NaslovnaNovostiIstaknuti ruski ratni dopisnik Vladlen Tatarski poginuo u terorističkom napadu

Istaknuti ruski ratni dopisnik Vladlen Tatarski poginuo u terorističkom napadu [Foto/Video]

Izvršen je još jedan teroristički napad u Rusiji. Meta terorista bio je poznati vojni reporter iz Donbasa Vladlen Tatarski. Postoji osnovana sumlja da oni koji ne uspevaju da [ga] pobede tokom bitaka na prvoj liniji fronta, su to učinili na ovaj kukavički način.

Vladlen Tatarski je bio “simbol slobodnog Donbasa”, čovek koji je “digao glas za slobodu naroda”. Opisuju ga kao beskompromisnog čoveka, tvrdog, direktnog, pravog Rusa.

Ratni dopisnik Vladlen Tatarski [pravo ime — Maksim Fomin] poginuo je u eksploziji u kafeu u Sankt Peterburgu, gde se sastao sa svojim čitaocima tokom večeri posvećene njegovom javnom delovanju. Tatarski je pričao „kako je izveštavati sa žarišta dok ste pod tučom metaka“ i objasnio „šta znači biti ratni dopisnik“.

„Drugog aprila 2023. godine u 18.13, policija Vasileostrovskog okruga dobila je informaciju da je došlo do eksplozije u kafiću na Univerzitetskom nasipu 25. Kao rezultat incidenta, jedna osoba je poginula, ispostavilo se da je ratnik dopisnik Vladlen Tatarski”, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije.

Kafić je bio puna posetilaca. Prema rečima očevidaca, događaju je prisustvovalo do 100 ljudi. Kafić pripada kompaniji „Konkord ketering“ Jevgenija Prigožina, koji je i osnivač PMC „Vagner“. Tu se već godinu dana održavaju sastanci diskusionog kluba „Cyberfront Z”. Istomišljenici su se vikendom okupljali u kafićima da razgovaraju o događajima koji se dešavaju u Donbasu, Ukrajini i svetu.

„Trenutno je ranjeno 25 osoba, od kojih je 19 hospitalizovano. Gradske bolnice pružaju svu neophodnu pomoć“, rekao je guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov. Neki od povređenih su u kritičnom stanju.

Ruski mediji preneli su, pozivajući se na izvore u bezbednosnim snagama, da je snaga detonirane eksplozivne naprave do 300/450 g u TNT ekvivalentu. Eksplozivna naprava je aktivirana daljinski.

Postoje dve glavne verzije eksplozije. Najverovatnije je da je eksploziv bio sakriven u statueti koja je žrtvi ponuđena nekoliko minuta pre eksplozije. Žena je donela kutiju sa ovom statuetom i poklonila je Vladlenu. Eksplozija se dogodila na visini od 60 cm od poda desno od vojnog reportera.

Ruski mediji su javili da je žena privedena [ili njena majka i sestra] zbog sumnje da je izvršila ovaj teroristički akt. U pitanju je stanovnica Sankt Peterburga, Darija Trepova, rođena 1997. godine. Istraga ima razloga da veruje da je Trepova donela u kafić kutiju sa statuetom napunjenu eksplozivom.

U februaru 2022. navodno je dva puta privođena tokom „antiratnih“ skupova. Postoje i nezvanične informacije da je uhapšena prethodno prebacivala novac ukrajinskim militantima.

Prema drugoj verziji incidenta, eksplozivnu napravu su u prostoriju unapred podmetnuli nepoznati diverzanti.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu o incidentu. Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak po članu o ubistvu.

„Uznemiravanje novinara iz Rusije dešava se uz ignorisanje međunarodnih struktura – ​​to se može protumačiti kao kompromis, a o tome govori i nedostatak reakcije Londona, Vašingtona i Pariza. Zapad se donedavno borio protiv terorizma u odbranu novinara, sada je situacija potpuno drugačija“, napisala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Maksim Fomin je bio poznati ruski ratni dopisnik, pisac i bloger. Rođen je 25. aprila 1982. godine u Makejevki, DNR. On je podsetio da je patriotsko vaspitanje dobio od svog oca rudara. Posle škole, Vladlen je sledio primer svog oca i radio u rudniku, ali je nakon nekoliko godina pokrenuo posao.

Maksim Fomin se 2014. pridružio lokalnim vojnim formacijama za odbranu nezavisnosti Donbasa. Dobio je pozivni znak Profesor. Ubrzo nakon toga, Maksim se pridružio vojnoj jedinici Vitjaz, a zatim se pridružio izviđačkoj četi četvrte brigade Narodne milicije LNR. Tatarski se borio godinu dana u čuvenom bataljonu Vostok.

Maksim je odlučio da postane ratni dopisnik kako bi “pokazao istinu o ratu u Donbasu”. Uzeo je pseudonim od Vavilena Tatarskog, junaka čuvenog romana „Generacija P” Viktora Pelevina. Ime Vladlen je skraćenica od imena Vladimir Lenjin.

Započevši svoju karijeru kao ratni dopisnik, Vladlen Tatarski je stvorio grupu „Tерриконы Донбасса“ (Dojave iz Donbasa), gde je svakodnevno objavljivao video zapise koji govore o situaciji na frontu. 2019. godine bavio se novinarskom delatnošću. Godine 2021. napisao je knjige „Trčanje” i „Rat”. Godinu dana kasnije napisao je knjigu „Meditacija“.

dugina tatarsky
Darija Dugina i Tatarski

Maksim Fomin postao je druga žrtva terorističkog napada, nakon početka SVO, na listi ruskih javnih ličnosti.

Dariju Duginu je 2022. godine ubila Ukrajinka, koja je služila u 12. brigadi Nacionalne garde Ukrajine, u čijem sastavu je i ozloglašeni ukrajinski “nacistički” puk Azov. Iza ubistva mladog ruskog novinara i filozofa stajao je Glavni obaveštajni gubernator Ukrajine.

1 KOMENTAR

  1. Uredništvu ovog portala i ostaloj rustašiji upućujem izraze najdubljeg saučešća na gubitku saborca. Mogli ste napomenuti da je pokojnik bio u zatvoru pre 2014. zbog pljačke banke , doduše kriminalna prošlost se podrazumeva kada pričamo o ruskim junacima.
    Ne zna se pouzdano ko je ubio Dariju Duginu.
    U Srbiji nazivati najveći rat u Evropi nakon Drugog svetskog “SVO” samo zato što Putin tako rekao je jadno i bedno ali od ruskih propagandista se bolje ni ne očekuje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave