NaslovnaNovostiTenk T-80 preživeo eksploziju i nastavio da puca

Tenk T-80 preživeo eksploziju i nastavio da puca [video]

Na društvenim mrežama deli se video snimak koji je snimila kamera drona kako baca bombu na tenk T-80. Radnja se, naravno, odvija u Ukrajini.

Aktivisti koji su podelili snimak nisu rekli kada se napad dogodio niti u kom području duž duge linije fronta.

Pogodak je precizan jer vidimo da bomba pada skoro na sredinu kupole tenka. Međutim, eksplozija bombe nije uspela da probije oklop kupole T-80 niti da ošteti tenk.

Nekoliko sekundi kasnije, tenk ispaljuje hitac dok se kreće unazad. Jasno se vidi da nema oštećenja na kupoli, a tenk je ispravan.

Da preciziramo da je tenk T-80BVM. Modernizovana verzija T-80B. Neki sugerišu da je reč o T-72, ali ako pogledamo zadnji deo tenka, primetićemo da se otvori za odzračivanje koji uzimaju sagoreli gas iz motornog goriva ne vide.

t 80bvm
t 80bvm

Kod T-72, oni su odmah iza kupole tenka – rešetkasti i mrežasti izlazi za gas. Takođe, kupola T-80 se razlikuje od kupole T-72 kada se uporedi iz ptičje perspektive.

Ruski ili Ukrajinski tenk

Ispod videa ima mnogo komentara. Neki veruju da je tenk ukrajinski, navodeći boje [žuta i plava koliko se može utvrditi] na glavnom topu tenka T-80.

Tenk T-80
T-80

Međutim, boje njuške su tri, a ne dve, poslednja je crvena boja. Pošto boje nisu jasne, žuta boja je zapravo bela. Činjenica da je zastava trobojna sugeriše da je u pitanju ruski tenk. Druga činjenica koju treba primetiti je upisano slovo „V“ na oklopu poklopca tenka.

T-80BVM

Video je zanimljiv ne toliko zbog bombe, koliko zbog oklopa tenka. U avgustu ove godine Rusija je započela modernizaciju tenka T-80 zamenom Kontakt 1 reaktivnih oklopa najnovijim razvojem u ovoj oblasti – reaktivnim oklopom Relikt. Tako su tenkovi T-80 nadograđeni na nivo T-80BVM, što znači da postoji novi sistem zaštite posade i novi sistem za gašenje požara ali i veze.

4 KOMENTARA

  1. Ovo je operater drona bacio da zadovolji svoju dušu,ta granata može onesposobiti vojnika a nikako oklopno borbeno vozilo.

  2. Jeste li vi koji pisete ovakve tekstove sluzili vojsku. Ili imate ratno iskustvo iz igrica. Koliko sam ja vidio na snimku da dron baca granatu 40 mm vjerovatno TF. Ta granata moze na tenku da osteti samo boju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave