NaslovnaNovostiRusi tvrde da je Budanov u teškom stanju nakon što je ruska...

Rusi tvrde da je Budanov u teškom stanju nakon što je ruska raketa pogodila zgradu GUR-a u Kijevu

Kiril Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane, koji je nestao iz medija krajem maja, navodno je u teškom stanju u vojnoj bolnici Bundesvera u Nemačkoj, gde je navodno je transportovan nakon što je ruska raketa pogodila sedište rukovodstva u Kijevu.

Te infomacije je izneo službenik jedne od ruskih agencija za sprovođenje zakona, koji se pozivao na sopstveni izvor.

Tako je, prema informacijama ruskih snaga bezbednosti, koje potiču od ukrajinskih tajnih službi, 29. maja, tokom napada ruskih trupa na zgradu GUR-a, koja se nalazi na ostrvu Ribalski u Kijevu, raketa je pogodila kancelarija pored kabineta Budanova.

Šef GUR-a je izvučen ispod ruševina i odlučeno je da se prvo evakuiše u Poljsku, a zatim u Nemačku. Kao rezultat toga, Budanov je helikopterom hitne pomoći prebačen u bazu Žešov u Poljskoj, odakle ga je pokupio vojni avion te je odleteo u Nemačku, prenose ruski mediji.

Fotografije udara u sedište GUR

Trenutno se navodi da se Budanov nalazi u nemačkoj vojnoj bolnici u Berlinu. Rečeno je da je i dalje u teškom stanju i da se ne zna da li će ubuduće moći da obavlja svoje dužnosti.

Budanov je bio veoma aktivan u štampi i propagandi, da bih poslednjih nedelja nestao.

Iako je pozicija šefa tajne službe ukrajinske vojske zahtevala izvesnu diskreciju u obavljanju dužnosti, Kiril Budanov je posle početka vojne invazije Rusije na teritoriju Ukrajine bio u prvom planu ukrajinskih medija.

Isticao se nizom grubih izjava o političko-vojnom rukovodstvu ruske države i ruskih građana uopšte, nadmećući se kao sa bivšim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom, koji se u drugom taboru isticao svojom, sad već ustaljenom oštrom retorikom.

Podsetimo, kao organizator terorističkog napada na Krimski most bilo je glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva odbrane Ukrajine – navodilo se u istrazi FSB. Tada je u okviru krivičnog postupka privedeno pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i Jermenije.

Identitete osumnjičenih za organizovanje terorističkog akta na Krimu utvrdili su FSB i Istražni komitet Rusije. Prema podacima snaga bezbednosti, reč je o Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine, njenom načelniku Kirilu Budanovu, zaposlenima i agentima.

U vezi sa smrću Darije Dugine u eksploziji automobila bombom u avgustu (Yahoo je podvukao u svom uvodu da je „američka obaveštajna služba pripisala Duginino ubistvo ukrajinskoj vladi“), general Budanov je ponudio sledeću ekstremističku izjavu: „Mi smo ubijali Ruse i nastavićemo da ubijamo Ruse bilo gde na ovom svetu do potpune pobede Ukrajine.”

Činilo se da je priznao da Ukrajina stoji iza atentata. Ono što Rusija naziva „terorizmom, mi zovemo oslobođenjem“, rekao je on na pitanje da li Kijev stoji iza napada, koji su takođe uključivali i bombaški napad na kafić u aprilu i smrt ruskog blogera Vladlena Tatarskog.

Kiril Budanov je, međutim, već nekoliko nedelja nestao iz medija i javnog života Ukrajine, što podstiče spekulacije ruske strane o njegovoj ozbiljnoj povredi.

Nakon prvobitnog negiranja i tvrdnja sa ukrajinske strane da su tog dana oborene sve ruske rakete, ipak posle nekoliko dana potvrđeni su ruski raketni udari na sedište Glavne obaveštajne uprave u Kijevu. Gađan je bunker ispod a ne sama zgrada.

pac 3 patriot pada u vodu nedaleko od zgrde gur
PAC-3 projektil presretač sistema Patriot pada u vodu nedaleko od zgrde GUR. Video za koji je Ukrajina prvobitno tvrdila da je zabeleženi ruski promašaj.

Udari su dokumentovani fotografijama oštećene zgrade, te bi se moglo pretpostaviti da su sumnje u njegovu povredu realne. Ukrajina još uvek nema zvaničan stav

Poslednju izjavu Budanova koju smo mi preneli datira iz 24/05/2023. Glavni ukrajinski obaveštajac tada je izjavio: Kontraofanziva će uskoro početi, ali nam je potrebno više oružja da bismo uspeli.

Kirilo Budanov kratka biografija:

  • Rođen 4. januara 1986.
  • Od 2014. godine učestvovao je u Rusko-ukrajinskom ratu.
  • Aprila 2019. godine, automobil „Ševrolet Evanda“ u vlasništvu Budanova razneo je, prema ukrajincima, Rus sa dokumentima na ime Aleksej Lomaka, podmetnuvši bombu, ali je ona prerano detonirala. Privedeni su napadač i diverzantska grupa koja je trebalo da digne u vazduh Budanova
  • Od 5. avgusta 2020 načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine 
  • 24. avgust 2021 postaje brigadni general
  • 3. aprila 2022 postaje general-major 
  • Nosilac ukrajinskog Ordena za hrabrost

6 KOMENTARA

  1. Zagorac je u genima pusikurko.Ko god zgazi u Hrvatsku on pere zubice da dobro izdudla.Hiljadu godina su Germanima pusili pa mogu i opet.

  2. A jos nesto Zagorac, bio je lepo dogoreno razganicenje Jugoslavije, ali nije nekima odgovaralo jer bi Srbija dobila mnogo vecu teritoriju nego sto su neki hteli, pa su organizovana etnicka ciscenja i progon stanovnistva, ubijani civili, isto sto je radila i ukrajna do pre koju godinu, verujem da do pre godinu ipo dana nisi ni znao gde se nalazi ta zemlja kao ni da svakodnevno ukrajnska vojska gadja na civilnu infrastrukturu, to naravno nije moglo da se plasira u civilizovane zemlje kao sto je tvoja gde su se klala tudja deca uz obrazlozenje da je to jer pricaju ekavski.

  3. Ti Zagorac bas imas ostar i nepromisljen jezik, ne bore se oni protiv agresora, mi se jesmo borili protiv agresora, kao i Irak, kao i Sirija, kao i Avganistan.
    Ta zemlja sto kazes da se bori protiv agresora je zabranila opoziciju, tudju knjizevnost i promenila veroispovest, ugnjetavala svoj narod, proveri malo sta se desavalo 2019 sa Madjarskom manjinom u kod njih, na sajtu drzave imaju spiskovi lica koja su oznacena za otstrel, oni su ubijali bilo koga ko nije mislio kao oni, pogledaj malo na netu sednice UN gde izlazu Madjarski prestavnici, pa pogledaj i za Rumunske, ovo je sve iscenirano i isprani mozgovi ljudima da su Rusi ti agresori, nisu oni uradili nista sto nismo mi na Kosovu, samo sto mi nemamo podrusku glavnog egzikutora pa smo bili bombardovani, a taj momcic Kiril je imao toliko bolestan i izopacen smisao izrazavanja da nece ni dostajati covecanstvu.

  4. Djubre jedno srpsko tebe treba roknuti on se bori da se oslobodi agresora kao sto smo se mi borili 95 te protiv vas iz vase smrdilje i popusili ste a tako ce i vasi prijatelji rusi popusiti

    • Ko je tebi bio agresor debilu jedan zalupani? Ljudi koji su vekovima ziveli tamo, koji su verovatno jednako dugo ili mozda jos duze bili na tom terenu. I da nije bilo NATO-a ili jos bolje, da su Srbi bili organizovani, video bi sta je pusenje.
      Danke Deutschland bednice.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave