NaslovnaNovostiRusija smanjila napade kamikaza dronovima; Ukrajina: ne rade im zbog hladnoće

Rusija smanjila napade kamikaza dronovima; Ukrajina: ne rade im zbog hladnoće

Rusija raspoređuje između ostalog i bespilotne letelice iranskog porekla za napad na kritičnu energetsku infrastrukturu Ukrajine i druge civilne ciljeve. Međutim, čini se da je Moskva drastično smanjila njihov broj u poslednje vreme.

Najnovije tvrdnje koje stižu od ukrajinaca sugerišu da je Rusija praktično obustavila lansiranje bespilotnih letelica iranske proizvodnje Shahed zbog njihove nesposobnosti da funkcionišu po hladnom vremenu.

Shahed-136
Shahed-136

Ovo je saopštio portparol komandanta Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine za strateške komunikacije Jevgenij Silkin u direktnom programu nacionalne televizije. On je tvrdio da je Rusija privremeno obustavila svoje operacije bespilotnih letelica.

Silkin tvrdi da “upotreba iranskih dronova opada jer se bilo koji leteći objekat, poput dronova, sastoji od plastike i sadrži materijale podložne smrzavanju i nepovoljnim vremenskim prilikama.”

Silkin tvrdi da uprkos trenutnoj situaciji, Rusija može nastaviti da gomila bespilotne letelice i drugo oružje. On je rekao da Ukrajina ne može da zaustavi rusku isporuku bombi i dronova. Međutim, sada ima dovoljno PVO od zapadnih saveznika.

„Naša vojska uči da upravlja ovim kompleksima i sada možemo da kažemo da obaramo oko 75-80% vazdušnih ciljeva. To je jako dobro“, kaže Silkin.

Prošle nedelje, britansko ministarstvo odbrane procenilo je da je ruska upotreba bespilotnih letelica iranske proizvodnje skoro pa prestala.

sta je moskva dala teheranu u zamenu za hiljade iranskih dronova
Shahed 136

U svom dnevnom obaveštajnom izveštaju o situaciji u Ukrajini, ministarstvo je navelo da je oko deset meseci od početka borbi Rusija skoro iscrpela zalihe bespilotnih letelica (UAV) proizvedenih u Iranu i da će verovatno želeti da nabavi još.

U “obaveštajnom izveštaju” britanske službe se dalje navodi da je Rusija verovatno započela kampanju bespilotnih letelica kako bi nadoknadila ozbiljan nedostatak krstarećih raketa, ali da strategija nije bila efikasna. Ukrajinske snage su uništile većinu lansiranih bespilotnih letelica.

HIMARS se suočava sa sličnom situacijom po hladnoći?

Nekoliko eksperata tvrdi da bi Ukrajina takođe mogla naići na brojne prepreke u radu dobijenog HIMARS-a u zimskoj sezoni. Ruska vojska je državnim medijima rekla da je hladno vreme ugrozilo efikasnost HIMARS sistema.

HIMARS
HIMARS

Na sličan način, bivši pilot indijskog vazduhoplovstva rekao je za EurAsian Times da su raketni sistemi za višestruko lansiranje HIMARS neprikladni za upotrebu u borbenim operacijama tokom zime u istočnoevropskom regionu.

On smatra da će početak zime i niske temperature izazvati nekoliko problema za odbrambene ukrajinske trupe. Ukrajinska vojska se suočava sa poteškoćama, između ostalog, nema više lišća, nemoguće je napraviti tragove u blatu i snegu, a potrebni su joj specijalizovani benzin i maziva.

Pilot IAF-a je dalje objasnio da je kapacitet sistema da „puca i izviđa“ ometan ograničenjima koja su na ukrajinski HIMARS postavljena dolaskom zime. HIMARS brzo ispaljuje rakete jednu za drugom pre nego što se sakrije ispod lišća, ili u obližnjoj šumi.

Tu-214R
Tu-214R

Problem je što zimi nema lišća pa je sistem naoružanja izložen ruskim udarima. Zimski usllovi čine HIMARS lakšim za otkrivanje ruskim dronovima, satelitima i sredstvima aviona poput Tu-214R.

1 KOMENTAR

  1. Dobro pa ne morate da izmisljate izjave indijskih pilota o HIMARSu.
    Ako HIMARS taktika upotrebe toliko zavisi od drveca i sume za skrivanje, kako se koristi u Saudijskoj Arabiji? Arapi posade sumu, pa sacekaju da poraste, ili nose neku portabl sumu sa sobom?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave