NaslovnaNovostiNetanjahu: Želeli su rat, daćemo im ga, generacije neprijatelja pamtiće akcije Izraela...

Netanjahu: Želeli su rat, daćemo im ga, generacije neprijatelja pamtiće akcije Izraela u narednim danima

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, koji je u svom trećem mandatu, rekao je večeras u televizijskom obraćanju da će Izrael pokrenuti ofanzivu kakvu niko do sada nije video.

Netanjahu nije rekao da li će izraelske odbrambene snage (IDF) izvršiti invaziju na pojas Gaze. Napominjemo da je Izrael već doveo oklopna vozila, borbena vozila pešadije i tenkove Merkava na granicu sa Gazom.

Međunarodna štampa predviđa invaziju na pojas Gaze bez presedana, što bi sigurno dovelo do neverovatnog broja, hiljada mrtvih. Sa druge strane, lideri Hamasa su navodno izjavili da su spremni za takav scenario.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je izjavio: „Naredio sam potpunu opsadu pojasa Gaze. Neće biti struje, hrane, goriva, sve je zatvoreno. Borimo se sa ljudskim životinjama i postupićemo u skladu sa tim.“

yoav gallant
yoav gallant

Human Rights Watch je osudio ovu izjavu te su dodali: „Izjave izraelskog ministra odbrane su odvratne, a uskraćivanje hrane i struje stanovnicima okupiranih teritorija predstavlja kolektivnu kaznu.

U svom večerašnjem govoru Netanjahu je rekao da će Izrael pogoditi Hamas neviđenom silom, a ono što će se desiti u narednih nekoliko dana će uticati na generacije koje dolaze „naših neprijatelja“. Izrael će utvrditi sve granice kako ne bi bili iznenađeni napadima sa drugih strana, kaže i izraelski premijer.

Istovremeno, premijer Netanjahu je naglasio da je u stalnom kontaktu sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i kategorisao je lažnim informacije Egipta o tome da su egipatske službe obavestile Izrael da se nešto krupno sprema u Gazi, optužujući Egipat za propagandu.

„Hamas je želeo rat, mi ćemo im dati rat“, rekao je Netanjahu, koji je terorističku grupu Hamas uporedio sa Islamskom državom, rekavši da će je doživeti ista sudbina.

„Ići ćemo u masovni napad kao nikada ranije. Učvrstićemo ostale frontove“, koji je istakao da je izraelska vojska tek počela operaciju, koja će biti duga.

„Svako mesto gde postoji Hamas biće uništeno. Već smo počeli.

“U stalnom sam kontaktu sa predsednikom Džoom Bajdenom, želim da mu se zahvalim na svemu. Američki nosač aviona je na putu ka našim krajevima.”

Kao što smo već pisali, vlasti u Vašingtonu odlučile su da pokažu podršku Izraelu slanjem pomorske grupe nosača aviona u istočno Sredozemno more. Ova odluka je obrazložena namerom da se „pošalje upozorenje onim zemljama koje žele da se umešaju u sukob na Bliskom istoku”.

“Mnogo je izjava datih sa ciljem da se uplaše građani Izraela, poput poruke upozorenja koju smo dobili iz Egipta. To je propaganda. Moramo se naoružati strpljenjem. Operacija će potrajati, ali obećavam vam da će na kraju svi naši neprijatelji znati da su napravili strašnu grešku. Naš odgovor u narednim danima će uticati na sledeće generacije naših neprijatelja“, zaključio je Netanjahu u svom obraćanju javnosti.

Posle subotnjih iznenadnih napada, Izrael je proglasio ratno stanje i izraelske odbrambene snage su započele opštu mobilizaciju stanovništva.

Izraelske snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi istovremeno na dva fronta: Održavanje situacije pod kontrolom i vraćanje kontrole u ​​selima i gradovima na granici sa Pojasom Gaze koje su napali borci Hamasa, a u isto vreme izraelske snagu su počele da udaraju na vojnu infrastrukturu Hamasa u Pojasu Gaze.

Posle subotnjih napada, poginulo je najmanje 700 Izraelaca, što je neviđen broj za Izrael čak u poslednjih 50 godina. Najmanje još 100 Izraelaca je kidnapovano i odvedeno u Gazu.

Izrael je isključio sve svoje cevovode koji su snabdevali vodom Pojas Gaze izjavio je Izrael Kac, ministar energetike i voda.

Izraelske specijalne snage ubile vođu Hamasa Jahju Sinvara

yahya sinwar
yahya sinwar

U izveštaju koji je objavio izraelski list Tajms Of Izrael, kontraadmiral Hagari iz Izraelskih odbrambenih snaga objavio je smrt Jahje Sinvara, visokog vođe Hamasa.

Hagari je kategorički rekao: „Jahja Sinvar je komandant kampanje i on je mrtav“, naglašavajući moguću smrt kao rezultat vojne akcije ili atentata.

Kontraadmiral je takođe poslao strašno upozorenje preostalom rukovodstvu grupe, rekavši da su i vojno i političko vođstvo Hamasa, kao i sva imovina povezana sa Sinvarom, sada „ranjivi i osuđeni na propast“.

Ove reči verovatno odražavaju želju Izraela da istakne svoju odlučnost u borbi protiv te organizacije i poveća psihološki pritisak na preostale članove njenog rukovodstva.

Sinvarova smrt mogla bi biti značajan udarac za Hamas, s obzirom na njegovu ključnu ulogu u nekoliko operacija i strateškog planiranja organizacije.

Međutim, za očekivati je da ovaj događaj može izazvati i odgovor i dodatnu akciju pokreta kao odgovor na gubitak jednog od njegovih ključnih lidera.

Neuspeh izraelske vojske bio je povezan sa veleizdajom unutar zemlje?

Trenutna faza sukoba duž granice Pojasa Gaze dovela je do porasta napetosti u Izraelu, jer neki veruju da je neuspeh vojnih operacija zemlje rezultat ne samo grešaka u strategiji, već možda i unutrašnje izdaje.

Pojavila su se ozbiljna pitanja u vezi sa delotvornošću obaveštajnih aktivnosti Izraela, kao i funkcionalnošću sistema protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“.

Grupa ljudi koji su kritični prema postupcima vlasti tvrdi da su neuspesi na svim frontovima – obaveštajnoj, vojsci i protivvazdušnoj odbrani – takvi da ih je teško zamisliti bez namerne diverzantske aktivnosti iznutra.

merkava tenk unisten
merkava tenk unisten

Tema izdaje postaje sve relevantnija i o njoj se raspravlja u izraelskom društvu, izazivajući zabrinutost za stabilnost unutrašnje političke situacije u zemlji pred spoljnom pretnjom.

Izraelski zvaničnici i visoki vojni zvaničnici još nisu komentarisali ove navode.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave