NaslovnaNovostiOtvoren sajam naoružanja Partner 2023: Samohodna haubica Nora B-52 "Perun" glavna atrakcija

Otvoren sajam naoružanja Partner 2023: Samohodna haubica Nora B-52 “Perun” glavna atrakcija

Danas je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, otvorio 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“ na Beogradskom sajmu. 

partner 2023 3

„PARTNER“ je od svojih početaka do danas stekao reputaciju jednog od najvažnijih regionalnih manifestacija iz oblasti naoružanja i vojne opreme.  Na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode prikazuje 154 domaćih i stranih izlagača.

Pri tome, manifestaciji prisustvuje više od 30 stranih delegacija i 7.000 profesionalnih učesnika i posetilaca. Na Sajmu je prikazano više od 170 različitih tipova krupnih sredstava naoružanja, od kojih je 27 grupa noviteta koje su razvili domaći Vojnotehnički institut i grupacija odbrambene industrije u državnom vlasništvu.

No, posebno je upečatljivo da je prisutno i brojno novo naoružanje i komponente – proizvod domaćih privatnih kompanija.

partner 2023 2

Na sajmu je izložen reprezentativni deo proizvodnog programa svih fabrika Odbrambene industrije Srbije i njihovih kooperanata, kao i proizvodi vodećih evropskih kompanija iz Francuske, Nemačke, Italije, Austrije, Turske, Švajcarske, Finske, zatim, više tehnoloških giganata iz Narodne Republike Kine, kao i drugih kompanija iz zemalja našeg regiona, ali i celog sveta.

Primetno je da proizvođači pomno prate iskustva sa trenutnih žarišta u Evropi i svetu i prilagođavaju se stečenim iskustvima.

Na ovo ukazuje više novih protivavionskih i protivdronskih sistema, besposadnih, zemaljskih i vazduhoplovnih platformi, kao i brojnih tipova nove municije poboljšanih karakteristika.

zastava partner 2023

Da domaća industrija ne zaostaje u ovim trendovima ukazuje prvo javno prikazivanje najnovijeg domaćeg artiljerijskog sistema nove generacije „Perun“ kao i već izložene unapređene verzije familija borbenih vozila točkaša kao što su „Lazar”, „Miloš”, MRAP, BoV, modernizovani BVP M80a B2 i tenk M 84 AS2. 

Treba navesti da je od PARTERA 2021 do danas u naoružanje naše vojske uvedeno 70 novih sredstava od koji je 22 već u serijskoj proizvodnji. Vučević se posebno osvrnuo na modernizovani tenk M 84 AS2, BVP M 80 AB2, „Gvozdiku“, KOT, „Orao“, nova borbena vozila MRAP, „Lazar 3M“, nove modularne automatske puške 6,5/7,62 mm M19 i snajpere M07M. Ova sredstva posetioci mogu razgledati na sajamskoj postavci.

Već smo napomenuli značajno prisustvo predstavnika kinske namenske industrije. Zbog udaljenosti i otežanog transporta, Kinezi su krupna borbena sredstva predstavili uglavnom u vidu maketa. S druge strane, zbog trenutne geopolitičke situacije, upadljivo je odsustvo ranijih godina glamurozan nastup ruskih proizvođača oružja i vojne opreme.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, a suorganizatori su „Jugoimport-SDPR” i Beogradski sajam.

zastava partner 2023 top

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“ održava se do 28. septembra 2023. godine na Beogradskom sajmu, u halama 1, 4 i 2A, kao i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

Prva tri dana rezervisana su za stručne posetioce i nisu otvorena za širu javnost, dok je u četvrtak dozvoljen ulaz svima koji to žele sa kupljenom kartom, od 10 do 17 časova.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave