NaslovnaNovostiVišestruki udari dronova kamikaza Geranj-2 pogodili ukrajinsku luku Izmail na Dunavu

Višestruki udari dronova kamikaza Geranj-2 pogodili ukrajinsku luku Izmail na Dunavu

Noću su izvedeni višestruki udari na luku Izmal i u Odeskoj oblasti. Prema izvorima, napad je bio usmeren na infrastrukturne objekte luke, koji se mogu koristiti u vojne svrhe.

Napad je izveden pomoću bespilotne letelice (UAV). Prema rečima predstavnika Gradskog veća Odese, PVO su uspele da unište devet bespilotnih letelica, međutim, sudeći po uništenju i mapi požara, takve informacije su kao i do sada diskutabilne.

Lokalni Telegram kanali su takođe izvestili o snažnim eksplozijama koje su odjeknule u luci Izmail. Iste informacije iznose i građani susedne Rumunije, koji su bili svedoci napada dronovima.

Očekuje se da će rusko Ministarstvo odbrane prokomentarisati ovu informaciju u narednim satima.

Više od mesec dana Rusi aktivno ciljaju južnu Ukrajinu, napadajući lučku infrastrukturu u Odesi, Izmail i Reni.

Samo u noći 14. avgusta lansirali su 15 bespilotnih letelica kamikaza i 8 krstarećih raketa Kalibar, koje su kao i do sada, prema ukrajinskim izvorima, uspešno oborene od strane PVO, sve dok meštani ne objave video pogotka te završe u pritvoru.

Rusija razvila uspešnu taktiku za korišćenje kamikaza dronova

Od septembra prošle godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

Sada se u tekstovima objavljenim u „The Washington Post“-u  tvrdi se da je potpisan rusko-iranski sporazum koji predviđa proizvodnju „lutajuće municije“ (dronova-samoubica) u postrojenju u Jelabugi, u Tatarstanu.

005 geranj 2
Geranj-2

Ugovorom je predviđena produkcija 6000 „Shahed-136“ (pod ruskim nazivom „Geran-2“). Prva partija od 600 uređaja trebalo je da bude sastavljena u potpunosti od iranskih delova u periodu od 2. januara do 30. juna 2023. godine.

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Ruske snage su koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

003 hesa shahed 136
HESA Shahed-136

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze.

Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra 2022. godine, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz otvorenih izvora.

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave