NaslovnaNovostiF-15E Strike Eagle leti više sati mesečno od F-35

F-15E Strike Eagle leti više sati mesečno od F-35

Na početku novog milenijuma Vašington je planirao super modernog borca koji će se suočiti sa svim pretnjama. Ovaj lovac je trebalo da postane okosnica američkog vazduhoplovstva. Tako je rođen najmoderniji, ali i najskuplji lovac u čitavoj američkoj istoriji.

Danas su američki snovi od pre skoro 20 godina isparili. F-35 Lightning II postoji i deo je odbrane SAD. 450 aviona je u službi američkog vazduhoplovstva, mornarice i marinaca. Ali F-35 nije okosnica američke PVO, niti je postao primarni borbeni avion.

jos veci troskovi za vec najskuplji vojni sistem ikada f 35
najskuplji vojni sistem ikada f-35

Gospođa Alison Bath sa sajta stripes.com piše da danas F-15E Strike Eagle ima više sati letenja mesečno od F-35. Po svemu sudeći, F-15E je glavni američki lovac, dok je F-35 opterećen mnogim problemima.

Podaci potiču iz nedavnog izveštaja nestranačke Kancelarije za budžet Kongresa. Oni pokazuju koliko je F-15E angažovan u vazduhu, a koliko iza njega je stelt lovac pete generacije. Po nekim pokazateljima, F-15E je čak superiorniji od F-35. Primera radi brzina. F-15E leti dvostruko većom brzinom od Lightning II.

Orao II dobija svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu na testu u Meksičkom zalivu
F-15EX ispalio prvu raketu na testu u Meksičkom zalivu

Gospođa Bath je u svom materijalu napisao da prema nekima, F-35 nikada neće postati glavni u američkoj vojsci. Moguće da će popuniti „neku nišu“ i to je to. Koju god nišu da ispuni, razvoj F-35 nije ono što se očekivalo pre skoro dve decenije.

Visoki troškovi goriva, koji povećavaju cenu sata leta. Problemi sa motorom F135, koji će uskoro biti zamenjen ili obnovljen. Ovaj motor se inače troši mnogo brže nego što se očekivalo.

Ispostavilo se da je F-35 dizajniran za vrhunske misije. Pitanje je koliko su takve misije česte? Koliko misija omogućava F-35 da skenira neprijateljske položaje, gađa ih ili predvodi eskadrilu drugih aviona u misiji? Nedostatak takvih misija prizemljuje F-35 i drži ga više na zemlji nego što zaslužuje.

Ovo nas dovodi do drugog problema. Što su duže na zemlji, sposobnost im vremenom opada brže nego da su aktivniji u vazduhu. A vreme ne staje – F-35 svaki dan stari duplo brže kada je na zemlji, u depou ili u radionici.

f 22 vs f 15
f 22 i f 15

Postoji još jedan problem o kome se ne govori, ali je suštinski. Uslužno osoblje. Kongresni izveštaj pokazuje da ljudi koji brinu o F-15E, ili čak o F-22 Raptoru, brojčano nadmašuju one koji treba da opslužuju potrebe F-35.

Sve je međusobno povezano. Svi problemi i uspesi utiču na odluke. Odluke poput kupovine 200 F-15E Strike Eagle uz kupovinu manje F-35 nego što se očekivalo. Ovo je odluka Pentagona i diktiraju je upravo te činjenice.

Pentagon je imao sledeći plan: 1.763 lovca F-35A za američko vazduhoplovstvo (USAF), 353 F-35B za marinace plus još 67 F-35C, dok je američka mornarica trebalo da popuni svoj inventar sa 273 F-35C. Danas ovi brojevi zvuče neverovatno i mnogi analitičari kažu da se to nikada neće dogoditi. Svi ovi resori razmišljaju o drugim načinima da popune svoje flote.

Ne zaboravimo novog igrača čiji se ubrzan razvoj nije predvideo pre 20 godina. Bespilotne letelice već postaju glavna strukturna osnova flota po celom svetu.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Pored dronova, primetno je još nešto – u toku je finansiranje starijih letelica koje treba da se modernizuju. Ovaj procenat svake godine naglo raste, a po nekima je glavni razlog skupo održavanje F-35 u svim pravcima.

Smanjenje kupovine F-35, povećanje upotrebe dronova i nadogradnja starijih aviona su vrata kroz koja F-15E ne samo da prolazi već ga stvalja na mesto glavnog borbenog aviona američke odbrane. Da, F-15 leti više od F-35 i taj trend se verovatno neće uskoro promeniti.

1 KOMENTAR

  1. Па нека ово из менаџмента Lokid Martina, још мало одреше кесу да би они који их купују к’ о бомбоне у Европи, Азији, Аустралији северној Америци купили још по неки комад да се извади штета.Није на одмет да се за старе дане има по неко милионче, на рачуну на неким егзотичним острвима, уједно и пореским рајевима. А то што су својим државама увалили коску, нема везе јел’ се сналазе. Сјај запада у пуној величини

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave