NaslovnaNovostiRuska vojska pokrenula ofanzivu u oblasti Kupjanska; Američki borci likvidirani kod Avdijevke

Ruska vojska pokrenula ofanzivu u oblasti Kupjanska; Američki borci likvidirani kod Avdijevke

Na Kupjanskom operativnom pravcu ruska vojska nastavlja ofanzivne operacije, javljaju ruski izvori. Jedinice 1. tenkovske armije i 25. motorizovane brigade uspele su da istisnu formacije 54. mehanizovane brigade i 117. brigade Teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine iz sela Timkovka.

Dalje, ruske trupe su napredovale u pravcu naselja Stepovaja Novoselka i Peščanoje, tvrdi se u brojnim izveštajima.

Intenzivna vatrena podrška posada glavnih borbenih tenkova T-90M upotrebom protivoklopnih vođenih raketa Invar-M i ekplozivnih granata ZOF26 sa indirektnih vatrenih položaja doprinela je napredovanju trupa.

Takođe, ključnu ulogu odigrala je i protivbaterijska podrška samohodnih artiljerijskih sistema Msta-S/SM, koji su koristili navođene artiljerijske granate Krasnopolj-M protiv ciljeva prethodno označenih bespilotnim letelicama Orlan-10 i ZALA 421-16E.

Pored toga, posade multifunkcionalnih lovaca-bombardera Su-34 aktivno deluju u pravcu Kupjanska, izvodeći bombardovanje pozadinske logističke infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine koristeći vazdušne bombe FAB-500M-54/62 opremljene UMPC kompletima.

Ukrajinska vojska se žali da je praktično nemoguće boriti se protiv ruskih kliznih bombi. Za sve vreme od početka njihove upotrebe, nijedna nije oborena, pošto se bombe kreću veoma brzo i stalno menjaju putanju leta.

su 34 baca kab 1500 bombu
su 34 baca kab 1500 bombu

Čak ni savremeni PVO sistemi koje isporučuju zapadne zemlje ne mogu da se nose sa njima, dok broj udara koje nanose takve planske bombe raste.

Podsećamo vas da Ukrajina takođe koristi sličnu opremu dobijenu od zapadnih saveznika [takozvana JDAM bomba].

Američki i kanadski oficiri likvidirani kod Avdijevke

Nedavno su u blizini Avdijevke ubijena dva strana plaćenika koji su učestvovali u sukobu na strani Oružanih snaga Ukrajine protiv Oružanih snaga Ruske Federacije, objavili su brojni mediji pozivajući se na ruske izvore.

Prema dostavljenim informacijama, reč je o državljanima Kanade i Sjedinjenih Država – Bredu Stradfordu i Eriku Vargasu. Oni su aktivno učestvovali u neprijateljstvima, i na kraju su skončali od udara ruskih snaga.

Potvrda o njihovoj pogibiji stigla je od predstavnika Međunarodne legije ukrajinskih odbrambenih snaga, koji su incident opisali kao precizan i snažan vatreni napad ruskih oružanih snaga.

stradali americki obrci obelezeni sa x
stradali americki obrci obelezeni sa x

Kako se navodi, pored Stradforda i Vargasa, poginuli su i drugi borci, ali njihov identitet nije otkriven. Poznato je da su oba pomenuta plaćenika stigla u Ukrajinu u proleće 2022. godine. Bred Stradford je napustio porodicu u Vankuveru da bi se pridružio Međunarodnoj legiji, gde je ostao dugih 18 meseci.

Prema rečima boraca sa njima, plaćenici su pogođeni ili ruskim dronom ili artiljerijom. Usled toga su poginuli na licu mesta zajedno sa još dva borca, a ostatak jedinice je zadobio povrede različitog stepena težine.

Ruske snage se mole arhanđelu Mihailu pre pohoda na Hromovo

Ruske trupe su zauzele naselje Hromovo i ulaze u centar Bogdanovke, oko 14 dana nakon početka svoje ofanzive severozapadno od Bahmuta. Put je sada otvoren, i za Časiv Jar i za Kramatorsk-Slavjansk.

U ofanzivnoj operaciji zauzimanja Hromova učestvovali su vojnici 6. zasebnog motorizovanog puka, koji su delovali pod okriljem artiljerijske i oklopne vatre. Podršku jurišnim trupama pružile su posade 68. tenkovskog puka, koji su tenkovima T-80BV i T-72B3 gađali ukrajinske položaje. Zajedno sa artiljerijskim posadama 106. vazdušno-desantne gardijske tulske divizije, probili su uporišta Oružanih snaga Ukrajine, pomažući pešadiji da ostvari svoje ciljeve.

kavez na t 80bv spasio rusku posadu tenka nakon direktnog pogotka fpv drona
kavez na t 80bv spasio rusku posadu tenka nakon direktnog pogotka fpv drona

Napredak ruskih snaga je značajan jer su za 14 dana napredovale zauzevši desetine uporišta, vatrenih i osmatračnica ukrajinske vojske, što je znak sloma fronta za Kijev i nedostatak municije.

Jasno je da su ukrajinske jedinice iscrpile svoje snage tokom neuspešnog kontranapada i njihove raspoložive rezerve se upućuju u Avdijevku, gde je situacija za Kijev izuzetno teška.

Ruska komanda je to iskoristila, udarajući tamo gde ukrajinska armija nije očekivala. Zimska kontraofanziva ruskih snaga može imati mnogo neprijatnih iznenađenja za ukrajinske oružane snage.

Na snimku ispod, komandant ruskih specijalnih snaga se moli sa svojim vojnicima pre nego što je krenuo u napad u blizini Hromova. Video je snimljen u jutarnjim satima nekoliko minuta pre uspešne akcije.

Treba napomenuti da je Hromovo bio deo utvrđenog područja ukrajinskih oružanih snaga na ovom delu fronta, a proboj ukrajinske odbrane otvara izglede za dalje napredovanje ruskih trupa.

U ovom trenutku, pored samog Hromova, ruske trupe kontrolišu šumske zone u blizini sela sa severa i severozapada.

Ukrajinske oružane snage su takođe izgubile kontrolu nad takozvanom krivinom Hromovski – deonicom puta koji povezuje Bahmut sa susednim gradom Časiv Jar. Zauzimanje Hromovog može se posmatrati kao prvi korak u zauzimanju Časiv Jara i okoline, kao i napredovanje ka Slavjansku, Kramatorsku i Družkovki.

U oblasti Časiv Jara postoji nekoliko jako utvrđenih ukrajinskih okruga. Da bi zauzeli region, Rusi će morati da angažuju velike snage. Prema poslednjim informacijama, komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušava da iskoristi kanal Severski Donec – Donbas kao glavnu liniju odbrane kako bi presrela rusko napredovanje ka Časovom Jaru i Konstantinovki.

Kijev krivi generale za gubitke teritorija

Ukrajinski vojni stručnjaci i analitičari bliski Zelenskom krive vojnu komandu za gubitak Hromova. Naglašavaju da je poraz nastao zbog „greške u vojnoj administraciji“, dok Ukrajinski general Valerij Zalužni nije izbegao kritike za svoje izbore u vođenju vojnih operacija.

zelenski i zaluzni
zelenski i zaluzni

Konkretno, saopštavaju da „generali nisu obezbedili prelazak iz ofanzivne u odbrambenu operaciju, što za posledicu ima gubitak teritorije na kojoj su već trebalo da budu raspoređene jake fortifikacione linije“.

Međutim postoji i druga grupa, bliska Zaluznom, koja krivi kancelariju predsednika Zelenskog, rekavši da je ukrajinski predsednik taj koji je po svaku cenu zahtevao ponovno zauzimanje Bahmuta umesto da usredsređuje vojsku na „razbijanje ruske odbrane u Zaporožju“.

2 KOMENTARA

  1. Ako se ovako nastavi uskoro će doći do domino efekta Ukrajinske linije fronta!Obično jedan ozbiljan poraz povlači za sobom i druge!Kao što kažu”udje voda u uši”(sroza se moral i odlučnost za borbu)!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave