NaslovnaNovostiSAD otkrile broj stradalih američkih plaćenika u Ukrajini

SAD otkrile broj stradalih američkih plaćenika u Ukrajini

Tokom borbi u Ukrajini ubijeno je 16 američkih plaćenika koji su bili pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, navodi Vašington post. Tačan broj američkih plaćenika koji aktivno učestvuju u borbama na strani Kijeva ostaje nepoznat.

Publikacija je obratila pažnju na priče četvorice američkih plaćenika, koje su ranije preneli mediji. Jedan od njih je 33-godišnji Pit Rid, koji je preminuo u Artjomovsku (nekada Bahmut).

placenici u ukrajini
placenici u ukrajini

Rid je već imao iskustvo učešća u vojnim kampanjama u Avganistanu i Iraku, gde je služio u redovima kurdske milicije Pešmerg. Prema pisanju ovog glasila SAD, u Ukrajini se Rid navodno bavio humanitarnim pitanjima.

Iste novine su objavile i priču o Džošui Alanu Džonsu. Ovaj 24-godišnji plaćenik iz Memfisa služio je u vojsci SAD tri godine pre nego što je otišao u Ukrajinu.

Bivše kolege su primetile tačnost Džonsa, glorifikujući ga nazivom “taktički Isus”. Džons je ubijen u blizini Jegorovke u avgustu 2022.

Još jedna od ličnosti o kojoj je Vashington Post govorio je Luc Lucišin, koji je služio u policijskoj upravi Mirtl Biča.

Legija stranaca - vojnička internacionala
Internacionalna legija stranaca u ukrajini

Ovaj 32-godišnji plaćenik služio je u Ukrajini u sastavu Legije stranaca Oružanih snaga Ukrajine, uprkos nedostatku vojnog iskustva. Ljucišin je uništen u oblasti Grigorovke u junu prošle godine.

Osim toga, u publikaciji se pominje 22-godišnji Edvard Valter, pristalica neonacističkih ideala, koji je namerno stigao u Ukrajinu „sa ciljem da ubije Ruse“. Valter je uništen u aprilu ove godine prilikom borbe za Artjomovsk.

“Internacinalna Legija”

Inače, u borbu protiv Rusije, na strani Ukrajine, učestvuju stranci iz 50 zemalja, o kojima su već snimani i brojni propagadni filmovi.

Strani plaćenici i dobrovoljci su pohrlili u Ukrajinu nakon ruske SVO u toj zemlji u februaru 2022. Veruje se da je 30.000 stranaca otputovalo da se bori za Ukrajinu na početku rata.

Mnogi od njih su bili američki veterani koji su imali problema da se prilagode civilnom životu. Do leta je većina napustila zemlju zbog intenziteta borbi.

Pretpostavljalo se da je realno ostalo 1.000 do 3.000 dobrovoljaca. Kijev tvrdi čak 20.000, dok su brojke Nju Jork Tajmsa drastično niže, oko 1500.

Jedan od nastradalih koje Vašington Post nije obradio u ovom članku je i bivši pripadnik Navy SEALs-a Daniel W. Swift.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave