NaslovnaNovostiRuske trupe tokom 24h izvele najveći napad dronovima u poslednjih nekoliko nedelja

Ruske trupe tokom 24h izvele najveći napad dronovima u poslednjih nekoliko nedelja

Oružane snage Ukrajine su poslednjih dana pokušale da povećaju prisustvo snaga i sredstava u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev, za njihovu upotrebu u predstojećem talasu kontraofanzive. Kao rezultat toga, tokom noći 15.07.2023, ruske trupe su izvršile seriju napada kamikaza dronovima u ovoj oblasti.

Pretpostavka je da će glavna karakteristika novih ofanzivnih dejstava ukrajinske vojske biti upotreba kasetne municije dobijene od SAD kao oružja za razminiranje, uz pomoć NATO oficira.

Plan bi bio sledeći: minska polja u pravcu Zaporožja biće popunjena kasetnom municijom, kako bi se očistili bezbedni koridori za napredovanje trupa ka jugu.

Shodno tome, ruska vojska čini sve da spreči sprovođenje ovih planova ukrajinske strane.

Tako je u subotu izvršena serija napada na neke ciljeve u Zaporoškoj oblasti.

Kamikaza bespilotne letelice su gađale smeštaj osoblja, vojnu opremu, kao i skladišta oružja i municije.

Konkretni rezultati napada još nisu poznati, ali se očekuje da će svaka strana braniti svoju poziciju na tradicionalan način. Odnosno, Rusi će objaviti da su dronovi uradili svoj posao, pogađajući utvrđene ciljeve, a Ukrajinci da su svi dronovi oboreni.

Do sada je prijavljena samo jedna detonacija u skladištu municije koje su kijevske režimske trupe postavile na ostrvu Horticija u Zaporožju.

Napad na ciljeve u Zaporoškoj oblasti bio je najveći poslednjih nedelja.

Eksplozije su se tokom noći čule i u drugim logističkim zonama ukrajinskih trupa, koje se nalaze u Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Prema poslednjim izveštajima, ruski dronovi su pogodili lučku infrastrukturu u Nikolajevu. Ruska strana tvrdi da se u tom području nalaze pomorski dronovi i njihovi operateri, kojima je ukrajinska vojska nameravala da napadne brodove ruske Crnomorske flote.

Prema objavama na društvenim mrežama, napad ruske bespilotne letelice izveden je sa aerodroma Primorsko-Ahtarsk u Krasnodarskoj teritoriji.

Ukrajinska vojska za sada nije objavila tačan broj dronova uključenih u napad. Poznato je, međutim, da su prethodne noći, 14. jula, ruske trupe u napadima upotrebile 17 dronova kamikaza Geran/Shahed-136. Tradicionalno već, ukrajinska vojska tvrdi da ih je navodno oborila sve sem jednog, ali kao da to nije dovoljno, oboreno je i 7 izviđačke dronova.

Kijevske snage nastavljaju da trpe gubitke u blizini Bakmuta, Kupjanska i Zaporožja

Ruska vojska je nanela više ljudskih i materijalnih gubitaka kijevskim snagama odbijajući napade u različitim pravcima, izjavili su iz ruskog ministarstva odbrane.

Grupa snaga Rusije Jug je 15. jula saopštila da je odbila četiri napada u pravcu Lisičansk i Soledaro-Bahmut. Pored toga, tri jurišna odreda ukrajinske 60. mehanizovane brigade pretrpela su gubitke dok su pokušavala da se probiju u pravcu rezervoara Berhovski. Snage grupe su takođe odbile napad nekoliko jurišnih grupa kijevskih snaga u pravcu Kleščjevke.

Štaviše, ukrajinski skupovi ljudstva i tehnike u blizini Lisičanskog, Soledaro-Bahmuta, Aleksandra-Kalinovskog i Avdejevskog su gađani vazdušnim i raketnim udarima. Pogođena su i dva skladišta municije u naseljima Seversk i Verhnekamenskoje.

Još jedno okupljanje ukrajinske 24. mehanizovane brigade u predgrađu naselja Crvenonoje gađano je teškim višecevnim raketnim bacačima Tornado-S.

U međuvremenu u pravcu Kupjanska, jurišni helikopteri Ka-52, Mi-28 i borbeni avioni bliske vazdušne podrške Su-25 ruske Grupe snaga Zapad izveli su osam udara na trupe i opremu ukrajinske 14. odvojene mehanizovane brigade i bataljona teritorijalne odbrane.

Pored toga, artiljerija grupe osujetila je dva pokušaja rotacije jedinica 32. odvojene mehanizovane brigade na frontu kod naselja Novoselovskoe.

U blizini Berestovog, Stelmahovke i Tabajevke, tenkovi grupe T-72B3 i T-80, samohodne haubice Msta-S i tegljene haubice Giacint-B gađali su položaje 32. Odvojene mehanizovane brigade. Ukupni gubici kijevskih snaga iznosili su više od jednog voda trupa i dva kamioneta.

Tokom kontrabaterijske vatre na pravcu, vučne haubice grupe D-30 uništile su dva minobacača u blizini naselja Novoselovskoe.

Tri nova video-snimka sa fronta pokazuju niz nedavnih udara jurišnih helikoptera Ka-52 na ukrajinska oklopna vozila, kao i dva udara sa lansetom municijom koja je uništila vučnu haubicu M777 američke proizvodnje i tenk T-64.

Treći snimak iz pravca Zaporožja prikazuje artiljerijski udar na ukrajinsku izviđačko-diverzantsku grupu. Na još jednom iz Bahmuta prikazano je nekoliko uništenih ili oštećenih oklopnih vozila kijevskih snaga.

U Zaporožju ruska protivvazdušna odbrana oborila je izviđački avion američke proizvodnje ScanEagle 2. Fotografije olupine pojavile su se na internetu.

Sve u svemu, kijevske snage nastavljaju da trpe gubitke bez ikakvog napretka u bilo kom pravcu. Uprkos tome, ukrajinska kontraofanziva će verovatno trajati nedeljama, ako ne i mesecima zbog pritiska Sjedinjenih Država i drugih NATO saveznika.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave