NaslovnaNovostiHaubica NORA B52, ponos srpske odbrambene industrije, obnavlja vojnu saradnju Srbije i...

Haubica NORA B52, ponos srpske odbrambene industrije, obnavlja vojnu saradnju Srbije i Alžira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Srbija blizu finalizacije ugovora sa Alžirom o nabavci 48 samohodnih haubica na točkovima NORA B52.

Ova informacija objavljena na socijalnoj mreži X, nekada Tviteru, 21. novembra 2023. godine, a označava značajan napredak u vojnoj saradnji Srbije i Alžira.

Odbrambeni odnos Srbije i Alžira datira još iz doba hladnog rata, kada su obe nacije bile deo Pokreta nesvrstanih, organizacije koja je imala za cilj da se distancira od blokova velikih sila tog vremena. Ovaj istorijski kontekst postavio je temelje za dugotrajno partnerstvo.

U trgovini oružjem, Srbija i Alžir imaju značajne poslove. Srbija, koja je nasledila veći deo vojno-industrijskog kompleksa bivše Jugoslavije, bila je glavni snabdevač oružjem Alžiru, prodajući različite vrste vojne opreme, od malokalibarskog oružja do sofisticiranijeg oružja i vozila.

Aspekt trgovine oružjem u njihovom odnosu ne samo da odražava komercijalnu transakciju, već takođe označava nivo poverenja i strateškog usklađivanja.

samohodna top haubica 155 mm nora b52 m21 u jumi
samohodna top haubica 155 mm nora b52 m21 u jumi

NORA B52, koji je dizajnirao i proizvodi Jugoimport SDPR, ključna je komponenta moderne srpske artiljerije. Ovaj sporazum, ako bude realizovan, ne bi samo bio svedočanstvo sve većeg odnosa Srbije i Alžira, već bi i veliko dostignuće srpske odbrambene industrije na međunarodnoj sceni.

Saopštenje predsednika Vučića naglašava posvećenost Srbije jačanju odbrambenih veza sa Alžirom, uz potencijalnu prodaju haubica NORA B52, poznatih po svojoj naprednoj tehnologiji i vatrenoj moći, što se smatra strateškim potezom u jačanju vojnih sposobnosti Alžira.

Očekuje se da će ovaj sporazum imati značajne implikacije na dinamiku odbrane u regionu i pokazati rastuću ulogu Srbije kao aktera u globalnoj trgovini oružjem. Srpski odbrambeni sektor, nasledivši snažnu vojno-industrijsku industriju, aktivno je nastojao da proširi svoj otisak na međunarodnom tržištu, a ovaj sporazum sa Alžirom je jasan pokazatelj njegovog uspeha u ovoj oblasti.

NORA B52 je samohodna haubica na točkovima opremljena topom kalibra 155/52 koji može da koristi standardnu NATO municiju 155 mm, uključujući projektile proširenog dometa Full Bore (ERFB) i Base Bleed (BB). Ovaj kalibar i kompatibilnost municije čine ga svestranim artiljerijskim sistemom koji može da gađa ciljeve na većim dometima.

155 mm nora kamaz 6530 8x8 jpg
155 mm nora kamaz 6530 8×8

Jedan od ključnih atributa NORA B52 je njegov impresivan domet gađanja. Sa standardnom municijom može da pogodi ciljeve udaljene do 30 kilometara, a ovaj domet se proteže na oko 42 kilometra kada se koriste projektili ERFB-BB. Takve sposobnosti dugog dometa su ključne za modernu artiljeriju, pružajući značajne taktičke prednosti na bojnom polju.

Alžirska vojska odavno zainteresovana za kupovinu srpskih Nora, a ima ih još

Alžirska vojska je pre desetak godina bila zainteresovana za kupovinu srpskih haubica Nora B52. Pregovori su tada bili u zastoju zbog ograničenih proizvodnih mogućnosti Jugoimport SDPR, koji nije mogao da isporuči velike količine svojih porudžbina za kratko vreme.

Od tada je očigledno došlo do povećanja proizvodnih kapaciteta fabrike. S druge strane, poseta načelnika Generalštaba alžirske vojske Saida Čengrihe sajmu Partner u Beogradu održanoj pre dve godine bila je prilika da Alžir konačno izabere ovu haubicu.

Alžir je, uz pomoć Srbije, pokrenuo sopstvenu domaću proizvodnju artiljerijskih granata u ruskoj, kineskoj i NATO varijanti.

Srpska haubica Nora B52 je najsavremenija samohodna oklopna haubica Stanag 4+. Može se ugraditi na šasiju KAMAZ 8×8 ili KAMAZ 6560 i MAN TGS i ima kapacitet ispaljivanja do 12 granata u minuti.

NORA testirana i u SAD – među najboljima

Jugoimport-SDPR i Global Military Products, Inc. sa Floride,  2020. su dobili poziv od strane američke vojske na evaulaciju shoot off top-haubice NORA. Američka armija je, naime, želela da utvrdi koji sistem mobilne haubice 155 mm najbolje odgovara potrebama za izvršavanje niza prioritetnih zahteva. 

Ideja je bila da se od najboljih proizvođača zatraže ponude za proizvodnju, isporuku, obuku i podršku oruđa za koja bi se zaintresovala američka vojska.  Početkom 2021. godine je pripremljena pokretna haubica u verziji 155 mm NORA B-52 M21 na šasiji kamiona serije 8×8 RMMV HX.

155 mm nora juma sad 5 avgust 2021
155 mm nora juma sad 5 avgust 2021

Učešće Na testiranjima su između ostalih učestovale i južnokorejska pokretna haubica K9 Thunder (CN98), japanska 155 mm/L52 Type 19, južnoafrička G6 Rhino i slovačka DANA.
Ispitivanja su sprovedena na poligonu Juma u Arizoni. 

Na završnim testovima 2021, B-52 M-21 je postigla odlične rezultate, uključujući i dejstvo američkom vojnom modularnom municijom XM231/XM232 MACS. Srpsko oruđe je bilo prikazano i na izložbi AUSA u Vašingtonu.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave