NaslovnaNovostiPredsednik Nagorno-Karabaške republike najavio datum njenog zvaničnog prestanka postojanja

Predsednik Nagorno-Karabaške republike najavio datum njenog zvaničnog prestanka postojanja

Od 1. januara 2024. godine nepriznata Republika Nagorno-Karabah prestaje da postoji. Predsednik Nagorno-Karabaške republike, Samvel Šahramanjan naveo je ovaj datum u svom ukazu.

Prema Šahramanjanovoj odluci, sve vladine institucije i organizacije nepriznate republike biće raspuštene do 1. januara 2024. godine. Od stanovništva Nagorno-Karabaha se traži da odluči šta dalje – prihvati uslove „reintegracije“ koje je predložio Azerbejdžan, ili napusti teritoriju Nagorno-Karabaha i preseli se u Jermeniju ili druge države.

Azerbejdžanske vlasti tvrde da garantuju uslove za „reintegraciju“ jermenskog stanovništva Nagorno-Karabaha. Međutim, većina stanovnika koji žive u republici ne veruje zvaničnom Bakuu.

Desetine hiljada Karabaških Jermena već su napustile teritoriju nepriznate republike, preselivši se u susednu Jermeniju. Ljudi se plaše etničkog čišćenja, a poenta nije čak ni u stavu zvaničnog Bakua, već u ponašanju pojedinih pripadnika azerbejdžanskih oružanih snaga, koji mogu da pokažu surovost prema civilima.

Prethodno je u Nagorno-Karabahu je postignut sporazum o potpunom prekidu neprijateljstava koji je stupio na snagu od 13 časova po lokalnom vremenu 20. septembra 2023.

Republika Nagorno-Karabah je zvanično proglašena 2. septembra 1991. godine na sednici Saveta narodnih poslanika Nagorno-Karabaha i okruga Šaumijana Azerbejdžanske SSR u granicama Nagorno-Karabaške autonomne oblasti (NKAO) i susedne Šaumjanska oblast Azerbejdžanske SSR.

Tako je istorija Nagorno-Karabaške Republike, odnosno Republike Arcah, trajala tačno trideset dve godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave