NaslovnaNovostiOvlašćenje budžeta za odbranu SAD: Na groblje mogu pojedini lovci A-10 i...

Ovlašćenje budžeta za odbranu SAD: Na groblje mogu pojedini lovci A-10 i F-15, međutim F-22 ne damo

Zakon o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA) za 2024. godinu, predstavljen 7. decembra, koči planove američkog vazduhoplovstva (USAF) da povuče desetine lovačkih aviona F-15E, F-16 i F-22. Očekuje se da će ova mera dobiti odobrenje oba doma Kongresa i da će je za nekoliko nedelja potpisati predsednik Džo Bajden.

Kongres SAD će ograničiti broj F-15E Strike Eagle koje USAF može smanjiti na 68 u periodu od sada do fiskalne 2029. godine, što je drastično manje od 119 aviona koje su se američke vazduhoplovne snage nadale da će poslati na groblje, ili možda saveznicima.

A-10
A-10

Ograničenje je kompromis, jer bi američki Senat potpuno blokirao odluku o napuštanju F-15 Strike Eagle do fiskalne 2029. godine, prema Air and Space Forces časopisu.

Nedavno objavljen nacrt Zakona o nacionalnoj odbrani bi omogućio američkom vazduhoplovstvu da povuče neke lovce F-15 Eagle, A-10 Warthogs i druge starije avione, ali opet blokira pokušaj da se penzionišu 32 komada starijih F-22A Raptor.

Vazduhoplovstvo SAD treba da povuče svoje stare avione F-15 Eagle i A-10 Warthog kao deo zakona o politici odbrane. Plan SAD je prethodno odobren. Vazduhoplovstvo će penzionisati 42 A-10 i još 57 F-15C/D u fiskalnoj 2024. godini, sa daljim pregovorima koji će uslediti u narednim godinama.

Međutim, očekuje se da će američki Kongres ograničiti penzionisanje F-15E Strike Eagle na 68 aviona od fiskalne 2022. do 2029. godine, što je manje od prvobitnog plana američkog ratnog vazduhoplovstva. Penzionisanje A-10 deo je većeg plana, Vazduhoplovstvo SAD nema posebnu zamenu za njih.

Kongres SAD takođe želi da zna više o planovima Vazduhoplovstva u vezi sa razvojem programa vojnih bespilotnih letelica, ali i o tome kako namerava da stvori buduću borbenu platformu Next Generation Air Dominance (NGAD), kao deo 874,2 milijarde dolara dodeljenih Zakonom o nacionalnoj odbrani za fiskalnu 2024. godinu.

Takođe zahteva od američkog vazduhoplovstva da prijavi ukupne troškove svih modifikacija napravljenih na svakom F-15E i F-16C/D koje planira da povuče, zajedno sa procenjenim preostalim radnim vekom svakog od njih.

Čini se da je namera Kongresa da zabrani bilo kakvo planirano penzionisanje F-16 do fiskalne 2025. godine, dajući zakonodavcima drugu šansu da blokiraju takve poteze ako im se ne dopadaju odgovori vazduhoplovnih snaga na proleće, tvrdi ovo izdanje.

f 22 vs f 15
f 22 i f 15

Američko vazduhoplovstvo je predložilo penzionisanje 42 A-10 i 57 lovaca F-15C/D u okviru predloženog budžeta za fiskalnu 2024. Tako bi ukupan broj A-10 pao na 218, a F-15C /D na 92.

Kongres SAD koči USAF da pošalju F-22 na groblje

Konferencija Zakona o nacionalnoj odbrani bi odobrila zahtev Vazduhoplovnih snaga za A-10, ali bi dozvolila da flota ne ide niže od toga. Vazduhoplovstvo i Kongres su godinama u zavadi oko A-10, rekli su američki zvaničnici.

Vazduhoplovstvo kaže da ova vrsta aviona neće biti efikasna u nekom budućem sukobu. Do prošle godine, Kongres je konstantno blokirao pokušaje Vazduhoplovstva da odustane od aviona A-10.

Kongres se takođe sprema da prekine, drugu godinu zaredom, napore SAD Vazduhoplovstvo da trajno prizemlji 32 aviona F-22 Block 20 za koje kažu da nisu sposobni da obavljaju borbene misije.

Ova 32 F-22 se sada uglavnom koriste kao avioni za obuku, a SAD Vazduhoplovstvo je saopštilo da bi njihova priprema za borbu bila preskupa. U proleće 2022. godine, kada su SAD. Vazduhoplovstvo je prvo predložilo penzionisanje 33 od tih F-22, za koje su vojni zvaničnici SAD rekli da će koštati 1,8 milijardi dolara tokom osam godina da bi bili spremni za borbu.

Međutim, američki Kongres je blokirao prvi pokušaj da se ti F-22 penzionišu u skladu sa Zakonom o nacionalnoj odbrani za 23. fiskalnu godinu i sprema se da to učini ponovo.

komedija f22 raptor u borbi protiv balona
F-22 Raptor obara kineski meteoroloških blaon koristeći raketu AIM-9X Sidewinder

F-22 Raptor ukratko

F-22 Raptor je višenamenski lovac pete generacije koji su razvili Lockheed Martin, Boeing i General Dynamics. Glavni zadaci F-22 su borba protiv neprijateljske avijacije, pokrivanje trupa i pozadinskih objekata od vazdušnih udara i suzbijanje neprijateljskog vazdušnog izviđanja. Sposoban da služi 24 sata, u svim vremenskim uslovima. F-22 je prvi lovac pete generacije u službi američkog vazduhoplovstva, po mnogima daleko ispred svog vremena.

F-22 je započeo život kao jednostavan lovac za nadmoć u vazduhu. Međutim, od svog nastanka ovoj letelici nije pretila velika vazdušna opasnost od lovaca iz drugih zemalja. Kasnije je evoluirao u višenamenski lovac kako su mu dodate mogućnosti za različite vrste udara. Proizveden je u ukupno 195 primeraka (8 testnih i 187 proizvodnih aviona).

Vrsta:Lovac za nadmoć u vazduhu
Posada:1
Maksimalna brzina:2400 km/h
Dolet:3000 km
Maksimalna visina leta:20.000 m
Borbeni radijus: 850 km
Projektili:AIM-120 AMRAAM × 6
AIM-9 Sidewinder × 2
JDAM × 2 (450 kg) ili GBU-39 × 8 (110 kg)
Karakteristike

Varijante:

  • IF-22A – demonstrator tehnologije pre proizvodnje za fazu demonstracije/validacije Advanced Tactical Fighter (ATF);
  • F-22A – proizvodna verzija sa jednim sedištem, dobila je oznaku F/A-22A početkom 2000-ih.
  • F-22B – planirana varijanta sa dva sedišta, otkazana 1996. godine da bi se uštedeli troškovi razvoja sa porudžbinama testnih aviona pretvorenim u F-22A.
  • Pomorska varijanta F-22 – planirana varijanta F-22 sa krilima promenljivog zamaha koji bi služio na nosačima aviona, za Program Naprednih taktičkih borbenih aviona američke mornarice (NATF), u cilju zamene F-14 Tomcat. Program je ukinut 1991.

6 KOMENTARA

  1. F-15 je dobar borbeni avion u klasi teški lovac presretač al’ eto i njega je vreme prestiglo i upućuje ga na poslednji let ka grave yard ili bone yard pustinje Mohave u Arizoni na stajanku izraubovanih aviona sem ako i njih ne pošalju u Ukrajinu sa pilotima plaćenicima.

  2. 5 meseci u Zalivskom, 2 akcije sa A10, obe neuspele, u prvoj akciji je pilot zamalo pogodio našu kolonu koja se kretala nazad ka kampu (25km put plus 2 stajališta) i u drugoj je pogodio 3 naftne iskopine za koje se planiralo da se zapale. Ne znam kako je bilo koji A10 opstao više od 10min na otvorenom nebu u Iraku i Siriji. Njegova jedina svrha je za čuvanje odreda od 15 vojnika.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave