NaslovnaNovostiHoće li Boeing dobiti ugovor za američki lovac šeste generacije NGAD?

Hoće li Boeing dobiti ugovor za američki lovac šeste generacije NGAD?

Pojavili su se izveštaji da se u okviru jednog od najambicioznijih programa američkog ratnog vazduhoplovstva, poznatog kao „Protivvazdušna odbrana sledeće generacije“ (NGAD, Next Generation Air Dominаnсе), koji predviđa stvaranje fundamentalno novog sistema naoružanja čija bi srž trebalo da bude lovac sa posadom sledeće, šeste generacije, kupac daje prednost Boingovom predlogu.

Uopšteno govoreći, NGAD program je još uvek obavijen velom tajne i o programu postoji malo zvaničnih izveštaja. Na primer, poznato je da bi novi lovac, koji će se koristiti u bliskoj saradnji sa grupama bespilotnih letelica različite namene, trebalo da u američkom ratnom vazduhoplovstvu zameni avion pete generacije Lockheed Martin F-22 Raptor.

Navodno, planirana je nabavka od ukupno oko 200 takvih mašina.

Veruje se da su tri najveće američke kompanije specijalizovane za razvoj i proizvodnju borbenih aviona pripremile svoje predloge za NGAD program. Prva, Lockheed Martin Corporation,North Bethesda, do 2011. godine je proizvodio lovce F-22, trenutno gradi avione pete generacije F-35 Lightning II a nedavno je obnovio i proizvodnju General Dynamics F-16 Fighting Falcon.

f 16 f 22 f 35

Boeing Company, Crystal City, nastavlja da proizvodi modernizovane verzije lovaca F-15 i F-18. Konačno, Northrop Grumman Corporation, Falls Church, sprema se za početak testiranja leta i serijske proizvodnje strateških bombarderaNorthrop Grumman B-21 Raider.

No, Northrop Grumman je odlučio da ne učestvuje u borbi za dobijanje ugovora NGAD vrednog više milijardi dolara, ali nije odbacio mogućnost da u programu učestvuje kao podizvođač.

Ovog leta pojavile su se vesti da postoji nekoliko aparata za demonstraciju NGAD tehnologije i da se već testiraju u dubokoj tajnosti. No, nije o čemu se konkretno radi.

Podsetimo, još u septembru 2020. godine bivši pomoćnik sekretara američkog Air Force Acquisition, Technology, and Logistics (SAF/AQ), William B. Roper Jr., dao je senzacionalnu izjavu prema kojoj je do tada već napravljen i testiran određeni NGAD demonstracioni aparat u punoj veličini. Istina, u protekle tri godine nije postalo jasno kakvu je letelicu Roper tada imao na umu.

F-22 i F-35 lete u formaciji sa XQ-58
F-22 i F-35 lete u formaciji sa XQ-58

U maju ove godine, američko vazduhoplovstvo izdalo je zahtev za ugovor za razvoj, izgradnju i testiranje NGAD prototipova. Očekuje se da ugovor bude potpisan 2024. godine, a prototipovi lovca sledeće generacije mogli bi da polete u drugoj polovini tekuće decenije.

Planirano je da serijske isporuke NGAD počnu u prvoj polovini četvrte decenije XXI veka, iako će, prema podacima od prošle jeseni, F-22 biti zadržan u službi američkog ratnog vazduhoplovstva do 2060, a F-35A čak do 2088. godine.

Značajno ubrzanje vremenskog okvira za stvaranje NGAD, prema zvaničnim izjavama predstavnika Pentagona, biće obezbeđeno upotrebom „digitalnog“ pristupa projektovanju, konstrukciji i testiranju prototipova i svih komponenti novog sistema naoružanja sa maksimalnom upotrebom „virtuelnih prototipova”.

Prema Vago Muradianu, glavnom uredniku„Defense & Aerospace Report“, koji se poziva na izvore iz vojne industrije, američko vazduhoplovstvo je trenutno sklono da NGAD program ustupi kompaniji Boieng, koji nudi ambiciozniji i revolucionarniji, „sveži“ pristup projektu, dok je predlog Lockheed Martina opisan kao „evolutivni“ a naslanja se na daljem razvoju lovaca F-22 i F-35.

Istovremeno, američka mornarica namerava da u narednoj deceniji nabavi lovac šeste generacije. Pri tome, planirano je da se do 2045. godine obustavi eksploatacija aviona F/A-18E/F.

fa xx koncept
fa xx koncept

Postoji mogućnost da projekat NGAD za mornaricu, poznat kao F/A-XX, neće razvijati ista kompanija koja će pobediti na tenderu američkog vazduhoplovstva. Pored toga, rad u okviru oba programa (uključujući i njegove „bespilotne” komponente) verovatno će biti dovoljan za sve potencijalne podnosioce, čak i ako ne budu u ulozi glavnog izvođača.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave