NaslovnaNovostiAmerički BVP Bredli, zaplenjen od ukrajinskih snaga, ostavio ruske inženjere razočaranim

Američki BVP Bredli, zaplenjen od ukrajinskih snaga, ostavio ruske inženjere razočaranim

Nekoliko nedelja nakon što je Rusija zarobila i dopremila u Moskvu prvu jedinicu borbenih vozila pešadije Bredli (BVP) koju su ostavile ukrajinske trupe, ruski inženjeri koji su pregledali borbeno vozilo američke proizvodnje nazvali su ga inferiornijim od ruskog BMP-3.

Zamenik izvršnog direktora za nabavke državne odbrane i vojno-tehničku saradnju Kurganmašzavoda Roman Hromov izvestio je RIA Novostima o nalazima studije. Ukrajina je počela da raspoređuje Bredli protiv Rusije u junu u pokušaju izvođenja svoje dugo očekivane kontraofanzive.

„Obimnom studijom uzoraka zarobljenih u Severnom vojnom okrugu potvrđeno je da američki BVP Bredli nije analog ruskom BMP-3. Proučavanje trofeja potvrđuje da je BMP-3 superioran po svojim karakteristikama, vatrenoj moći, pokretljivosti, lakoći rukovanja, održavanja i popravke nego Američka borbena vozila pešadije“, rekao je on za državnu novinsku agenciju.

Prema zapadno-obaveštajnom sajtu Oriks (podružnica Belingketa), koji navodno prati vizuelne dokaze gubitaka u sukobu, Ukrajina je izgubila najmanje 52 M2A2 Bradley od juna ove godine. Gubitak je bio toliko zapanjujući da čak i zapadni analitičari Ukrajinu nazivaju grobljem za ove američke BVP.

Od navodnih 52 vozila koja je izgubila Ukrajina, većina je oštećena u ruskim udarima, dok je nekoliko napušteno. oruzjeonline.com ne može nezavisno da potvrdi broj Bredlija koje su ruske snage mogle da zarobe ili unište, ostavićemo vama da procenite broj.

Podsetimo, nešto ranije su ruski inženjeri izjavili da nisu bili impresionirani ni čuvenim švedskim CV-90 BVP.

ruski vojnici sa zarobljenim bvp cv90
ruski vojnici sa zarobljenim bvp cv90

Performanse BVP Bredlija koji su Sjedinjene Države predale Ukrajini posebno su dovedene u pitanje u ratu koji je u toku. Nakon što je dokumentovan prvi uništeni Bredli, na društvenim mrežama pojavio se niz vizuelnih dokaza o nekoliko drugih Bredli vozila.

Bredlijevi prvi i najveći gubici dogodili su se kada je Ukrajina pokušala jedan od poznatih vojnih manevara poznatih kao operacija proboja. Ove operacije, koje uključuju proboj neprijateljske odbrane, smatraju se jednom od najopasnijih i najsloženijih vojnih taktika.

MOve operacije proboja su izvođene bez vazdušne podrške i uz neefikasnu suzbijanje artiljerijske vatre, te se završila katastrofalno. Idalje traje napetost na relaciji Vašington-Kijev kao i prebacivanje odgovornosti. Sve ove okolnosti su povećale stradanja Bredlija, što je rezultiralo gubicim, bez obzira na američku propagandu da je Bredlija bilo teško uništiti.

Rusija napala ušća Dunava par stotina metara od Rumunije; razbila 7 tenkova Leopard, 10 BVP Bredli u Zaporožju [VIDEO]
Rusija razbila 7 tenkova Leopard, 10 BVP Bredli u Zaporožju

Uprkos gubicima, vozila koja su isporučila SAD su se navodno pokazala kao korisna u očuvanju života ukrajinske posade u njima. Poznato je da je Bredli jači i sposobniji od pešadijskih borbenih vozila BMP-1 i BMP-2 iz sovjetskog doba koja su se ranije koristila u Ukrajini.

Rusi, sa svoje strane, smatraju da Bredli ne bi nikako mogao da nadmaši ruski BMP-3, koji je Moskva intenzivno koristila. Međutim, prema podacima koje zapadne službe objavljuju preko sajta Oriks, ruske snage su izgubile najmanje 277 vozila BMP-3.

Jedno od borbenih vozila primećeno je na poligonu Juma u ​​Arizoni. Skoro svaki deo opreme koji se koristi u kopnenom ratu podleže razvojnom testiranju od suprotne strane.

Nakon katastrofalnih gubitaka BVP Bredli, hitno se moralo nešto preduzeti. U medijima se 22. jula pojavila vest da je Pentagon Ukrajini isporučio dodatne eksplozivne reaktivne pakete kako bi ojačali oklop na AIFV M2. Kijev je dobio pakete sa američkim reaktivnim pločama BRAT. 

Ko je bolji, Bredli ili BMP-3?

Borbeno vozilo M2A4 Bredli je srednje oklopno vozilo čija je primarna funkcija da obezbedi zaštićeni transport pešadijskih odreda koji idu u borbu sa neprijateljem.

Zanimljivo je navesti da je tokom Zalivskog rata, pet puta više M2 Bredlija izgubljeno usled prijateljske nego neprijateljske vatre.

Trup mu je izrađen od zavarenog aluminijumskog oklopa, dok je prednji luk izrađen od razmaknutog laminiranog čelika i aluminijumskog oklopa. Pored toga, sadrži HBO (nuklearni, biološki i hemijski) odbrambeni sistem i eksplozivno reaktivne oklopne blokove.

ruski bmp 3 primecen u glavnom ispitnom centru americke vojske
ruski bmp 3 primecen u glavnom ispitnom centru americke vojske

Naoružan je kupolom za dva čoveka sa lančanim Bushmaster od 25 mm sa dvostrukim napajanjem koji može da ispaljuje protivoklopne i eksplozivne metke.

Bredli ima BGM-71 lanser raketa sistema TOW koji može da nosi dve protivtenkovske rakete. BGM-71E TOW ima oblikovano punjenje teško približno 6 kilograma i može da gađa ciljeve udaljene više od tri kilometra.

Pored toga, tu je i koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm. U prilog o Bredlijevom borbenom dosijeu je i podatak da su tokom američkih vojnih operacija u Iraku od 2003. do 2011. godine, oklopna vozila serije Bredli uništila više iranskih oklopnih vozila nego Abrams tenk. Jedan Bredli je čak uništio T-72 ovim lančanim topom tokom Pustinjske oluje, tvrde SAD.

Nasuprot Bredliju, BMP-3 ima nekonvencionalan raspored, sa motorom u zadnjem delu umesto prednjeg trupa. Ovo omogućava vozaču da sedi u prednjem centru šasije sa još dva člana posade pored njega, po jedan sa svake strane. Tako vozač ima poboljšan pregled, a težina se povoljnije raspoređuje po dužini vozila.

BMP-3 je naoružan topom od 100 mm, lanserom 2A70 sa automatskim topom 2A72 kalibra 30 mm i mitraljezom PKTM kalibra 7,62 mm. Vozilo se koristi za poboljšanje mobilnosti trupa, a istovremeno pruža odličnu zaštitu posadi kojoj je povereno da ih transportuje na liniju fronta.

Dok su vojni analitičari sa Zapada jamčili za njihov Bredli da sapšava živote u borbi protiv ruskih borbenih vozila, ruski inženjeri imaju drugačija zapažanja.

bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil
bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil

Konkretno, smatraju da je Bredli naoružan inferiornijim automatskim topom kalibra 25 mm ali i da ne može da pliva bez prethodne, prilično ozbiljne pepravke, za razliku od BMP-3, koji odmah savladava vodene prepreke. „Američkom vozilu je potrebno vreme za ovo, a vreme je život“, rekao je Hromov.

Drugi nalaz ruske studije navodi da američko vozilo ima nisku pokretljivost i manevarsku sposobnost, posebno na onim vrstama tla koje smo gledali u ratištu u Ukrajini.

Ruski ekspert je napomenuo da je komparativna analiza BMP-3 i Bredlija izvršena još 1991. godine kada su UAE na tenderu izabrali svoje borbeno vozilo za vojsku.

„U to vreme SSSR je nudio BMP-3 i BMP-2, a SAD M2 Bredli. Uporedna analiza je pokazala da je po borbenim karakteristikama pobedio BMP-3, i to sa velikom razlikom. Kao rezultat, Emirati su kupili više od 600 ovih vozila devedesetih godina prošlog veka“, rekao je sagovornik.

Uprkos svemu navedenom, BMP-3, može da izdrži udare 25 mm Bredli topa. Poteškoće mogu nastati samo pri susretu sa 25 mm uranijumskim „otpadom“ M919. Sa druge strane, glavni kalibar ruskog oklopnog vozila neće ostaviti nikakvu šansu Amerikancu.

Dodajući više suštine svom argumentu, Khromov je rekao da je konfiguracija američkog borbenog vozila pešadije u zoni Severnog vojnog okruga malo izmenjena, pre svega zbog električnih sistema koji su prilično složeni za rad.

„Ovo je jedna od slabih tačaka ovih mašina: ako Bredlijeve elektronske komponente pokvare, onda mašina može potpuno izgubiti sposobnost pucanja“, rekao je on.

BMP 3
BMP 3

Što se tiče Rusa, BMP-3 je opremljen i vodenim mlaznim motorima, koji se koriste za savladavanje vodenih prepreka. To je u skladu sa tekućim naporima u autohtonoj proizvodnji elektronskih uređaja koje je Rusija preduzela usled zapadnih sankcija i mnogih lekcija naučenih u dosadašnjem ratu.

U maju ove godine Rusija je dobila novu seriju svojih borbenih vozila BMP-3, kako smo već pisali. Ističući široku korisnost ovih vozila, Rostec, matična kompanija svih ruskih vladinih odbrambenih kompanija, rekla je: „Uskoro će biti isporučena još jedna isporuka nadograđenih vozila.”

U našem regionu, Hrvatska od nedavno raspolaže borbenim vozilima Bredli.

Sa druge strane, proučavanje zapadne tehnologije, uključujući Bredlija i njegove komponente, se nastavlja, zaključio je predstavnik menadžmenta fabrike.

2 KOMENTARA

  1. Ma sigurno će Rusi priznati i javno izjaviti da su impresionirani nekom američkom tehnikom.
    Isto kao da će američki inženjeri priznati da je njihova tehnika lošija od Ruske.
    U oba slučaja kad na vrbi rodi grožđe.🙄

  2. Бредли је “научио” да напада брадоње на камилама, није научио да га неко гађа из 10различитих оружја која могу да га просвирају. Неки дан се појавио снимак онога YPR транспортера, погоди га рус митраљезом корд и заустави, после га доврши фпв дрон, то је греота уопште узимати у обзир за транспорт трупа

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave