NaslovnaNovostiSve što niste znali o Navy SEALs specijalcu koji je poginuo u...

Sve što niste znali o Navy SEALs specijalcu koji je poginuo u Bahmutu

Kada je 18. januara 2023. ubijen bivši vojni mornarički specijalni ratni operater prve klase Daniel W. Swift, poginuo je boreći se protiv ruske vojske zajedno sa ukrajinskim vojnicima.

Rodni Oregon je napustio svoju jedinicu Navy SEALs 2019, ali niko ne zna koliko dugo se Svift borio u Ukrajini.

Američka mornarica je potvrdila da je Svift jedan od njenih pripadnika i da je preminuo od povreda zadobijenih dok je bio pod napadom ruskih trupa, ali nije dala malo više informacija o njemu ili njegovoj karijeri. Imao je 35 godina.

Strani plaćenici i dobrovoljci su pohrlili u Ukrajinu nakon ruske SVO u toj zemlji u februaru 2022. Veruje se da je 30.000 stranaca otputovalo da se bori za Ukrajinu na početku rata. Mnogi od njih su bili američki veterani koji su imali problema da se prilagode civilnom životu. Do leta je većina napustila zemlju zbog intenziteta borbi.

Pretpostavlja se da je realno ostalo 1.000 do 3.000 dobrovoljaca. Kijev tvrdi čak 20.000, dok su brojke Nju Jork Tajmsa drastično niže, oko 1500.

Niko ne zna tačno kada je Navy SEAL pripadnik Danijel Svift stigao u Ukrajinu, ali Svift je otišao iz svoje jedinice tri godine pre invazije i proglašen je dezerterom 11. marta 2019. Niko ne zna navodno ni zašto je Svift odlučio da se bori u Ukrajini.

Njegova vojna evidencija SAD pokazuje da se prvi put prijavio 2005. iz Oregona. Prema samoobjavljenim memoarima na Amazonu iz 2020. pod nazivom „Pad čoveka“, on je briljirao u fudbalu i rvanju u srednjoj školi pre nego što se prijavio. Tvrdio je da je pet puta bio angažovan u Iraku, Avganistanu i Jemenu. Kasnije je služio kao policajac u državi Vašington.

Sviftova deklasifikovana evidencija pokazuje da je bio baziran na Zapadnoj obali i da je kratko vreme služio u odredu sa sedištem u Kodijaku na Aljasci. Njegove nagrade i odlikovanja uključuju medalju za kampanju u Iraku, medalju za kampanju u Avganistanu, ekspedicionu medalju za globalni rat protiv terorizma i Legiju zasluga.

Mornarica nije objavila informacije o tome zašto je Svift napustio svoju SEAL jedinicu ili šta se dogodilo zbog čega je izgubio status u službi. Američki Stejt department nije čak ni potvrdio da je Svift preminuo 18. januara niti otkrio gde se u Ukrajini dogodila njegova smrt.

Daniel W. Swift

Ono što se zna o Sviftu je da je bio razveden i da je imao četvoro dece. Rolling Stone je kontaktirao Sviftovog bliskog prijatelja, bivšeg vojnog rendžera Adama Timana, koji se borio zajedno sa Navy SEAL odredima u Ukrajini.

Timan je rekao da su Svift i njegova jedinica bili pogođeni serijom ruskih protivpešadijskih raketnih granata u gradu Bahmutu nekoliko dana pre napada u kojem je ubijen. Thiemann je nazvao Svifta „jednim od najtvrđih i taktički najsposobnijih ljudi koje je ikada sreo“.

Rolling Stone je takođe izvestio da je Svift zadobio traumatsku povredu mozga u borbama tamo, od koje je na kraju preminuo rano sledećeg jutra. Ukrajinci su učinili sve što su mogli da spasu život Amerikanca, ali su medicinski resursi u blizini Bahmuta bili izuzetno loši, dok je žrtava bilo sve više. Svift je bio u kritičnom stanju pre smrti. Drugi pripadnici njegovog voda preživeli su napad.

Borbe kod Bahmuta su se pretvorile u vrstu rovovskog rata neviđenu u Evropi od dana Prvog svetskog rata. Ukrajinske snage krenule su u rovove da se bore protiv ljudskih talasa ruskih trupa koji su jurišali preko otvorenog terena. Nijedna strana ne može da napravi značajan napredak jer artiljerija eksplodira oko njih, a bitke traju satima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave