NaslovnaNovostiJurišnik A-10 Warthog ide u penziju; avion napravljen za blisku vazdušnu podršku...

Jurišnik A-10 Warthog ide u penziju; avion napravljen za blisku vazdušnu podršku neće ni Ukrajina

Američko vazduhoplovstvo (USAF) želi da prestane da leti sa svojom preostalom flotom A-10 Warthog-a do 2028. godine, rekao je najviši uniformisani zvaničnik službe.

Više od decenije, glavnokomandujući službama pokušavaju da se udalje od A-10, aviona koji kopnene snage obožavaju, ali za koji stručnjaci kažu da bi bio izuzetno lak plen za “Ruse i Kineze u nekom budućem sukobu”.

Kongres je uglavnom blokirao takve zahteve, barem do sada, kada je Kongres otvorio put za penzionisanje 21 Warthog-a. Ovim potezom ukupan inventar aviona pao je na 260 komada, dok je načelnik štaba vazduhoplovstva general CQ Braun rekao da bi voleo da se smanji na nulu u bliskoj budućnosti.

A-10 će „verovatno“ biti van inventara USAF „u narednih pet ili šest godina“, rekao je Braun tokom medijskog okruglog stola na Simpozijumu o vazdušnom ratovanju Udruženja vazdušnih i svemirskih snaga Sjedinjenih Država u utorak, nekoliko dana pre nego što bi Pentagon trebalo da predstaviti svoj budžetski zahtev za 2024. fiskalnu godinu.

Ključni razlog zašto je Braun rekao da služba traži rashodovanje je kako bi se išlo u pravcu višenamenske sposobnosti. Lovci moraju da budu u stanju da ispune više različitih misija, rekao je Braun, što Warthog ne može da postigne.

a 10
a 10

Prema Braunu, borbene komande nerado čak i traže avion zbog njegove ograničene uloge u bliskoj vazdušnoj podršci.

„A-10 nisu avioni koji mi traže“, rekao je on, dodajući da „u stvari, imam poteškoća da ih nateram da koriste A-10 jer je to ograničena vrsta aviona za jednu misiju“.

Braun je dalje predvideo da će učestalost misija bliske vazdušne podrške „verovatno“ pasti u bliskoj budućnosti, delom zbog efikasnosti moderne protivvazdušne odbrane za koju je visoki američki general posebno rekao u utorak da su mnoge letelice učinila „bezvrednim“ u ratu u Ukrajini.

Planirano je da F-35 preuzme ulogu bliske vazdušne podrške, iako je Braun naglasio da i druge platforme u inventaru Vazduhoplovnih snaga, poput bombardera, takođe mogu da izvrše sličnu misiju.

Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?
F-35

„Sve službe veruju da F-35 može pružiti blisku vazdušnu podršku“, rekao je on. (Pristalice A-10 dugo su tvrdile da brzim mlaznjacima ili bombarderima na velikim visinama nedostaje preciznost A-10, koji leti „nisko i sporo” iznad kopnenih snaga).

Šef ukrajinske odbrane Zapadu: Dajte nam avione, samo ne A-10, molim vas

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov ponovio je molbu međunarodnim partnerima zemlje da joj obezbede modernije zapadne jurišne avione, kao što je američki F-16 Viper.

On je takođe odbacio pozive ukrajinske vlade da podstakne američke vlasti da pošalju jurišni avion A-10 Warthog. Molbu je izneo nakon izveštaja da su dva ukrajinska pilota sada u Sjedinjenim Državama u okviru razmene koja će uključivati procenu veština, što bi moglo da ukaže na mogućnost budućih transfera Vipera i/ili drugih zapadnih jurišnih aviona.

Reznikov je dao svoje najnovije komentare o potrebi za zapadnim jurišnim avionima poput F-16 ali i neprikladnosti A-10 da ispuni zahteve zemlje, u intervjuu za ukrajinski list Liga koji je juče objavljen.

raznikov i budanov
raznikov i budanov

Primedbe ministra odbrane na Warthog su bile direktan odgovor na nedavni poziv Kirila Budanova, šefa Odbrambenog obaveštajnog direktorata za transfer tih letelica, kao i jurišnih helikoptera AH-64 Apache.

Prošlog meseca je bilo izveštaja da je Budanov prvi u redu da nasledi Reznikova na mestu ministra odbrane, što se ipak nije dogodilo. Reznikov je prvi molio za A-10, američkog ministra odbrane Lojda Ostina u intervjuu za Vašington post prošle godine.

Kasnije je izjavio da je brzo odustao od te ideje nakon što je Ostin izrazio zabrinutost zbog ranjivosti Warthogs-a na rusku protivvazdušnu odbranu. Govorili su i o opštem stanju primeraka A-10 koji se trenutno nalaze u skladištu u vojnoj bazi Dejvis-Montan u Arizoni.

primer stanja mnogih a 10 sa groblja u vazduhoplovnoj bazi dejvis montan u arizoni. usaf.jpg copy
primer stanja mnogih a 10 sa groblja u vazduhoplovnoj bazi dejvis montan u arizoni. usaf.jpg copy

Dok američko ratno vazduhoplovstvo zvanično ima oko 100 A-10, mešavinu A i C modela, u skladištu, značajan broj njih, posebno As, ne može da leti i koristi se kao izvor delova za A-10 koji su još uvek u upotrebi do skorašnje penzije.

A-10 ukratko

A-10 Warthog je jurišnik koji je dizajnirala kompanija Fairchild Republic za Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država. Prvi put je uveden 1977. godine i od tada je korišćen u brojnim sukobima, uključujući Zalivski rat, američkim okupacijama Afganistana i Iraka koje oni nazivaju operacijama “Trajna i Iračka sloboda”.

A-10 je poznat po svom prepoznatljivom izgledu, sa velikim dizajnom pravog krila i dvostrukim motorima postavljenim visoko na trupu. Teško je oklopljen i može da pretrpi značajnu štetu, što ga čini popularnim izborom za bliske misije vazdušne podrške.

GAU-8A AVENGER NA AVIONU A-10
GAU-8A AVENGER NA AVIONU A-10

Avion je naoružan topom GAU-8 Avenger Gatling kalibra 30 mm, koji može da ispali 3.900 metaka u minuti, a može i da probije solidan oklop. Takođe ima niz drugih oružja, uključujući projektile, bombe i rakete, koje se mogu prilagoditi na osnovu zahteva misije.

Uprkos tome što je prvobitno dizajniran tokom Hladnog rata za borbu protiv sovjetskih tenkova, A-10 ostaje u službi i nastavlja da bude efikasno oružje za Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država još 5-6 godina.

3 KOMENTARA

  1. neverijem da spremaju da ih rashoduju za par godina jer su upravo u modernizaciji svi dobijaju nova krila i avioniku

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave