NaslovnaNovostiRusi ponovo udarili na luke Izmail i Reni na ušću Dunava; Korišćeni...

Rusi ponovo udarili na luke Izmail i Reni na ušću Dunava; Korišćeni dronovi Geran-2

Ruska novinska agencija Tass javila je, pozivajući se na ukrajinsko izdanje Strana, da su u sredu, 16. avgusta 2023. ujutro, prijavljene nove eksplozije u dunavskim lukama Izmail i Reni u Ukrajini.

Prema poslednjim informacijama iz okoline, ruski napadi su izvedeni bespilotnim letelicama kamikazama Geran-2. Kretali su duž korita reke Dunav.

Kao posledica jednog od udara, izbio je jak požar u luci Reni. Prema rečima ruskih zvaničnika, u objektu koji je pogođen nalazili su se pomorski dronovi koje je ukrajinska vojska koristila za napade na ruske snage.

Osim pograničnih područja, tokom noći ruske snage su gađale i druge ciljeve na teritoriji Ukrajine.

Vazdušni udari su takođe izvedeni na ciljeve u oblasti Nikolajev i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva. Uništena su mesta razmeštanja pripadnika ukrajinske vojske, kao i vojna tehnika u skladištima.

Istovremeno, bombardovani su ciljevi u oblasti Kramatorsk-Slavjansk. Poslednjih nedelja, rukovodstvo ukrajinske vojske prebacilo je izvestan broj rezervi u ovu oblast, kako bi pokušali da razbiju bok odbrane ruske vojske severno od Artemovska.

Na istom mestu ukrajinske trupe grade sopstvenu liniju odbrane, plašeći se ofanzive ruske vojske iz pravca Kupijanska.

Kao rezultat napada, uništeno je nekoliko smeštajnih objekata za ukrajinsku vojsku u Kramatorsku. Uništeno je i nekoliko jedinica vojne tehnike, uključujući borbena vozila pešadije.

Rusija razvila uspešnu taktiku za korišćenje kamikaza dronova

Od septembra prošle godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

005 geranj 2
Geranj-2

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Od početka decembra čini se da je ruska vojska smanjila upotrebu kamikaza dronova iranske proizvodnje. Ukrajinski vojni zvaničnici rekli su da je ruska vojska prestala da lansira ove dronove jer navodno ne mogu da rade zimi

Dok su drugi izveštaji sugerisali da je prekid korišćenja dronova kamikaza bio privremen jer je Rusija iscrpila zalihe bespilotnih letelica (UAV) proizvedenih u Iranu, i verovatno će nabaviti još. 

Šta god da je bio razlog, Rusija je nastavila da koristi bespilotne letelice kamikaze od početka decembra pa nadalje, o čemu svedoči i Jurij Ihnat, portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva, 7. decembra u saopštenju.

Međutim, u poslednje vreme, lansiranja dronova nisu bila česta ako je verovati tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika.

shahed
shahed

Kancelarija za medije Južnih odbrambenih snaga Ukrajine saopštila je da su Rusi sada usvojili novi pristup raspoređivanja ovih kamikaza dronova u talasima.

„Činjenica da ih ne koriste tako često kao dronove iz prethodne serije ukazuje na izvesnu promenu u taktici njihovog delovanja“, rekla je Natalija Gumenjuk, šef Zajedničkog koordinacionog pres centra Odbrambenih snaga Jug, na pitanje koliko često ruska vojska lansira dronove kamikaze na jugu.

„Pokušavaju da ih koriste za otkrivanje protivvazdušne odbrane; prvi talas služi da otkriva, a zatim sledeći talas je udarni. To smo shvatili iz njihovih ranijih napada na naše PVO i energetske sisteme“, objasnila je Gumenjuk.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

003 hesa shahed 136
HESA Shahed-136

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

4 KOMENTARA

  1. Kako bi treko Elmer “stani da te upucam”
    Svidja mi se smeh Rumuna koji likuje i smeje se pogotcima.
    Simke, pa ti si iskrivio istoriju i opste cinjenice, nacisti su preuzeli ukrajnu i zatrovali je. Ta zemlja je odavno proglasena na propast. Prouci malo na netu zasto Madjarska ne pomaze ukrajni.
    Nemoj biti slep i gluv, batali tekstove iz blica i informisi se sa drugih strana.

  2. Simke je veoma prikladno ignorisao spaljene ljude u Odesi od strane neonacista, i ubijanje civila u Donbasu od 2014-danas , i kao se pita naglas : “Zar ne mogu jednostavno civili da stoje mirno dok ih ubijaju” .

  3. Simo, jesi li neobavešten, ili se samo praviš blesav? Zar stvarno misliš da su Rusi bez (opravdanog) razloga udarili na Ukrajinu?
    Ako stvarno ne znaš, idi pogledaj dokumentarni film Olivera Stonea “Ukraine in fire”. Neću ti ja ništa objašnjavati.

  4. Razumeo bih da je Rusiju napala Ukrajina i da je usla na njenu drzavnu teritoriju ali ovo je obrnuto Ruska vojska napada i unistava susednu drzavu. Rusi su nosili slavu pobednika drugog svetskog rata,tu su slavu izgubili jer se sada ponasaju kao Nemci koji su napravili zlodela, nazalost nisu hteli da rese konflikt i bez rata, istorija ce pamtiti ovo sto sad rade nek ih bude sramota.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave