NaslovnaNovostiRusi objavili prve snimke lansiranja vođene bombe FAB-500 M62, ekvivalentne američkom JDAM-u

Rusi objavili prve snimke lansiranja vođene bombe FAB-500 M62, ekvivalentne američkom JDAM-u

Objavljen je prvi video snimak lansiranja ruskih vođenih bombi FAB-500 M62. Na snimcima vidimo Su-34 koji lansira dve bombe FAB-500 M62.

Video snimak je zabeležio princip rada kompleta krila koji pretvara FAB-500 u precizno vođenu bombu. Kao što se može videti, nakon određenog trenutka kada su bombe u slobodnom padu, komplet krila se otvara i čini da ove bombe povećavaju daljinu i preciznost pogađanja predviđenih ciljeva.

Kvalitet i trajanje video materijala ne dozvoljavaju da se utvrdi da li ovaj tip kompleta koji je pričvršćen za bombe ima kontrolnu jedinicu sa sistemima za navođenje (pomoću satelitske navigacije).

U martu mesecu smo pisali da su Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije počele da koriste, u okviru svoje specijalne vojne operacije, visokoprecizne vođene bombe, koje su kreirane na bazi FAB-500 bombi M62.

Prve slike modifikovane ruske bombe FAB-500M-62 pre utovara na Su-34 su izašle još u januaru mesecu. Međutim, do sada nije objavljen nijedan snimak dejstva, osim nekih fotografija na kojima se vide ostaci takvih bombi.

Ruske bombe FAB-500 M62 postale su „odgovor“ na JDAM bombe koje dobile ukrajinske vazduhoplovne snage. Uz njihovu pomoć, bombarderi Su-24 i Su-34 uspeli su da unište ciljeve sa udaljenosti preko 50 kilometara, ne ulazeći u područje koje pokrivaju PVO Ukrajine.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su-34

Da bi lansirali ovu navođenu municiju, ruski avioni se penju na veoma veliku visinu od preko 10 km.

Ove bombe odavno prave ozbiljne probleme ukrajinskim snagama

Vazduhoplovstvo Ukrajine potvrđuje povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha. Njihova upotreba je postala ozbiljan izazov za Ukrajinu.

Ukrajinska vojska se žali da je praktično nemoguće boriti se protiv ruskih kliznih bombi. Za sve vreme od početka njihove upotrebe, nijedna nije oborena, pošto se bombe kreću veoma brzo i stalno menjaju putanju leta.

Čak ni savremeni PVO sistemi koje isporučuju zapadne zemlje ne mogu da se nose sa njima, dok broj udara koje nanose takve planske bombe raste.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Juri Ignat rekao je na teletonu emitovanom još 25. marta, da su ruske snage počele da pojačavaju upotrebu vazdušnih vođenih bombi.

Ignat je dodao da bi upotreba ove municije mogla biti izazov za Oružane snage, jer Rusija ima mnogo bombi i njihovo pretvaranje u vođeno oružje je jeftino i brzo.

„Rusima je ovo mnogo jeftinije nego da proizvode veoma skupe nove rakete. Sovjetske bombe FAB imaju u dovoljnoj količini. Samo dodajte krila, GPS i letite“, rekao je tada Juri Ignat.

Rusi modifikuju sovjetske bombe poput FAB-500 od 500 kilograma, čineći ih upravljivim. Posle lansiranja, oni mogu da lebde više od 50 km, a ruski avioni ne moraju da lete blizu granice sa Ukrajinom, rekao je portparol.

jdam
jdam

Podsećamo vas da Ukrajina takođe ima sličnu opremu [takozvana JDAM bomba].

Ukrajina je u težoj situaciji. Iako postoje izveštaji da je JDAM bomba već više puta lansirana na ruske položaje, kijevske snage nisu u dobroj poziciji da lansiraju ovu bombu, sobzirom na nedostatke u avijaciji.

Sličnost sa američkim JDAM

Standardni JDAM-ovi se oslanjaju na kombinaciju inercijalnog navigacionog sistema (INS) i GPS navođenja, zajedno sa autopilotom, da usmere kurs bombe preko seta upravljivih repnih peraja.

U zavisnosti od visine na kojoj je pušten, JDAM-Extended Range (JDAM-ER) klase od 500 funti sa kompletom krila može da pogodi mete na dometu do oko 64 kilometra.

Poznato je da je ruska kompanija GNPP Bazalt razvila komplete krila za različite tipove nevođenih bombi, uključujući FAB-500M-62, sa i bez pridruženih sistema za navođenje [MPK].

suhoi 34
suhoi 34

Operativno gledano, ovo oružje je najefikasnije kada se pusti na velikim visinama kako bi ponudilo što veći domet usled jedrenja. Ovo je omogućilo ruskim pilotima da lansiraju oružje na desetine kilometara od svojih ciljeva, nudeći im određenu dozu bezbedne udaljenosti koja do sada nije moguća bez precizne municije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave