NaslovnaNovostiDva FPV drona pokušala da prodru kroz kavez ruskog tenka T-72B3 bez...

Dva FPV drona pokušala da prodru kroz kavez ruskog tenka T-72B3 bez uspeha [VIDEO]

Na društvenim mrežama pojavio se novi zanimljiv video koji prikazuje eksploataciju vojne opreme u Ukrajini. Autor snimka kaže da je video snimljen u pravcu Kransolimanska, te se pretpostavlja da je snimljen skoro, tokom trenutnih pokušaja ukrajinske strane da počne kontraofanzivu.

Video je snimljen kamerom postavljenom na kupolu ili rešetku kupole ruskog tenka T-72B3. Prvi FPV dron dolazi sa leve strane tenka i direktno cilja u kupolu.

Pogodak je zapravo precizan, ali se pokazao kao potpuni neuspeh. Kumulativno punjenje ne eksplodira, a dron se raspada. Ovaj incident više liči na igračku koja se zabila u tenk. Rezultat napada – nema ga.

Nešto kasnije, dok tenk manevriše unazad, na kraju snimka, razume se da je drugi dron udario u tenk [dron se ne vidi]. Razlog za takav zaključak je taj što dron pogađa poziciju tačno na kojoj se nalazi kamera. Ponovo nema rezultata i T-72B3 nastavlja da se kreće normalno.

U oba slučaja, punjenja u municiji drona uopšte nisu eksplodirala.

Treba napomenuti jednu glavnu činjenicu u celom videu – bar jedan od dva drona (prvi) pada u rešetku kupole tenka. Kao što smo već objasnili, dron uopšte ne eksplodira i raspada se u komade.

Razloga može biti mnogo, ali jedan od najočiglednijih je da operater dronova nije pravilno napunio municiju, jer nije došlo do prave eksplozije nakon sudara.

Druga mogućnost je da ubojno sredstvo nije pravilno reagovalo na udarac u kavez i da ga nije registrovalo. Ako je tako, onda možemo računati na još najmanje jedan video na kojem je „improvizovani ruski kupolasti oklop“ spasao tenk.

I ruski oklop je čvrst

Iako neki oklopi ruskih tenkova ne mogu da izdrže takav napad, postoje i slučajevi u kojima, čak i ako dron eksplodira, ne uspeva da zaustavi ovu kopnenu zver.

Još od početka ekspanzije napada dronovima u ukrajinskom sukobu, prijavili smo nekoliko takiv incidenata. Prikazali smo video snimak koji je snimila kamera drona gde se vidi kako baca bombu na tenk T-80.

Pogodak je precizan jer vidimo da bomba pada skoro na sredinu kupole tenka. Međutim, eksplozija bombe nije uspela da probije oklop kupole T-80 niti da ošteti tenk.

Preciznost udarca nije bila ništa manje nego primerna, pogodivši ranjivo mesto gde se spajaju kupola i telo tenka. Nekoliko sekundi kasnije, tenk ispaljuje hitac dok se kreće unazad. Jasno se vidi da nema oštećenja na kupoli, a tenk je ispravan.

Da preciziramo da je tenk T-80BVM. Modernizovana verzija T-80B. Video je zanimljiv ne samo zbog bombe, već i zbog oklopa tenka.

U avgustu prošle godine Rusija je započela modernizaciju tenka T-80 zamenom Kontakt 1 reaktivnih oklopa najnovijim razvojem u ovoj oblasti – reaktivnim oklopom Relikt.

Tako su tenkovi T-80 nadograđeni na nivo T-80BVM, što znači da postoji novi sistem zaštite posade i novi sistem za gašenje požara ali i veze.

Nova rešenja zaštite kupole tenka

Već smo pisali o ukrajinskom “anti-lancet” odnosno “anti-dron” sistemu zaštite u vidu žičane mreže postavljene iznad i ispred samohodnh haubica. Ovu ideju su još od februara 2022. godine pokušali da primene Rusi. 

Čak i pre početka ratnih dejstava, na nekim tenkovima T-72B, T-72B3 i T-90A, posade su počele da zavaruju rešetke terenske, ručne izrade (tzv. „viziri“).

Komanda koja je pokrenula ovu ideju pretpostavila je da se na taj način tenk može zaštititi od napada protivtenkovskih sistema treće generacije u gornjoj hemisferi (posebno, od Javelina).

Očekivano, ova ideja u realnoj borbi pokazala se potpuno besmislenom, a zbog često pogrešne montaže bila je i nezgodna, zbog čega su tenkisti počeli da je odvacuju i ubrzo je praktično nestala sa ratišta.

stari vec uklonjeni pokusaj zastite kupole tenka
stari vec uklonjeni pokusaj zastite kupole tenka

Kapetan oklopnih jedinica Aleksej Uhačov, koji je poginuo 10. maja 2022, po pitanju zavarivanja metalnih „vizira“ na kupole izjavio je: „Prvo smo ih zavarili na sve tenkove, a zatim smo ih svi skinuli. 

Prvo, nezgodne su: onemogućavaju pokretanje mitraljeza a antena zatvorena u rešetku dovodi do pregorevanja radio stanica i gubitka veze. No najgore je što je u slučaju pogotka tenka rešetka sprečavala brzu evakuaciju posade: ukoliko se izdigneš iz luka, glavom bi uadarao o nju.  Tako da su sve rešetke skinute i odbačene.” 

Nakon što je rat ušao u dugotrajnu fazu, Ukrajinci su intenzivirali upotrebu malih dronova pomoću kojih su bacali ručne i kumulativne bombe na ruska oklopna vozila.

Da bi se sprečili takvi udari, dizajniran je poboljšani nagnuti tip rešetke, koja ne sputava posadu a istovremeno sprečava ubacivanje granata u otvor tenka ili inicira eksploziju na svojoj površini.

novi predlog zastite kupole
novi predlog zastite kupole

U suprotnom, čak i najnapredniji tenkovi nove generacije T-14 potpuno su bespomoćni pred dronom koji nosi staru sovjetsku kumulativnu bombu. 

Jedna od ideja je zaštitna rešetka od eksplozivno-reaktivnih (ERA) paketa. Već smo pisali da je Kurganski mašinski kombinat počeo da isporučuje BMP-3 sa fabrički ugrađenom dodatnom zaštitom a u Belorusiji su tenkove T-72BM2 sa svih strana štitili rešetkom – osim iznad kupole; naime, na cev tenka je kao mamac za Javelin postavljen mamac-izvor toplote – peć.

Da je upotreba zaštitnih rešetki daleko šira, pokazuje i slučaj famozne nuklerane elektrane Zaporožje. Ruska strana je u svoje vreme samostalno započela izgradnju zaštitnog krova nad suvim skladištem istrošenog nuklearnog goriva (u rezervoarima se nalazi više od 2 tona) kako bi sprečila katastrofalnu havariju usled udara ukajinskog drona!

resetka iznad nuklearne elektrane 17 decembar 2022
resetka iznad nuklearne elektrane 17 decembar 2022

2 KOMENTARA

  1. Nije da je tenk preziveo dva napada, niti da je oparater druna nesposoban, pre ce da bude da je eksplozivna naprava stara pedesetak godina i da zbog toga nije eksplodiralo punjnje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave