Naslovna Novosti MiG-31K: Tri ruske hipersonične rakete Kindžal pogodile ukrajinski aerodrom Starokonstantinov

MiG-31K: Tri ruske hipersonične rakete Kindžal pogodile ukrajinski aerodrom Starokonstantinov

14
kh 47m2 kinzhal
H-47m2 kindzal
google news

Nekoliko ruskih izvora izvestilo je juče, pozivajući se na ukrajinske kanale za praćenje, da je avion MiG-31 Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije lansirao tri hipersonične rakete Kinjal na aerodrom Starokonstantonov u Hmeljničkoj oblasti.

Napad je indirektno potvrđen činjenicom da su se prvi put alarmi za vazdušni napad oglasili tri puta u jednom danu širom zemlje. Podsetimo, kada god uzleti supersonični MiG-31, sposoban da nosi hipersoničnu raketu Kindžal, u celoj Ukrajini je momentalno na snazi vazdušna opasnost.

Prema ukrajinskim informativnim resursima, sa vojnog aerodroma Savaslejka podignuta su 4 lovca MiG-31, koji su potencijalni nosači hipersoničnih aerobalističkih raketa, što je izazvalo paniku među ukrajinskim vlastima.

Za sada nije poznata priroda štete koju je ukrajinski aerodrom pretrpeo od ruskih vazdušnih udara. Međutim, s obzirom da je Starokonstantinov aerodrom glavna vazdušna baza za ukrajinske bombardere Su-24 koji koriste britanske/francuske krstareće rakete Storm Shadow/SCALP, moguće je da su oni bili mete ruskih aviona.

U isto vreme, međutim, u Starokonstantinovu su raspoređeni i borbeni avioni MiG-29 i Su-27 iz sastava Vazduhoplovstva Ukrajine. Takođe ispravan aerodrom može poslužiti sledece godine kada i ukoliko F-16 lovci budu poslati od zapadnih pokrovitelja ovog sukoba.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo potvrdilo je da je aerodrom bio meta napada, ali je tvrdilo da nema žrtava i štete, piše ukrajinsko izdanje NV. Inače, čak i ovakva “potvrda” je svojevrstan presedan, jer sudeći po dosadašnjim ukrajinskim izveštajima, ove godine njihove PVO jedinice obaraju sve ruske rakete sa uspešnoću od 99%.

Ruski izvori su izvestili da su u svakoj prilici vazdušni alarmi u Ukrajini bili aktivirani nakon dolaska ruskih projektila. To ne znači da jedna od najvažnijih vazdušnih baza na ukrajinskoj teritoriji nema svoju protivvazdušnu odbranu. Međutim, procenjuje se da ne može ništa da urade protiv ruskih hipersoničnih raketa Kindžal zbog njihove veoma velike brzine.

Donekle i zdrava logika insistira na tome da su iste rakete ruske vojske pogodile i američke protivvazdušne raketne sisteme Patriot, koje su SAD promovisale kao neranjive. Bilo to tačno ili ne, činjenica jeste da posle ovih događaja, Vašington prestaje da snabdeva Kijev takvim sistemima, plašeći se za njihovu reputaciju.

Ruske trupe su poslednjih dana pojačale napade na ukrajinsku teritoriju hipersoničnim raketama sa vazdušnim lansiranjem Kindžal. Ovo može da signalizira nameru ruske strane da ubrza neprijateljstva u Ukrajini, usred slabljenja međunarodne podrške kijevskom rukovodstvu.

Od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, ruske Vazdušno-kosmičke snage su upotrebile mali broj raketa Kindžal protiv važnih ciljeva na ukrajinskoj teritoriji.

Verovatno je ruska država dala prednost upotrebi stare municije u Oružanim snagama, a zadržala najnovija dostignuća u oblasti naoružanja za moguću eskalaciju događaja, koja bi mogla da dovede do direktne konfrontacije sa SAD i NATO. To potkrepljuje i činjenica da pojedini novorazvijeni sistemi naoružanja idalje nisu doživeli svoju premijeru na ukrajinskom frontu.

rafalna paljba patriota poslednji tren uci pred uniŠtenje u maju ove godine
rafalna paljba patriota, poslednji trenuci pred uniŠtenje u maju ove godine

Ukrajinski i zapadni izvori su nedavno objavili da je ruska vojska poslednjih meseci skladištila više od 1.000 balističkih i krstarećih projektila, koje planira da upotrebi u sukobu u Ukrajini ove zime, posebno za uništavanje energetskog sistema Ukrajine.

To je bilo moguće zahvaljujući skoro isključivoj upotrebi dronova iz vazduha za gađanje ukrajinskih vojnih i infrastrukturnih ciljeva. Može se zaključiti da su, na osnovu odnosa uloženog-dobijenog, dronovi kamikaze tipa Geran postali svojevrsna zvezda u ruskom arsenalu.

MiG-31 plus aerobalistički projektil Kindžal

MiG-31 je supersonični avion presretač koji je razvijen za upotrebu od strane sovjetskih vazduhoplovnih snaga preko Mikojanovog konstruktorskog biroa kao zamena za raniji MiG-25 i između ostalog, među najbržim je lovcima na svetu. Rusko vazduhoplovstvo ima 130 aviona, dok kazahstansko 20.

mig 31 sa protivsatelitskom raketom u pratnji mig 29
mig 31 sa protivsatelitskom raketom u pratnji mig 29

Postoje nekoliko varijanti originalnog MiG-31 iz sovjetske ere (NATO oznaka: „Foxhound“) nadzvučnog lovca presretača za sve vremenske prilike. Reč je o višenamenskom borbenom avionu velikog dometa sa velikom brzinom i sposobnošću da gađa i vazdušne i kopnene ciljeve.

Još jedna prednost koja se ističe sposobnost MiG-31 da lansira raketne udare velikog dometa. Iz tog razloga ovi avioni mogu da izbegnu bitku nepovređeni. Od početka rata u Ukrajini, prijavljeni su samo pali MiG-ovi 31, daleko od ukrajinske teritorije, usled kvara.

Ovaj avion je izuzetno teško „uloviti“, kao i njegovog prethodnika – MiG-25BM. Zanimljiva je činjenica da za celu svoju službu, MiG-25BM nikada nije oboren.

MiG-31 je dvosedni supersonični lovac presretač velikog dometa. Dizajniran je za presretanje i uništavanje vazdušnih ciljeva na bilo kojoj visini, u bilo koje doba dana-noći, u jednostavnim i nepovoljnim vremenskim uslovima. 

Bez punjenja, letelica može da preleti do 3000 km. Maksimalna visina leta je 20,5 km. Prosečno trajanje leta je 3,3 sata.

Definitivno najopasnija konfiguracija od početka rata u Ukrajini je MiG-31K naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u više navrata koristila konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske energetske infrastrukture. 

Moskva često šalje MiG-ove 31 sa Kindžalom u Belorusiju. Prema zapadnim stručnjacima, MiG-31 bi mogao da pogodi bilo koju evropsku vojnu bazu ako bi poleteo iz Belorusije i lansirao Kinžal.

mig-31 kinžal
mig-31 kinžal

Rusko ministarstvo odbrane očekuje da će MiG-31 ostati u upotrebi do 2030. godine ili kasnije, a potvrđeno je 2020. godine kada je objavljeno da će se produžiti vek trajanja sa 2.500 na 3.500 sati na postojećim okvirima aviona. Preko 50 aviona je modifikovano u MiG-31BM (Boljšaja modernizacija/duboka modernizacija).

Opremljen nizom raketa dugog dometa, MiG-31 je naneo razorne udare po ukrajinskim položajima. Prema izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih britanskih službi, presretač MiG-31 je oborio i brojne ukrajinske ratne avione svojim moćnim raketama vazduh-vazduh Vimpel R-37M tokom vršenja patrola na velikim visinama.

14 KOMENTARA

  1. Kako javljaju Rusi priroda stete (ili koristi, zavisi iz kog ugla ringa se posmatra) je 16 ukrajinskih oficira i 12 NATO (Cesi i Poljaci) u bunkeru. Niko ne sme da pridje, iskljucena mobilna veza, totalna blokada oko aerodroma.
    Tako nekako.

  2. Zar po vasem pisanju vec godinama kad taj jedan “kindzal” rokne ne satare sve do Pariza ili srednje Evrope? Kad cete vec jednom skuziti da se Rusima zivo hebe za vama? Pa gledajte samo ’90,nas su priznali,naoruzali,na Kosovu su vam bas “metnuli” i sad vas koriste kao kurvu,obicnu! Sta vam nije jasno?

    • Tisina tamo bivši Srbine,nisu ovo 90 te o nije Jelcin predsednik ni Gorbacov,a za vas nam i ne treba Rusija, mi jedan na jedan sa vama krvatima lako rešavamo,a vi ste uvek bili kurve Nemačke i Američke

    • Kinžal = jedna od najvećih navlakuša modernog ruskog oružja. Nikad više reči nije bilo rečeno za oružani sistem koji je, pa možemo slobodno reći, glorifikovani aerobalistički projektil, to jest, ništa specijalno. Aerobalistički projektili postoje još od 1970ih.

      Na primer SSSR je još od 1974/1975 godine u operativnoj upotrebi imao, pazi sad, HIPERZVUČNO sposoban Raduga H-15 (AS-16 Kickback) koji se penje na visinu od 35-40 hiljada metara i prelazi daljinu od preko 300km, po nekim izvorima i do 400km. I za razliku od Kinžala, ovog može da nosi Tu-22M (danas M3) i da lansira i po 6 komada sa jednog bombardera. Takođe, za H-15 je potvrđena i termonuklearna bojeva glava razorne moći od oko 200 kilotona, slična onoj iz H-22 Raduga. Ono što je najinteresantnije jeste da je H-15 primarno označen kao protubrodski, za mogućnošću upotrebe protiv kopnenih ciljeva.

  3. Navodno 8 Patriot jedinica je dosad uništeno i da je zbog toga Zelenski onako očajnički tražio nove PVO od svih NATO zemalja. Dok SAD ne daju zbog strahovanja da će patriot izgubiti reputaciju.

  4. Kada su Rusi presli Dnjepar, Amerikanci su odmah unistili most koji su presli. Krimski most su gadjali nekoliko puta. Oko 30 mostova ima duz toka Dnjepra kroz Ukrajnu koji drzavu deli na pola. ?

  5. Moze putinu samo za ga. P—e
    Toje gospodin covek ima svoje ja
    Karaj redom te govnare NATO
    I UN
    Poz putinu

  6. Mig su neverovatno izdržljivi vojni avioni, čak i dosta oštećeni mogu preživeti i izvući se. To su ruske radne mašine koje ispune sve zadatke.
    Suhoj vojni avionu su dosta tehnološki napredniji sa sofisticiranijom opremom i avionikom. Manevarski su sposobniji i uz stelth tehnologiju su ruski ponos. Dosta su osetljiviji na oštećenja od pvo i rusi gledaju da ih drže dalje od dometa pvo. To ne važi za SU25 koji je radna mašina odnosno vazdušni tenk.

    • Ono što ste rekli za Su-25 je tačno. On jeste u neku ruku “kao tenk” jer je polu-oklopljeni jurišnik.
      A to da su MiG izdržljivi avioni, zavisi od tipa i zavisi od toga kako je pogođen. Ima zapis iz jednog od mogobrojnih Izraelskih ratova da je jedan njihov F-15 uspešno došao do baze i sleteo bez trećine desnog krila i bez jednog vertikalnog stabilizatora. Navodno, pilot nije ni znao koliko mu je avion oštećen dok nije izašao i pogledao štetu. Mislio je samo da je krilo “malo krznuto”. Ajd krilo još kako tako, F-15 generiše uzgon i ispod trupa, a ne samo ispod krila, ali meni je fascinantno što je uspeo da se vrati bez jednog repnog stabilizatora. Gubitak repnog stabilizatora, čak i kod “dvorepih” lovačkih aviona, može vrlo lako da bude “amin” za avion.

      • Kako je uopšte moguće da pilot ne zna da mu je krilo 1/3 uništeno? Ukoliko je tačno, to samo pokazuje koliko su im dobri piloti ili to da se radi o laži. Pogledaj kako izgleda jedan F15 i reci dali je moguće da ne primeti da mu je krilo oštećeno. Ako ništa drugo, imaju retrovizore, a pilotska kabina se nalazi iznad krila. Nemoguće je ne primetiti.

        • Rekoh “navodno”. Lično mislim da je pilot itekako znao koliko mu je avion oštećen i da je upravo zbog tog znanja uspeo da ga vrati uspešno na zemlju. To da kao navodno “nije znao” je kasnije naknadno dodato, možda čak i od strane novinara, da bi postigli dodatni “vau” efekat.

          Što se tiče F-15, za njega smatram da je ovo itekako moguće, jer je to izuzetno žilava letelica.

  7. Замисли шта раде Укри..опасници неки…их…тресу се гаће Русима..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version