NaslovnaNovostiNakon što su ostali bez Arcaha, Jermenija bi mogla da prebaci Ukrajini...

Nakon što su ostali bez Arcaha, Jermenija bi mogla da prebaci Ukrajini 200 balističkih raketa Točka-U

Prema informacijama televizijskog kanala Militarist, Jerevan planira da ukrajinskoj vojsci prebaci lansere raketnog sistema Točka-U zajedno sa odgovarajućih 200 projektila. Pored ovoga, navodi se da na zahtev Sjedinjenih Američkih Država, Jermenija može da prenese i protivvazdušne raketne sisteme Osa-K.

Ove informacije odražavaju tekuće napore SAD i Velike Britanije da lociraju i prenesu oružje sovjetskog tipa ukrajinskoj vojsci. S obzirom na proameričku poziciju jermenskog premijera Nikola Pašinjana, ovakve akcije Jerevana izgledaju prilično verovatne.

Ukoliko se ova informacija potvrdi, postoji opasnost po Ruse od prebacivanja u Kijev ne samo raketnih sistema Točka-U, već i protivvazdušnih raketnih sistema S-300PT i S-300PS, kao i operativno-taktičkih raketnih sistema Iskander koji su u službi Jermenije.

Napominje se da bi, s obzirom na posebnosti ukrajinske logistike, raketni sistemi Točka-U iz Jermenije već mogli da budu prebačeni u Ukrajinu. Ova pretpostavka, međutim, zahteva dodatnu potvrdu.

Prve vojne vežbe Jermenije i SAD

Ruska vojska je od raspada SSSR-a „čuvala” jermensku granicu sa Turskom, ali su Rusi poslednjih meseci povukli deo svojih trupa i prebacili ih na ukrajinski front, što SAD sada pokušavaju da iskoriste.

Podsetimo, Jermenija je bila jedina država ODKB (Organizacija ugovora o kolektivnoj odbrani) koja nije učestvovala u zajedničkim vežbama u Belorusiji. Tada se već mogao naslutiti rasplet.

tocka-u
tocka-u

Zajedničke vojne vežbe Jermenije i Sjedinjenih Država su “pripreme za učešće u međunarodnim mirovnim misijama”, napisao je tada Rojters, te navodi da bi najnoviji razvoj događaja mogao dodatno da podstakne Kremlj.

Očekivano kako smo to već navikli da gledamo, Jermenija bi takođe trebalo da dobije izdašniju finansijsku pomoć od Brisela.

Istovremeno, Jermenija je poslala “humanitarnu pomoć Kijevu prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu”, javila je u septembru ove godine radio stanica Azatutjun koju finansiraju SAD, dodajući da će Jerevan u bliskoj budućnosti objaviti zvanično slanje pomoći.

Jermenija se navodno oseća “izdanom” od strane Rusije jer nije želela da pritekne u pomoć 2020. godine, kada je ponovo izbio rat sa Azerbejdžanom u Nagorno-Karabahu, teritoriji koju je Jermenija “vratila” u ratu 1990-ih. Sada su ostali bez Nagorno-Karabaha.

Nagorno-Karabah prestaje da postoji 1. januara 2024

Od 1. januara 2024. godine nepriznata Republika Nagorno-Karabah prestaje da postoji. Predsednik Nagorno-Karabaške republike, Samvel Šahramanjan naveo je ovaj datum u svom ukazu.

nagorno karabah arcah prestaje da postoji
nagorno karabah arcah prestaje da postoji

Prema Šahramanjanovoj odluci, sve vladine institucije i organizacije nepriznate republike biće raspuštene do 1. januara 2024. godine. Od stanovništva Nagorno-Karabaha se traži da odluči šta dalje – prihvati uslove „reintegracije“ koje je predložio Azerbejdžan, ili napusti teritoriju Nagorno-Karabaha i preseli se u Jermeniju ili druge države.

Azerbejdžanske vlasti tvrde da garantuju uslove za „reintegraciju“ jermenskog stanovništva Nagorno-Karabaha. Međutim, većina stanovnika koji žive u republici ne veruje zvaničnom Bakuu, te smo bili svedoci scena masovnog egzodusa. Pretpostavlja se da je preko 100.000 ljudi napustilo ovaj region i otišlo u Jermeniju.

Prethodno je u Nagorno-Karabahu je postignut sporazum o potpunom prekidu neprijateljstava koji je stupio na snagu od 13 časova po lokalnom vremenu 20. septembra 2023. Sporazum je postignut nakon totalnog debakla jermenskih snaga u Arcahu.

Istorija Nagorno-Karabaške Republike, odnosno Republike Arcah, trajala tačno trideset dve godine.

Da li SAD gura Jermeniju u ukrajinski scenario?

Zbog sukoba interesa oko trgovine energentima, koji vlada između Zapada i Rusije, smatra se da je Moskva nakonjenija Azerbejdžanu kao svom partneru u izvozu enrgenata. 

jermenija sad
jermenija sad

Sa druge strane, SAD otvoreno podržavaju Jermeniju ne samo zbog protoka ruskih energenata, već i u cilju slabljenja ruskih pozicija na ovim prostorima.

Zanimljivo je da SAD podržavaju Jermeniju iako je ona u latentnom sukobu sa Turskom – jednom od najjačih članica NATO. Destabilizacija regiona svakako utiče, ne samo na Rusiju i Zapad, nego i na Tursku i Iran.

1 KOMENTAR

  1. Još prije rata sa Azerbejdžanom,Jermenija(vladajuća nomenklatura)je počela da se okreće ka zapadu,a onda krivi Rusiju što joj tada nije pomogla.Eto,u septembru smo vidjeli kako su joj uspješno pomogli njeni novi saveznici!U suštini još jedna ex-Sovjetska republika uhvaćena u mašinu globalnog nadmetanja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave