NaslovnaNovostiUništen još jedan protivvazdušni sistem S-300 u sukobu u Ukrajini (VIDEO)

Uništen još jedan protivvazdušni sistem S-300 u sukobu u Ukrajini (VIDEO)

Ruska vojska uništila je još jedan ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa S-300 u zoni specijalne vojne operacije, saopštio je 10. marta portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Portparol, general-potpukovnik Igor Konašenkov, rekao je tokom svog dnevnog brifinga da je sistem uništen na teritoriji Donjecke Narodne Republike dan ranije, ne otkrivajući tačnu verziju sistema niti kako je uništen.

„U oblasti naselja Petropavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, pogođen je ukrajinski raketni sistem zemlja-vazduh S-300“, rekao je portparol.

Video snimak koji prikazuje uništeni lanser za podizanje transportera 5P85D ukrajinskog sistema S-300PS pojavio se na mreži, 9. marta. Pretpostavka je da je general-potpukovnik Konašenkov mislio na ovaj sistem.

Ruska vojska obično gađa ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane antiradarskim projektilima, poput Kh-31P koji se lansira iz vazduha, ili lutajćom municijom, poput Lanceta. Sistemi elektronskog ratovanja i vazdušni mamci se obično koriste tokom takvih napada.

Pre početka ruske specijalne vojne operacije prošle godine, Ukrajina je imala oko 100 baterija S-300P, S-300PT, S-300PS i S-300V1. U prvih nekoliko meseci operacije, zemlja je dobila jednu bateriju S-300PMU iz Slovačke.

Mnogi ukrajinski sistemi S-300 su uništeni, oštećeni ili zarobljeni od strane ruske vojske od početka operacije.

Uprkos tome što dobija ogromnu podršku od Sjedinjenih Država i drugih saveznika, kapaciteti protivvazdušne odbrane Ukrajine nastavljaju da se pogoršavaju. Ruska vojska i dalje izvodi napade bespilotnim letelicama i projektilima po ciljevima širom zemlje.

S-300PS

S-300PS pripada porodici raketnih sistema zemlja-vazduh dugog dometa koje su razvili Sovjetski Savez/Rusija. Sistem je dizajniran za odbranu od raznih vazdušnih ciljeva, uključujući avione, krstareće i balističke rakete. Svaka varijanta S-300 ima različite mogućnosti i dizajnirana je za različita operativna okruženja.

Verzija PS predstavljena je 1985. godine i jedina je verzija za koju se smatra da je bila opremljena i nuklearnom bojevom glavom. Ovaj model je doveo do uvođenja modernih TEL i mobilnih radarskih i komandnih vozila baziranih na kamionu MAZ-7910.

Sistem S-300PS uključuje nekoliko komponenti, komandni i kontrolni centar, radarske sisteme i lansere raketa. Sistem može da otkrije i prati ciljeve na dometima do 300 kilometara i da dejstvuje projektilima dometa do 200 kilometara.

Sistem S-300PS je u upotrebi u ruskoj vojsci od 1980-ih i izvezen je u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Iran i Siriju. Tokom godina je unapređen nekoliko puta kako bi poboljšao svoje performanse i mogućnosti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave