NaslovnaNovostiAmerikanci rasporedili Patriot SAM sisteme u Slovačku

Amerikanci rasporedili Patriot SAM sisteme u Slovačku

Protivvazdušni raketni sistemi MIM-104 Patriot, koje je Slovačka trebalo da dobije, već su u funkciji na teritoriji zemlje. Podsećamo da je Slovačka poklonila svoje sisteme S-300 Ukrajini. NATO i SAD su se složili da prenesu američke sisteme protivvazdušne odbrane kako bi garantovali bezbednost Slovačke.

Prenos MIM-104 Patriot obavljen je u julu, piše belgijski portal Army Recognition. Kako se navodi na sajtu, Bravo Baterija, 5. bataljon, 7. artiljerijskog puka protivvazdušne odbrane SAD izvršila je privremeni transfer. Prenete baterije su sada pod komandom NATO-a u Slovačkoj.

MIM-104 Patriot

Drugi poručnik Vaco Horne iz Bravo baterije kaže da su kompatibilni sa baterijama savezničkih trupa. Horn je dodao da je MIM-104 Patriot „strateško sredstvo“ i da je trenutno spreman da odvrati „čin agresije“, štiteći istočni bok NATO-a. Podsećamo da su još ranije SAD, Holandija i Nemačka obezbedile sisteme Patriot Slovačkoj u okviru misije NATO-a.

Kako piše belgijski portal, situacija u PVO Slovačke pokazuje snagu NATO-a. tj. države članice alijanse ne deluju kao nezavisne države već zajednički. Na ovaj način je mnogo lakše povećati borbenu sposobnost jednog naroda, bez obzira da li je taj narod to može sopstvenim sredstvima.

Patriot

Od početka rata u Ukrajini, u februaru, NATO je značajno pojačao svoje aktivnosti u Evropi. Više letova, nadzor i osmatranje. Čak su i snage za rano reagovanje NATO-a aktivirane nekoliko meseci.

Prvi poručnik Jang, oficir protivvazdušne odbrane sa baterijom Bravo, 5. bataljona, 7. artiljerijskog puka PVO, kaže da situacija u Evropi predstavlja izazov za kapacitete protivvazdušne odbrane NATO-a. Prema njegovim rečima, to je iskustvo koje će zahtevati da svi pokažu šta su naučili i vežbali godinama. Jang je rekao da je njegova baterija spremna da radi „sa Nemcima i Holanđanima unutar NATO-a protiv različitih zemalja pojedinačno“.

s-300
S-300

Podsećamo da je u avgustu Lloid J. Austin III bio u Slovačkoj. Tada je američki ministar odbrane pozdravio odluku Slovačke da Ukrajini obezbedi S-300.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave