NaslovnaNovostiRuska vojska ostavila kijevske snage sa velikim gubicima u Zaporožju, ali se...

Ruska vojska ostavila kijevske snage sa velikim gubicima u Zaporožju, ali se povukla iz Rabotina [VIDEO]

Kontraofanziva kijevskog režima traje već 13 nedelja. Tokom tromesečnih krvavih napada na južne i istočne linije fronta, Oružane snage Ukrajine (OSU) uspele su da blago napreduju u južnoj DNR i regionu Zaporožja.

Prema zvaničnim podacima ukrajinske vojske, zauzeto je manje od 250 kvadratnih kilometara, a OSU je preuzela kontrolu nad 12 malih sela. Međutim, većina njih je pre u sivoj zoni ili pod bliskom ruskom paljbom.

Ruska vojska je odbila novi talas ukrajinskih napada na Zaporožje i nekoliko drugih pravaca, tvrdi se na brifingu ruskog Ministarstva odbrane od 2. septembra.

Ministarstvo je saopštilo da su četiri napada ukrajinske 47., 65. mehanizovane brigade, 46. aeromobilne brigade, 82. vazdušno-jurišne brigade i 15. brigade Nacionalne garde odbijena u blizini Rabotina i Verbovoja u pravcu Zaporožja.

Ukrajinski gubici na ovom pravcu iznosili su četu vojnika, dva borbena oklopna vozila, četiri motorna vozila, kao i pet tegljenih haubica, jednu M777 američke proizvodnje, jednu M119 američke proizvodnje, jednu haubicu Msta-B i jednu D-30.

Pored toga, gađan je i uništen protivbaterijski radar američke proizvodnje AN/TPK-50 u predgrađu Čarvnoga.

U međuvremenu, u pravcu južnog Donjecka, avijacija i artiljerija ruske Grupe snaga Vostok gađali su 72. mehanizovanu brigadu kijevskih snaga kod Ugledarna. Grupa je takođe uništila skladište municije 117. mehanizovane brigade kod Kamiševahe.

Ministarstvo je saopštilo da je na ovom pravcu neutralisano 105 ukrajinskih vojnika, četiri tenka, tri borbena vozila pešadije, šest motornih vozila, dve samohodne haubice „Akacija“ i „Gvozdika“, kao i dve haubice D-20 i vučne haubice D-30.

U pravcu Donjecka, ruska grupa snaga Jug je poboljšala svoje položaje duž linije fronta u blizini Kleščejevke.

Neuspeli ukrajinski napad i ruska artiljerija u blizini Avdijevke u pravcu južnog Donjecka, uništeni tenk Leopard 2 nemačke proizvodnje i samohodna haubica CAESAR francuske proizvodnje u pravcu Zaporožja i posledice neuspeli napad kijevskih snaga kod Bahmuta u pravcu Donjecka.

Grupa je takođe odbila pet napada ukrajinske 129. i 241. brigade teritorijalne odbrane u blizini Artjomovska, poznatog kao Bahmut, kao i tri napada 109. brigade teritorijalne odbrane i 79. vazdušno-jurišne brigade u blizini Marinke.

Kijevske snage izgubile su 250 vojnika, jedan tenk, jedno borbeno vozilo pešadije, četiri borbena oklopna vozila, dva motorna vozila, jedan sistem PVO kratkog dometa Strela-10, jednu samohodnu haubicu poljske proizvodnje Krab, kao i četiri vučne haubice, dva D-20, jedan D-30 i jedan M119 američke proizvodnje, tokom borbi na ovom pravcu.

U pravcu Kupjanska ruska Grupa snaga Zapad izvršila je napad na jedinice 103. brigade Teritorijalne odbrane kod Kislovke.

Ministarstvo je saopštilo da je u napadima grupe neutralisano do 40 ukrajinskih vojnika, tri borbena oklopna vozila, dva motorna vozila, jedna vučna haubica američke proizvodnje M777 i jedna vučna haubica D-20.

U pravcu Krasnog Limana, ruska grupa snaga Centra odbila je dva napada 5. brigade Nacionalne garde Ukrajine i 67. mehanizovane brigade u blizini Červonaja Dibrova. Grupa je takođe gađala 63. i 67. mehanizovanu brigadu kod Torskog i Kuzmina.

Više od pola čete ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno tokom borbi, saopštilo je ministarstvo i dodalo da su uništena dva borbena oklopna vozila, dva kamioneta i dve vučne haubice D-30.

Što se tiče pravca Hersona, kijevske snage su od ruske vojne vatre izgubile 30 vojnika, dva motorna vozila i jednu tegljenu haubicu D-30.

Pored toga, gađani su i uništeni terensko skladište municije ukrajinske 106. brigade teritorijalne odbrane u blizini Tjaginke i centar za kontrolu dronova u blizini Otradokamenke.

Vredi napomenuti da ruska vojska tvrdi i da je uništila tri neimenovana drona kamikaza koji su pokušali da napadnu Krimski most u noći 1. i 2. septembra. U istom periodu su oborena i četiri bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti.

Uprkos velikim ljudskim i materijalnim gubicima, kijevske snage nisu ostvarile značajniji napredak ni u jednom pravcu tokom dvanaeste nedelje svoje kontraofanzive.

Ruske snage su se povukle iz Rabotina

Uprkos tvrdnjama Kijeva da je selo Rabotino, koje je poslednjih nedelja postalo glavno ratište u Zaporoškoj oblasti, navodno odavno pod kontrolom Ukrajine, tamo se čini se idalje vode teške borbe za centralni i južni deo naselja.

Tek 1. septembra uveče, neki ruski izvori su potvrdili da je ruska vojska napustila svoje vojne položaje na jugu Rabotina i bila prinuđena da se povuče ka jugu na drugu liniju odbrane u blizini sela. Neki izveštaji su tvrdili da su borbe još uvek u toku na južnim periferijama.

Pola Rabotina navodno ostaje u sivoj zoni. Ruske snage nastavljaju lokalne kontranapade, snažno granatirajući ukrajinsku grupaciju u selu. Nakon izveštaja o ruskom povlačenju sa svojih položaja, ruska avijacija je počela da gađa AFU teškim bombama. Do večeri, AFU je pokušao da prebaci dodatne snage na američke BMP-ove Bredli u to područje u pokušaju da ojača uporišta.

Ukrajinska i NATO vojna komanda očekivale su da će u prvim danima kontraofanzive preuzeti kontrolu nad ovim malim selom. Međutim, naišli su na žestok otpor ruskih vojnika i njihovu dobro pripremljenu odbranu.

Kao rezultat toga, bitka tamo traje više od dva meseca. Nekoliko ukrajinskih jedinica je uništeno na ruskim minskim poljima i u borbama za Rabotino, gde postoje samo četiri ulice i jedna betonska zgrada lokalne škole koja se nalazi na jugu, koja bi mogla da posluži kao jedino uporište u tom kraju. Sve privatne kuće su odavno uništene u borbama.

skola u rabotinu
skola u rabotinu

Bitka za Novoprokopovku koja se nalazi južno od Rabotina tek treba da počne. Istovremeno, ruske snage i dalje kontrolišu polja zapadno od Rabotina, kao i druga sela u toj oblasti, uključujući Kopani, Verbovoje, Novofedorovku. Oni su na putu daljim ukrajinskim napredovanjem na jug prema Tokmaku.

Kao rezultat toga, ukrajinska vojska je prinuđena da proširi zonu kontrole kako bi ispravila front. Dok njihovi napadi na Verbovoe nisu doveli do pobede, AFU je nedavno pokušao da napreduje u stepama istočno od Rabotina.

Nedavno su napredovali na liniji Rabotino-Verbovoje. Ukrajinska vojna komanda verovatno planira da zaobiđe naselja i ugrozi rusku grupaciju raspoređenu severno od Verbova delimičnim opkoljavanjem, primoravajući ih da se povuku.

1 KOMENTAR

  1. Znači kad nisu u prvom naletu sve snage ubacili u rabotino ukrainci su opet upali u bahnustku zamku, ubacuju najelitnije vojnike sa zapadnom tehnikom u selo(koje je opeglano i bez infrastrukture za zaklon), rabotono sa 3strane pritiska ruska artiljerija, odbranu čine mornarička pješadija i vdv, i budali je jasno da je zamka, samo nije ukrainskim oficirima, ili ih na to tjera zapana hunta. Neki dan sam čak gledao snimke ravnanja planirajućim fabovima, ne bih bio u koži bilo koga ko misli da pješadija može zaizeti ovim načinom rabotino koje brani najjača artiljerija svijeta, uz podršku avijacije👍

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave