ Crotale-NG“ francuske proizvodnje, kao i avio-opremu, pomagala za navigaciju i avio-municiju na aerodromima Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti i Dnjepru“, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Da bi se osigurala tačnost udara, korišćene su aktivno-pasivne radarske glave za navođenje raketa H-47M2, koje su verovatno radile u pasivnom režimu, uzimajući kurseve sa radara NASAMS. Ove podatke deli “Rusko oružje”.

Među sistemima za detekciju koji se koriste za navođenje projektila Kindžal su multifunkcionalni radar MPQ-64F1 i osmatrački radar TRS2630 E-band od 360 stepeni.

Napominje se da sistemi NASAMS nisu u stanju da presreću rakete Kindžal koje se kreću brzinama od 2,9 do 3,3 M i manevrišu sa preopterećenjima do 25-30 G, zbog nedovoljnih karakteristika leta njihovih raketa presretača VT1 i AIM-120B / C-5, kao i zbog složenog zaranjanja leta raketa H-47M2 od 90 stepeni.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije potvrdilo uništavanje ovih sistema PVO, ali informacije o upotrebi hipersoničnog naoružanja nisu komentarisane.

Pre manje od 10 dana, isti aerodrom našao se na udaru tri ruske hipersonične rakete Kindžal.

Kindžal

Kindžal je u suštini naziv za vazduhoplovno-raketni hipersonični kompleks 9-А-7660 (ruski Х-47М2, engl. Kh-47M2). Najpoznatija kombinacija sistema je MiG-31 naoružan hipersoničnim raketama 9-S-7760. Prema ruskim izvorima, raketni kompleks je usavršena varijanta starijeg Iskandera 9К720. 

Kindžal može dejstvovati kako po kopnenim ciljevima, tako i po ciljevima na vodi: nosačima aviona, krstaricama, razaračima i fregatama. Kao nosač raketnog sistema predivđen je i nadzvučni lovac-presretač Mikojan MiG-31.

„MiG-31 je borbeni avion iz sovjetske ere koji je izabran kao nosač novog naoružanja. Ovaj avion je odabran jer može da poleti brže i da dostigne veće visine od drugih mlaznjaka“, kaže Ivan Konovalov, direktor razvoja Fondacije za promociju tehnologija 21. veka. 

Kako napominje, prosečna visina letenja MiG-31 je 25 kilometara. Sa ove visine, mlaznjak je sposoban da pogodi zemlju i vazdušne ciljeve udaljene i do 2.000 kilometara sa „Kinžalom“.

„Glavna karakteristika ove rakete je njena brzina i udaljenost sa koje se može gađati. Pojednostavljeno rečeno, nijedan savremeni PVO sistem nije u stanju da obori mete udaljene 2.000 kilometara“, navodi ekspert.

Prema njegovim rečima, „Kinžal“ može da dostigne brzinu i od 10 maha (oko 12.240 km/h) i nedodirljiv je za savremene protivraketne sisteme.

„Da bi protivraketna odbrana oborila drugu raketu na nebu, mora da bude brža od nje i da je presretne na putanji leta. Nijedan postojeći sistem protivvazdušne odbrane nije u stanju da to učini“, dodaje on. „Kinžal“ nije jedina hipersonična raketa koja je isporučena vojsci 2022. godine.

mig 31 nosi kindzal
MiG-31 i Kindžal

MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. oruzjeonline.com podseća da je Moskva više puta koristila ovu kombinaciju za napad. 

Od početka rata, MiG-31 naoružani H-47M2 Kindžalima čim uzlete, momentalno aktiviraju vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini sobzirom da na ovu vrstu oružja nema adekvatnog odgovora.

8 KOMENTARA

  1. Domet 2000km ?!
    Čak i sa uračunatim maksimalnim borbenim radijusom MiG-31K, domet sistema Kinžal teško da je veći od 1200km. U realnom svetu ne postoji mističnost i vlaška mađija, već čista matematika i fizika.
    Nekad, dok je “Bog hodao zemljom” u SSSR su ove domete pravilno govorili, i “dijagrame puska” za raketne sisteme su pravilno crtali. Nekad…kad su Ruski/Sovjetski OKB bili neko i nešto.

    Kao što rekoh, Raduga H-15, hiperzvučan, Mah 5 (Mah 6 po nekim izvorima) sposoban projektil, takođe aerobalistički, prebaci razdaljinu od 300-350km (400-450km po nekim izvorima). Ovaj je maksimalno sposoban do Mah 10, NEMA nabojni mlazni motor da održava potisak, tj. brzinu, i nekako magično dobacuje preko 1500km. Neće da može. To je uračunat domet celog “hiperzvučnog raketnog kompleksa” a tu se računa Kinžal + MiG-31. Znači računa se i maksimalni borbeni radijus MiG-31K.

    Ako bi tako gledali, kao “raketni kompleks” onda bi Raduga H-15 imala domet od 2900km. Ona sama 400km i koliki je borbeni radijus Tu-22M (njenog nosača)…negde cirka oko 2500km kad je natovaren sa 10 ovih projektila.

      • Druže, dolet i borbeni radijus nisu isto! Ustvari nisu ni slično. A ti se malo okani prepisivanja sa vikipedije bez razumevanja i manje tripuj da oko sebe imaš dežurne Čvoroviće.

        Borbeni radijus MiG-31 na preko 16km visine pri nadzvučnoj brzini iznosi oko 650-700 kilometara, dok je na oko 9-11km visine i podzvučnom brzinom od 900km/h borbeni radijus oko 1200-1300km.

        Znači ovih 2000km su dobili tako što su uzeli njegov podzvučni borbeni radijus i sabrali sa dometom samog projektila Kinžal. A to neće da može, jer se za Kinžal mora računati odbačajna visina od minimum 18km i nadzvučna brzina.

        • Druze vidi ovako najblizi aerodrom sa kog polece Mig31 je 600-650km od Ukrainske granice znaci 1200-1300km letenja jer se vrse neke dopune goriva u toku lansiranha raketa ili je sta u pitanju, pitam za komsiju.

          • Ja ti kažem kako su sračunali taj broj od 2000km, a ti sad vidi. To je domet celog “raketnog kompleksa” zato što ga Rusi tako krste, nije domet samog Kinžal projektila.

            Ili svrati do MCM ili Palube, pa pitaj ljude tamo koji znaju dosta oko ovog aviona koliki je borbeni radijus jednog MiG-31 sa podvešanim Kinžal projektilom (što otprilike po masi odgovara 4 podvešana R-33, a ja sam brojke za radijus upravo izneo za 4xR33 konfiguraciju).

            Ustvari, evo kopiraću ti direktno sa MCM, ne moraš ni da se trudiš.

            Performanse:
            – maks. brzina na visini 17.500 m 3.000 km/h
            – maks. brzina na nivou mora 1.500 km/h
            – vrhunac leta 20.600 m
            – maks. dolet sa dopunskim rezervoarima za gorivo bez naoružanja 3.300 km
            – maks. dolet sa dopunskim rezervoarima goriva i naoružanjem 3.020 km
            – taktički radijus sa četiri rakete R-33 na brzini 2,35 Maha 720 km
            – taktički radijus sa četiri rakete R-33 na brzini 0,85 Maha 1.200 km
            – taktički radijus sa raketama i dopunskim rezervoarima goriva pri brzini 0,85 Maha 1.450 km
            – taktički radijus sa četiri rakete, dopunskim rezervoarima goriva, jednom popunom goriva u vazduhu pri brzini 0,85 Maha 2.200 km
            – trajanje leta sa dopunom goriva u vazduhu 6-7 h
            – trajanje leta bez dopune gorivom u vazduhu 3h 36min
            – dužina zaleta 1.200 m
            – dužina protrčavanja 800 m
            – maksimalno eksploataciono opterećenje +5g

          • @Shaban
            Ako ćeš da troluješ, možeš slobodno da produžiš, pogrešio si “mušteriju”. 😉

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version