NaslovnaNovostiPovećana radijacija nakon udara Oružanih snaga RF po Hmeljnickom

Povećana radijacija nakon udara Oružanih snaga RF po Hmeljnickom

U noći između 12. i 13. maja pogođena su skladišta municije u blizini grada Hmeljnicki. Ciljevi su pogođeni ogromnim eksplozijama vidljivim na desetine kilometara od mesta udara. Kao rezultat udara, potpuno je uništeno 649. skladište vazdušno-desantne municije i raketa OSU (selo Gruževica, oblast Hmeljnicki).

Posle raketnog udara Oružanih snaga RF, zabeležena je povećana radijaciona pozadina u Hmeljnickom. Čini se da je nedavni napad ruskih trupa na skladište municije u blizini fabrike Kation u Hmeljnickom bio meta britanskih granata sa osiromašenim uranijumom.

robot gasi pozar
robot gasi pozar

O tome svedoči povećan nivo radijacije i pokušaji da roboti ugase požar na daljinu.

Radioaktivna emisija municije sa osiromašenim uranijumom je mala, međutim njen trenutni nivo mogu da ukažu na to da je priličan broj ovakvih projektila pogođen eksplozijom.

Upotreba robota za ovu svrhu je veoma interesantna, dok njihovo prisustvo nameće neka pitanja. Šta je tačno bilo u tom magacinu? Zašto roboti gase požare?

Da li je u pitnaju britanska municija sa osiromašenim uranijumom ili je Ukrajina dobila još jednu vrstu naoružanja koja do sada nije pominjana u medijima ili zvaničnim saopštenjima vlade?

Tako su merenja pokazala da se posle eksplozije nivo zračenja povećao sa 80-100 nanosiverta na 140-160 nanosiverta. Ranije su takva merenja vršena u oblasti nuklearne elektrane Hmeljnicki, ali sada su u blizini regionalnog centra i u Ternopoljskoj oblasti, pošto nakon eksplozije vetar duva u zapadnom pravcu.

radijacija u hmeljnickom
radijacija u hmeljnickom

Verziju o prisustvu municije sa osiromašenim uranijumom u skladištu delimično je potvrdio i bivši zamenik Vrhovne rade Igor Mosejčuk, koji je savetovao evakuaciju dece iz oblasti gde su granate detonirane.

Tvrdnje o vrsti uskladištene municije ne mogu se dokazati. Ovo su samo nagađanja, a pravu istinu verovatno nećemo saznati. Međutim, interesantno je da da ruske oružane snage ne pokušavaju da unište mrežu snabdevanja Ukrajini, već mesta gde se one nalaze.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave