NaslovnaNovostiEpidemija hipoksije nakon ruskog termobaričkog napada: Razorni gubici 82. i 47. brigade...

Epidemija hipoksije nakon ruskog termobaričkog napada: Razorni gubici 82. i 47. brigade na ‘Surovikin liniji’

Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija, tvrde ruski izvori.

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

Na video snimku ispod, Rusi ispaljuju hitac iz TOS-1 na Rabotino, a zatim lansiraju termobarične rakete, zbrišući celu ulicu zajedno sa Ukrajincima koji su se u njoj sklonili.

Na drugom snimku Ukrajinci koji su uspeli da prežive klanicu između Rabotina i Verbova počinju da povraćaju od hipoksije.

Ukrajinska komanda povukla 82. brigadu

Zbog velikih gubitaka, komanda Oružanih snaga Ukrajine povukla je 82. vazdušno-jurišnu brigadu iz Rabotina.

Detaljnije, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su veliki gubici među ljudstvom primorali ukrajinsku komandu da odluči da povuče jedinice 82. vazdušno-jurišne brigade iz Rabotina.

Brigada se povlači u pozadinu kako bi povratila svoju borbenu efikasnost“, navode isti izvori.

Ova brigada je donedavno važila za sastav strateškog rezervata. Međutim, neuspeh kontranapada u pravcu Zaporožja primorao je ukrajinsku komandu da je baci u borbu.

Brigada je upućena u rejon sela Rabotino u Orehovskom delu Zaporoškog pravca. Dva meseca 82. brigada vodi veoma žestoke borbe sa ruskim trupama.

Tenkovi Čelendžer 2 britanske proizvodnje koje je uništila ruska vojska takođe su pripadali 82. brigadi. Ova brigada je dobila svih 14 britanskih tenkova.

Promena komande u 47. brigadi Oružanih snaga Ukrajine

Pored 82. brigade, katastrofalne gubitke je pretrpela i 47. odvojena mehanizovana brigada „Magura“ kod Rabotina.

Kijev je odlučio da promeni komandu brigade okrivljujući sada bivšeg komandanta za teške gubitke kod Rabotina. Ova brigada je odigrala ključnu ulogu u pokretanju letnje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju.

„Dosadašnji komandant 47. odvojene mehanizovane brigade, potpukovnik Aleksandar Šak, smenjen je sa funkcije. Za novog komandanta brigade postavljen je pukovnik Aleksandar Pavlij”. Ranije je Pavlij komandovao 112. odvojenom brigadom teritorijalne odbrane, formiranom u Kijevu.

Pre imenovanja na ovu funkciju, potpukovnik Sak je komandovao bataljonom 93. odvojene mehanizovane brigade „Holodni jar“, a zatim postao najmlađi (sa 28 godina) komandant brigade Oružanih snaga Ukrajine“, prenose ukrajinski mediji. .

Zanimljivo je da je pre početka kontranapada 47. brigada bila naoružana nemačkim tenkovima Leopard i američkim borbenim vozilima pešadije Bredli, ali je tokom borbi u Zaporožju uništena velika količina vojne opreme zapadne proizvodnje.

Međutim, pod komandom potpukovnika Saka, 47. brigada je u operacijama kod sela Rabotina prvo napredovala, da bi potom pretrpela velike gubitke. Zatim je u brigadi došlo do skandala sa otpuštanjem majora Valerija Markusa, koji je kritikovao komandu brigade zbog planova i strategije koja je sledila u Zaporožju.

Rusko termobaričko oružje

Ruski termobarični višecevni bacači raketa TOS-1 (тяжёлая огнемётная системаБуратино i TOS-1A Солнцепёк primećeni su 26 februara predveče u blizini Belgoroda, nedaleko od ukrajinske granice. 

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mmsa termobaričnim bojevim glavama.

TOS-1A ima domet do 6 km, ali zato može da pokrije veoma veliku površinu, a pogođeno područje posle udara je još veće – 40.000 kvadratnih metara. Sistem ispaljuje municiju od 220 mm.

TOS-1A je u stanju da ispali celu svoju salvu raketa za manje od 12 sekundi. Obično njime upravlja tročlana posada i može se transportovati drumskim, železničkim ili vazdušnim putem.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase. 

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje.

tos 1a
tos 1a

Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje specijalne operacije u Ukrajini. Tokom operacije testirana je i unapređena verzija sistema, nazvana TOS-2. Naoružan je i snažnijim raketama većeg dometa.

Inače, Rusi su u zavodu НПО Сплав razvili i TOS-2 Тосочка na kamionima Урал-63704-0010 serije Торнадо-У.

TOS-1A su koristile ruske snage u nekoliko sukoba, uključujući Prvi i Drugi čečenski rat, rusko-gruzijski rat i građanski rat u Siriji. Ruska vojska i dalje aktivno koristi sisteme Solncepjok duž cele linije fronta u Ukrajini.

3 KOMENTARA

  1. Na teroristicke napade odgovaraj samo ubojitim srestvima, dobro je da su ukrajinci dobro predrogirani pa im i verovatno i smrt nepada tesko.
    Dosta su i oni bombardovali gradove sa proruskim gradjanima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave