NaslovnaNovostiOružane snage Ukrajine sistemom HIMARS uništile ruski raketni sistem S-300

Oružane snage Ukrajine sistemom HIMARS uništile ruski raketni sistem S-300 [VIDEO]

Oružane snage Ukrajine izvele su izuzetno zanimljivu operaciju koja je uključivala uništavanje nekih komponenti ruskog PVO sistema, što prilično retko viđamo na frontu.

Slike udara na položaje protivvazdušnog raketnog sistema S-300V ruske vojske objavljene su na društvenim mrežama.

Video snimak napada objavio je Telegram kanal „Odbrambene snage južne Ukrajine“, a sobzirom da je video sniman ili montiran prilično konfuzno, njihova analiza se deli na dva dela: izviđanje neprijateljskih položaja i snimci direktnog uništavanja ciljeva.

Što se tiče prvog dela, ukrajinska vojska je koristila izviđačke bespilotne letelice za lociranje položaja sistema S-300V koji se nalazi u blizini sela Privilija u Hersonskoj oblasti. Udaljenost je otprilike 70 km od linije fronta.

Osim toga, može se zaključiti da je ukrajinska vojska nešto ranije odredila poziciju ruskog sistema, jer je najmanje dva puta menjala poziciju.

Dron je snimio položaje sledećih komponenti sistema S-300V4: radarske stanice 9S32M1, vatrogasne jedinice sistema S-300V4, komandnog mesta i rezervoara napunjenog gorivom, tvrdi pomenuti izvor.

Što se tiče dela koji se tiče uništavanja ruskih položaja, vredi istaći da je uništavanje izvršio raketni sistem HIMARS sa svojim GMLRS raketama na granici efektivnog dometa koji iznosi nešto preko 80 kilometara.

Drugo, vozila koja se smatraju delom sistema S-300V4 su pozicionirana na velikim rastojanjima jedno od drugog, što generalno otežava njihovo uništavanje jednim udarcem.

Video snimak pokazuje dve oštećene radarske stanice i oštećen rezervoar za gorivo nakon napada. Lanser i vozilo koje su koristili za punjenje projektila su nepovratno uništeni – ovo su gubici prikazani na snimku.

HIMARS ukratko

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

jos himars a kao pretnja rusiji sad rasporeduje sistem i u estoniju
HIMARS

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

ukrajinac lansira himars
ukrajinac lansira himars

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jovaje ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Nedavno se Holandija odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

U isčekivanju masovnih ukrajinskih napada na jugu, predpostavlja se da će kontraofanzivi prethoditi raketni napadi HIMARS-a.

6 KOMENTARA

  1. Antej 2500.
    Ovdje ima nekoliko tema za analizu. Pažljivom posmatraču i poznavaocu sumnjivo djeluju čak i livade koje su u jeku najvećih ratnih dejstava uredno posijane i požnjevene. Uz to, HIMARS je morao doći, da bi dejstvovao na toj daljini, skoro do prvih borbenih linija (!!!). Interesantno je to što je toliko rizikovao da bi prišao na potrebno rastojanje i što se izložio destrukciji čak i minobacake vatre. Još je interesantnije da ga bespilotne letjelice nijesu primijetile kao što je nevjerovatno da jedan tako skup PVO sistem velikog dometa postavljen i premještan nekoliko puta bez slojevite zaštite. mnogo toga je ovdje diskutabilno.

  2. Prvo,uništili su u svojoj mašti.
    Drugo,ovi koji se danas raduju ruskoj nesreći,dovoljno su degradirani da se sutra raduju nesreći svog naroda,možda su već u toj fazi ludila,hehehe…

  3. Meni sve deluje ovo kao nista, nisam tacno ni siguran sta prestavljaju snimci. Čak mi je i sumnjivo da su ih i ukrainci napravili. Drago mi je sto ima ljudi koji likuju i raduju se ovakvim stvarima. To me potceca da zivim u bolesnij zemlji iskrivljenih umova, pa sam sam sebi normalniji.
    Ps. Ako su snimci, to jest tema teksta istinita, to sigurno nisu uradili ukrainci nego zapadnjaci.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave