NaslovnaNovostiPreskupi NGAD, budući američki avion 6. generacije; SAD ne žele da uče...

Preskupi NGAD, budući američki avion 6. generacije; SAD ne žele da uče iz grešaka F-22 i F-35

Nestvarna cena NGAD-a – budućeg američkog aviona 6. generacije. SAD žele da uče iz grešaka programa F-22 i F-35

SAD su u procesu razvoja aviona šeste generacije. Reč je o programu NGDA (Next Generation Air Dominance), avionima koji će na kraju zameniti F-22 Raptor. Ovim korakom formalno počinje proces odabira jedne ili više kompanija koje će raditi na razvoju NGAD-a.

Drugim rečima, SAD Vazduhoplovstvo traži kompanije iz vojne vazduhoplovne industrije za rad na razvoju borbenog aviona 6. generacije, zamene za avion F-22. Očekuje se da će prvi ugovor za razvoj ovog aviona biti dodeljen sledeće godine.

NGAD će predstavljati ogroman tehnološki skok u odnosu na F-22 Raptor, koji se smatra najefikasnijim avionom pete generacije, ali koji Amerikanci planiraju da ukinu.

Preterana cena za NGDA

Predstojeći američki mlaznjak šeste generacije imaće astronomsku cenu.

northrop grumman otkriva novi pogled na stelt lovac buducnosti
northrop grumman otkriva novi pogled na njihovu viziju stelt lovca buducnosti

U aprilu prošle godine, sekretar američkog ratnog vazduhoplovstva Frenk Kendal je u izjavama za javnost takođe govorio o ceni programa. Kendal je izbegavao da iznosi brojke, ali je rekao da će procenjena cena budućeg NGDA aviona biti „nekoliko stotina miliona dolara“.

Poređenja radi, cena F-35 Lightning II trenutno je oko 100 miliona evra u zavisnosti od konfiguracije. Kendal je takođe nedavno izjavio da će SAD trebati oko 200 aviona da zamene F-22 Raptor.

Program NGDA će takođe razviti autonomne dronove koji će biti integrisani i kontrolisani od strane budućeg aviona, što je aktuelni trend koji se razvija i kod večitog rivala, Rusije.

Ruski avion šeste generacije biće razvijen na osnovu njihovog lovca Su-57. Ruski pristup razvoju lovca šeste generacije u suštini vrlo je sličan je onom za koji su se opredelile SAD za svoj Next Generation Air Dominance (NGAD).

Američko vazduhoplovstvo namerava da razvije flotu od najmanje 1.000 borbenih letelica bez posade koji će leteti zajedno sa lovcima sledeće generacije Air Dominance (NGAD) i petom generacijom F-35, koji nose rakete ili drugo oružje i obezbeđuju izviđanje, nadzor i mogućnosti elektronskog ratovanja.

SAD su objavile još 2021. da nameravaju da ukinu F-22 već 2021. Trebalo bi da uče iz svojih grešaka i ne ponavljaju greške programa F-22 i F-35

boeing 3d koncept za ngad sekretar vazduhoplovnih snaga frenk kendal rekao je da bi svaki ngad lovac sa posadom mogao kostati vise stotina miliona dolara
boeing 3d koncept za ngad sekretar vazduhoplovnih snaga frenk kendal rekao je da bi svaki ngad lovac sa posadom mogao kostati vise stotina miliona dolara

Američka publikacija Difens Njuz nedavno je posvetila članak NGAD-u. Američki stručnjaci ističu da će zvaničnici u Vašingtonu morati pažljivo da pogledaju programe F-22 i F-35 i da ne ponavljaju greške tamo, s obzirom na troškove razvoja.

Preskupi F-22 i F-35

U suštini, proizvodnja F-22 Raptora, iako po mnogima najboljeg svetskog aviona pete generacije, zaustavljena je upravo zbog prevelikih troškova programa. Održavanje aviona je još jedna ranjivost, troškovi ovih procesa su takođe ogromni.

Razvoj F-22 Raptora je trebalo da traje 9 godina i koštao je 12,6 milijardi dolara, ali je na kraju tih 9 godina preraslo u 19 godina i cena programa iznosila je 26,3 milijarde dolara. Dakle, jedinična cena aviona bila je 177% veća od procenjene.

Čak i sa F-35 Lightning II, najskupljim vojnim programom u istoriji, situacija nije sjajna, ako se pređe preko tehničkih aspekata u vezi sa motorom.

F-35 je u stalnom razvoju od 2001. godine kada je ugovor dodeljen. Prema citiranom izvoru, ukupni troškovi premašuju 428 milijardi dolara, što je skoro dvostruko više od procenjenih 233 milijarde dolara. Primera radi, Kanada plaća neverovatnih 450 miliona dolara po jednom F-35 lovcu, što je čak i manje nego što Nemačka plaća.

f 35 u naroduzanju rv danske
f 35 u naroduzanju rv danske

To je ekvivalentno skoro pet puta većoj javno objavljenoj ceni aviona, koja iznosi 98,22 miliona dolara po avionu, uključujući sve dodatne troškove, prema procenama budžeta Ministarstva odbrane SAD za fiskalnu godinu (FI) 2022, objavljene prošle godine.

Zaista nesrećna odluka Ministarstva odbrane bila je da se istovremeno razvije i nabavi F-35. Drugim rečima, svaki put kada bi se identifikovali problemi, proizvođač je morao da modifikuje čak i već sastavljene letelice, dodajući veliki procenat na cenu programa.

4 KOMENTARA

  1. Nije avion skup nego cena aviona za “saveznike” je visoka. “Uspesno” ga koristi Izrael u borbi protiv zamisljenog protivnika. Koriste f16 a prezentuju akcije kao f35, jer ako lete na manje od 400 km od Ruskog s400, Rusi ce da dobiju mnogo podataka o avionu. Taj avion je preskup i za parade. posle svakog leta na remont i farbanje, znaci sledeci let za par dana, bas korisno u nekom sukobu

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave