NaslovnaNovostiLockheed Martin objavio novu sliku aviona NGAD šeste generacije, moguće zamene za...

Lockheed Martin objavio novu sliku aviona NGAD šeste generacije, moguće zamene za F-22

Američka kompanija Lockheed Martin nastavlja da radi na vojnom programu za avion šeste generacije, te je u čast 80. godišnjice njihovog odeljenja „Skunk Works’”, koji se bavi dizajnom naprednih projekata, objavljena nova grafika koja sugeriše kako bi budući avioni izgledali, prenosi sajt The Drive.

Video snimak povodom 80. godišnjice Skunk Works-a prikazuje prošlost, sadašnjost i budućnost dizajnerskog odeljenja kompanije Lockheed Martin kroz 3d modele i skice.

Da bi proslavio 80 godina odeljenja Skunk Works-a, Lockheed Martin je objavio kratak video na društvenim mrežama koji pokazuje nasleđe i inovacije dizajna Clarence „Kelly“ Johnson-a, jednog od vodećih američkih inženjera za dizajn aviona.

Među renderima i skicama koje prikazuju prošlost, sadašnjost i budućnost odeljenja Skunk Works, postoje i neke zanimljive informacije o novim projektima koje je kompanija nedavno predstavila, prema Aviationist-u.

„Od naših skromnih početaka sa Keli Džonson u cirkuskom šatoru, Skunk Works je uvek gledao u budućnost“, stoji u natpisu uz video. „Istorijski programi predstavljeni u ovom videu, kao što su P-80 Shooting Star, U-2 Dragon Lady i F-117 Nighthawk, utrli su put do mesta gde smo danas.”

clarenceleonardkellyjohnson
Clarence Leonard Kelly Johnson

Film počinje inženjerom Keli Džonson ispred fabrike Lockheed Martin i nastavlja se prezentacijom svih velikih projekata koje je završio Skunk Works: P-38 Lightning, P-80 Shooting Star, KSF-90, F-104 Starfighter , SR-71 Blackbird i D-21, F-117 Nighthawk, F-22 Raptor, F-35 Lightning II, U-2 Dragon Lady,, Next Gen UAS, X-59 QueSST, koji još nije imenovan.

Onda stvari postaju interesantne sa prvim nacrtom novih dizajna, koji jasno pokazuju isti dizajn SR-72 koji Lockheed Martin pokazuje već nekoliko godina. Neki nedavni izveštaji primećuju da su prototipovi mnogo sposobnijeg izviđačkog aviona od onih koji su trenutno u upotrebi isporučeni i ocenjeni od strane američkih vazduhoplovnih snaga, verovatno aludirajući na SR-72, a rad se nastavlja na sledećoj seriji aviona.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, imamo još jedan izgled aviona najnovije generacije na kojem Lockheed Martin možda radi za program Next Generation Air Dominance (NGAD).

Oblik skice na video snimku savršeno odgovara misterioznoj silueti aviona šeste generacije koju je kompanija pokazala na društvenim mrežama ranije ove godine.

Crtež, za koji se prvobitno verovalo da je dvomotorni avion, sada izgleda kao lovac sa jednim motorom. Skica potvrđuje da se radi o dizajnu aviona bez repa (koji se smatra idealnim tehničkim detaljem za postizanje veoma niske radarske vidljivosti), u obliku dijamanta. Međutim, kabina je mnogo veća od one na skici koju je u julu objavio Lockheed Martin.

Imajte na umu da ovaj dizajn može biti povezan sa NGAD programom, ali ne mora biti sam NGAD, pošto je program visoko poverljiv.

ngad program lockheed martin
NGAD skica Lockheed Martin

Dve moguće opcije su da je ovo samo fiktivni dizajn koji daje nagoveštaje o vrsti posla koji je uložen u tako napredan projekat, ili da se može povezati sa jednim od prototipova tajnog programa X-planes koji je demonstrirao tehnologije koje su kasnije spojene za prvi prototip u okviru NGAD programa.

Avion 6. generacije, koji će se razvijati u okviru vojnog NGAD programa, zameniće F-22 i koštaće bukvalno stotine miliona dolara (što i nije iznenađujuće, s obzirom da, na primer, F-35 može koštati više od 200 milion dolara).

Ukupno je planirano da se napravi oko 200 takvih aviona, koji će biti optimizovani uglavnom u oblastima kao što su domet, količina korisnog tereta koji avion može da nosi i stelt tehnologija.

Uopšteno govoreći, NGAD program je još uvek obavijen velom tajne i o programu postoji malo zvaničnih izveštaja. Na primer, poznato je da bi novi lovac, koji će se koristiti u bliskoj saradnji sa grupama bespilotnih letelica različite namene, trebalo da u američkom ratnom vazduhoplovstvu zameni avion pete generacije Lockheed Martin F-22 Raptor.

Veruje se da su tri najveće američke kompanije specijalizovane za razvoj i proizvodnju borbenih aviona pripremile svoje predloge za NGAD program.

Prva, Lockheed Martin Corporation, North Bethesda, do 2011. godine je proizvodio lovce F-22, trenutno gradi avione pete generacije F-35 Lightning II a nedavno je obnovio i proizvodnju General Dynamics F-16 Fighting Falcon.

istrazivacka laboratorija americkog vazduhoplovstva objavila je koncept ngad
istrazivacka laboratorija americkog vazduhoplovstva objavila je koncept ngad

Boeing Company, Crystal City, nastavlja da proizvodi modernizovane verzije lovaca F-15 i F-18. Konačno, Northrop Grumman Corporation, Falls Church, sprema se za početak testiranja leta i serijske proizvodnje strateških bombardera Northrop Grumman B-21 Raider.

No, Northrop Grumman je odlučio da ne učestvuje u borbi za dobijanje ugovora NGAD vrednog više milijardi dolara, ali nije odbacio mogućnost da u programu učestvuje kao podizvođač.

5 KOMENTARA

  1. Редакцијо добар ти је ‘изум’ овај Кими, а има и разлога с обзиром на коментаре типa Bmx, али то не знакчи да слажем са њим.

  2. Nove verzije motora već odavno ne “dime”.A bez radara ih lociraš na osnovu toplotnog odraza izduvnih gasova.

  3. Evo i ruska sukleta rade isto, sam što im motori dime ko parnjaća.🤣🤣🤣, pa ih možeš bez radara da lociraš….zamlate nesposobne..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave