NaslovnaNovostiPrvi stelt avion ikada, F-117 Nighthawk, leti još 10 godina?

Prvi stelt avion ikada, F-117 Nighthawk, leti još 10 godina?

Američko vazduhoplovstvo je povuklo svoj prvi stelt jurišni avion 2008. godine pošto su se na horizontu pojavili napredniji lovci poput F-22 Raptor, F-35 Lightning II i bombardera B-2.

Međutim, F-117 Nighthawk je nastavio da leti i godinama nakon njegovog penzionisanja, a Američko vazduhoplovstvo [USAF] istražuje mogućnosti da ga zadrži na nebu još jednu deceniju.

F-117A Nighthawk je bio prvi operativni avion na svetu dizajniran da koristi tada novu stelt tehnologiju. Ovaj laserski vođen udarni avion bio je u stanju da uđe u vazdušni prostor visokog rizika i napadne vitalne ciljeve.

Nighthawk je služio vazduhoplovstvu SAD od 1983. do 2008 godine. Bio je naširoko hvaljen zbog svojih dostignuća tokom rata u Persijskom zalivu 1991, ali je i ostavio gorak ukus u ustima Sjedinjenih Država nakon iskustva u Jugoslaviji.

zena igra na avionu f 117 americkog vazduhoplovstva oborenom zapadno od beograda 28. marta 1999. reuters
Žena igra na avionu F-117 USAF oborenom zapadno od Beograda 28. marta 1999. foto: Reuters

Van službe, ali još uvek u letu

F-22 Raptor je nastavio nasleđe Nighthawk-a. Međutim, kako svedoči nekoliko viđenja ovog aviona, on i dalje služi USAF godinama nakon penzionisanja. Američko vazduhoplovstvo se sprema da zadrži neke od svojih F-117A u vazduhu do 2034. godine.

Prošle jeseni, američko vazduhoplovstvo izdalo je Zahtev za informacijama [tender] tražeći kompanije zainteresovane za budući 10-godišnji ugovor za održavanje F-117 počevši od 2024.

Prema ovom tenderu, izvođač mora ponuditi tri usluge. Prva i najvažnija usluga potrebna da bi se avion održao u funkciji uključuje održavanje i logistiku za F-117A angažovane u „ograničenim letovima“ na poligonu Tonopa u Nevadi ili klasifikovanoj oblasti 51.

Drugo, Vazduhoplovstvo traži izvođače koji će držati F-117 u dugotrajnom skladištenju i demilitarizovati i deklasificirati dodatne F-117 za kupce poput muzeja. Tender navodi: „Očekivana stopa demilitarizacije/deklasifikacije je 2-3 aviona godišnje.

f 117a
f-117a

Treća i jedna od najstrožih potreba je da izvođač održi stelt, ili „nisko vidljive“ karakteristike F-117, uključujući „kompozitnu i strukturnu podršku za popravku“.

Napravljeno je samo 59 F-117, plus pet prototipova. Portparol USAF En Štefanek rekla je za Insajder da Vazduhoplovstvo sada ima otprilike 45 jedinica F-117, od kojih je više od deset dobilo zeleno svetlo za prenošenje u muzeje.

F-117 Nighthavk još nije gotov

Letelica je prosle učestvovala u vežbi „Zimska furija“ koju su u februaru 2022. godine održali američki marinci u regionu Indo-Pacifika.

U dvonedeljnim vežbama, napredni F-35B pete generacije su se suočili sa prikrivenim agresorima F-117, pri čemu je Nighthawk glumio kineske stelt lovce.

Vežba „Zimski bes“ pokazala je da su F-35B i F-117S simulirali udare velikog dometa na Vašington. Vežbe su uključivale manevre kao što su zauzimanje aerodroma, brza popravka piste i druge nikada ranije viđene scenarije obuke.

F-117 su primećeni na video snimcima i 2021. i 2022. godine, na poligonima Death Valley i u Nevadi. Jednom prilikom, avion je takođe viđen sa reflektujućim premazom nalik ogledalu za koji se veruje da smanjuje infracrvenu detekciju aviona.

f 117 nighthawk
F-117 Nighthawk

Nighthawk je bio u službi oko 40 godina, a neki od aviona još uvek imaju TR repni kod iz njihove prethodne baze u Tonapahu. U akivnoj borbi, F-117 više nije od pomoći ako uzmemo u obzir neprijateljske stelt avione kao što su kineski J-20 i ruski Su-57.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave