NaslovnaOružjeStaro OružjeTetejac za početnike i hobiste

Tetejac za početnike i hobiste

Ovaj što vidite na slici prevarilo bi zaljubljenike, pa i  iskusnije poznavaoce ovog legendarnog pištolja. Pneumatski pištolj ”MP-656K” nastao je kao izuzetno verna kopija bojevog pištolja ”TT-33”. Konstruisan je i proizveden u Iževsku (Ижевский механический завод ”Байкал”).

Izgled, mehanička čvrstoća, pouzdanost konstrukcije, jednostavnost upotrebe, izrada i sklapanje delova zaista su istovetni originalu. U izradi su korišćeni delovi originalnog, borbenog ”tetejca”, a neki od njih su čak imali i oznake koje nisu skinute. Zato se s pravom može reći da je ”MP-656K” nastao od borbenog obrasca.

uoci razliku
uoci razliku

Ljubitelji oružja u Rusiji veoma cene ovo oružje upravo zbog tih osobina jer ni pažljiviji posmatrač ne može u momentu da primeti razliku. Ukupne dimenzije su poznate, no da ih ponovimo: 195 x 150 x 280 mm. Masa bez punjenja je 845 grama, a energija na ustima cevi do 3 džula. To mu onemogućava poluautomatski rad pa se kod svakog okidanja mora ponovo ”repetirati” navlaka da bi se kuglica mogla ”ispaliti”. Stoga mu je i ležište udarne igle znatno kraće u odnosu na original, što se može videti tek kod rasklapanja.

Pištolj je predviđen za trening i zabavno, rekreativno gađanje. Serijski se proizvodio s kraja 2008.  do 2011. godine kada su potrošeni svi preostali delovi iz ranijeg proizvodnog lagera ”tetejca”. Spolja se tek iskusnim okom može primetiti razlika – nema izbacivača čaura i držača ampule u magacinu.

Za izbacivanje kuglica koristi ampulu tešku 12 grama sa ugljen-dioksidom. Jedna ampula omogućava ispaljivanje do 70 hitaca. Kao imitacija zrna koriste se kuglice kalibra 4,5 mm. Nišan nije podesiv, kao ni na originalu. Može se koristiti i olovna sačma br. 00 ili bilo koja municija vazdušnih pušaka istog kalibra. U tom slučaju, mora se ubacivati jedan po jedan metak kroz otvor za izbacivanje čaura.

Fabrika je proizvela samo jedan model (”MP-656K”) pa ipak postoje razlike. Sam izvorni model ima široke, predratne zareze na zatvaraču. Čak ni usta cevi ne odaju da je reč o pneumatskom oružju; tek zagledanjem može se videti da je ona unutra sužena na dati kalibar. 

Nekoliko primeraka entuzijasti su napravili s posleratnim, užim zarezima. Bilo je i primeraka s lažnim prigušivačem. Ideja za ovaj pištolj došla je od proizvođača ”MMG-TT”, odnosno makete-imitacije pištolja koja je služila za obuku. Međutim, stvarna inspiracija da se od ”tetejca” napravi pneumatsko oružje rodila se na osnovu pištolja  ”МР-654К”, neverovatno verne kopije ”Makarova”.

U magacinu pištolja nalazi se spomenuta ampula i mesto za 13 gvozdenih kuglica. Kada korisnik ubaci ampulu (ona se šrafčićem s donje strane okvira učvrsti) i kuglice, ostaje mu samo da gađa. 

magacin 1
magacin 1

To nije jedina imitacija ”tetejca”. Fabrika ”Čekić” (”Molot”), službenog naziva ”Вятско-Полянский машиностроительный завод” od 2005. do danas proizvodi neletalni, traumatski pištolj ”VPO -501 -Lider”. Od borbenog pištolja ostao je samo spoljni izgled i modifikovani udarni mehanizam. Glavna razlika je u tome da je u potpunosti uklonjena cev u klasičnom smislu. Automatika deluje na principu slobodnog zatvarača. Preporučio je sebe kao odlično sredstvo samoodbrane na osnovu sledećih činjenica: 

  • Metaka snage 80-90 džula ima svuda u izobilju.
  • Robusnost kao kod pravog pištolja uz visok kvalitet izrade. 
  • Prema sertifikatu – pištolj je bez cevi, a nju zamenjuje ”simulator cevi”, odnosno čaura, cev tankih zidova, čiji je unutrašnji prečnik veći od kalibra metka. Imitator cevi ima značajno suženje na ležištu metka, a tu se nalazi i blokada u obliku zavarene igle. Gumeni metak mora prvo da prođe sve te prepreke, da uđe u imitaciju cevi, probijajući se kroz nju, tako da se ne može pogoditi ništa dalje od metra i po. Po svemu opisanom, to je pištolj – plašljivac, mada udarac kuglice može da zaboli. Koristi magacin sa osam metaka. Metak je kalibra 10 x 32mm, početna brzina mu je više od 300m/sec. Moguća daljina gađanja je do osam metara. 

Moramo napomenuti sledeće: i jedna i druga imitacija mnogo su opasnije za samog vlasnika tog ”oružja” jer ga ne mogu ni na koji način zaštititi. Ako se naspram vlasnika nađe osoba s pravim pištoljem, veliko je pitanje kako će sud tumačiti njegovu reakciju (nužna odbrana, krajnja nužda, strah?). Stoga je najbolje da se pneumatska kopija koristi samo na strelištima, a ”Lider”, traumatska vertizija, samo kod veoma iskusnih službi obezbeđenja koji se već nalaze iza neke fizičke prepreke (vrata, ograde, itd)  pa takav pištolj može samo da posluži da preplaši prestupnika.

mp 654 k prethodnik kopija makarova
mp 654 k prethodnik kopija makarova

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave