NaslovnaOružjeNovo OružjeIzrael prvi put koristi Iron Sting; Da li novi minobacač može da...

Izrael prvi put koristi Iron Sting; Da li novi minobacač može da promeni kopneni rat iz korena?

Izraelske snage (IDF) su prvi put upotrebile sistem oružja pod nazivom „Gvozdeni ubod“ (Iron Sting). IDF su podelili snimak minobacača korišćenog za uništavanje Hamasovih raketnih bacača.

Izraelske odbrambene snage već su pokrenule ciljane napade na pripadnike Hamasa i kažu da gađaju “položaje na kojima su grupisane terorističke grupe Hamasa” dok se izraelska vojska priprema za širu operaciju.

„Tokom noći došlo je do napada oklopnih snaga i pešadije. To su napadi koji uništavaju terorističke odrede u pripremi za sledeću fazu rata“, rekao je portparol ID Danijel Hagari za američki Foks Njuz.

Jedinica komandosa Maglan navodno je prva počela da koristi minobacačke sisteme Iron Sting koji im omogućavaju da precizno pogađaju ciljeve uz smanjenje kolateralne štete. Jedinica Maglan je započela operativnu upotrebu inovativnog novog sredstva ratovanja koje omogućava precizno pogađanje visoko vrednih ciljeva, saopštio je komandant jedinice.

Iron Sting revolucionarno oružje, tvrde IDF

U vazduhoplovnom napadu, izraelska vojska i vazduhoplovstvo su prvi put upotrebile „Gvozdeni ubod”, opisan kao „inovativni i precizan minobacač”.

General-major Omer Koen, komandant formacije Maglana, hvali novo oružje: „Zahvaljujući preciznosti, ubojitosti i stručnosti boraca, jedinica Maglan je u saradnji sa Vazduhoplovnim snagama sprečila desetine terorista raznim sredstvima, od kojih je jedno precizni IED „Iron Sting“.“

On je dodao da je od početka rata ova jedinica “eliminisala preko 100 terorista unutar Gaze”.

“Gvozdeni Ubod”

Jedan od snimaka pokazuje trenutak kada je minobacač kalibra 120 mm pogodio raketni bacač baš u trenutku kada je delovao, sa masivnom eksplozijom vidljivom pri udaru dok krhotine iz lansera lete kroz vazduh.

Jedinica komandosa Maglan deluje duboko na neprijateljskoj teritoriji dok se fokusira na napad i uništavanje određenih ciljeva i prikupljanje tačnih obaveštajnih podataka. U pitanju je elitna jedinica specijalizovana za protivtenkovsko ratovanje koristeći napredno oružje i deo je “Komando Brigade”.

„Gvozdeni ubod“ je vođeni minobacač kalibra 120 mm koji je razvio izraelski Elbit Sistems. Izraelske snage tvrde da „Gvozdeni ubod” ima „preciznost bez presedana”, budući da je i lasersko navođen ali i GPS.

„Njegova operativna upotreba će revolucionisati kopneni rat i opremiti bataljone tačnom i efikasnom vatrenom moći“, navodi se u saopštenju izraelskih snaga.

Serija testova je sprovedena korišćenjem dva umrežena minobacačka sistema koja je razvio Elbit Sistems: sistem montiran na M113 oklopni transporter i sistem montiran na Hummer 4×4 SUV.

Navodna minimalna kolateralna šteta

Tradicionalne minobacačke granate imaju određenu granicu greške, što može dovesti do civilnih žrtava ili oštećenja infrastrukture.

Međutim, koristeći precizno navođenje Iron Sting, izraelske snage tvrde da mogu da gađaju određene neprijateljske pozicije ili sredstva sa većim stepenom preciznosti. Ukoliko je tačno, može biti korisno u gusto naseljenim oblastima kao što je Gaza, gde Hamas deluje.

„Iron Sting zadovoljava potrebe izraelskih odbrambenih snaga, prilagođavajući borbene sposobnosti za udar protiv neprijatelja skrivenih u civilnim, urbanim sredinama, uz poštovanje pravnih i moralnih standarda koje je postavio Izrael“, izjavio je 2021. godine, tada aktuelni ministar odbrane Beni Ganc.

iron sting minobacac
iron sting minobacac

Upotreba “Gvozdenog uboda” dolazi nakon što je aktuelni ministar odbrane Joav Galan rekao da bi operacija IDF-a sa ciljem eliminacije Hamasa mogla da potraje mesecima.

„Ovo bi trebalo da bude poslednja akcija u Gazi, iz prostog razloga što posle nje više neće biti Hamasa“, rekao je on juče u propagandnom govoru upućenom vojnim komandantima u štabu vazduhoplovnih snaga u Tel Avivu.

“Biće potrebno mesec, dva, tri, ali na kraju Hamasa više neće biti”, tvrdi on, a preneli su svi mejnstrim mediji.

IzvorWSJ

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave