NaslovnaNovostiRusi preuzeli kontrolu nad Hromovom, poslednjem ukrajinskom uporištu na periferiji Bahmuta

Rusi preuzeli kontrolu nad Hromovom, poslednjem ukrajinskom uporištu na periferiji Bahmuta

Još jedna ukrajinska kontraofanziva završena je pobedom ruskih snaga. Posle nekoliko meseci krvavih napada, Oružane snage Ukrajine (OSU) napredovale su na poljima na bokovima Bahmuta, ali su se zaustavile u blizini prvih ruskih uporišta u selima Kleščejevka, Avdejevka i Berhovka.

Nakon što su ukrajinske trupe pretrpele gubitke u napadima, te usled ostalih problema na drugim linijama fronta, njihovo napredovanje je zaustavljeno i dovelo je do ruskih kontranapada. Ruske snage već kontrolišu severni deo Kleščejevke na jugu i ponovo su preuzele kontrolu nad područjem oko rezervoara za vodu Berhovka.

Ministarstvo odbrane Rusije je juče, 29. novembra tvrdilo da je ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Hromovo (Artjemovskoje) koje se nalazi na zapadnoj periferiji Bahmuta (Artjemovsk).

Oružane snage ukrajine su uvek držale pod kontrolom pomenuta sela i to je prvo selo u regionu koje je došlo pod rusku kontrolu još od zauzimanja Bahmuta. Prema izveštajima sa fronta, Rusi takođe kontrolišu šumske predele u blizini sela.

Ukrajinska vojska je zauzvrat priznala gubitak dela Hromova, ali tvrdi da je navodno još uvek u sivoj zoni.

U međuvremenu, ruske snage napreduju i na severnom krilu kod Bogdanovke i približile su se periferiji grada. Dalje rusko napredovanje duž puta od Hromova uskoro preti da preseče važan put koji je služio za vojno snabdevanje u Bogdanovki. Selo rizikuje da bude opkoljeno u bliskoj budućnosti.

Hromovo se takođe nalazi u blizini grada Krasnoje (Ivanovskoje). Krasnoje je važno uporište ukrajinskih trupa, odakle granatiraju Bahmut, kao i ruske položaje u blizini Kleščejevke. Ruski izveštaji sa fronta tvrde da je intenzitet ukrajinskog granatiranja već blago smanjen. Dakle, postoji mogućnost da su neke ukrajinske snage počele da se povlače iz Krasnoja.

Zauzimanje Hromova je važna pobeda ruske vojske. Označava ofanzivu ruskih snaga u oblasti Bahmut, sagi koja traje tačno godinu dana. Ukrajinska odbrana od strane jedinica iscrpljenih dugim borbama rizikuje kolaps.

Ruske trupe zauzele su put u oblasti Hromovo i nekoliko kvadratnih kilometara teritorije

Iz pravca Artjomovska stižu izveštaji da su ruske trupe postigle uspeh na južnom krilu. Nakon što su Oružane snage Rusije prethodno oslobodile Hromovo zapadno od Bahmuta, jurišne jedinice su uz podršku artiljerije i avijacije krenule napred južno od grada, što je već u prvim satima dovelo do gubitka teritorija u oblasti Kleščejevka i Andrejevka od strane ukrajinskih oružanih snaga.

Napredovanje ruskih trupa se nastavlja duž lanca bara, koje se u Ukrajini nazivaju stavkama. Takođe, ruske trupe tvrde da su napredovale severozapadno od Kleščejevke.

Istovremeno, ruske trupe su preuzele kontrolu nad takozvanim Bahmutski šljak – ukrajinski naziv za autodrom (automobilska trkačka staza), koji se nalazi severno od ranije oslobođenog Hromova – u zoni autoputa O0506.

Ukrajinske trupe na južnom krilu pokušavaju da izgrade odbranu u južnom delu Kleščejevke, a od Hromova su prinuđene da se povuku u Bogdanovku i Časov Jar.

Strateške rezerve ukrajinskih snaga upućene su na front Avdijivka, gde se druge trupe povlače. Pokušaji ukrajinskih snaga da povrate kontrolu nad Bahmutom su ponovo ugašeni.

Sa druge strane, ruskim snagama predstoji bitka za Časov Jar, strateški važno ukrajinsko uporište. Kontrola mesta otvara put do Konstantinovke, do Slavjanska i Kramatorska, poslednjih gradova u Donbasu koji su trenutno pod kontrolom Kijeva.

1 KOMENTAR

  1. Pukotina koju je napravio Wagner maja mjeseca(uz tolike napore i žrtve će se sve više širiti i širiti!Preko trnja do Slavjanska i Kramatorska!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave