NaslovnaNovostiSAD neće slediti Britaniju u opremanju Ukrajine raketama dugog dometa

SAD neće slediti Britaniju u opremanju Ukrajine raketama dugog dometa

Bajdenova administracija ne planira da sledi vođstvo Britanije u slanju raketa dugog dometa Ukrajini.

Politiko je citirao jednog američkog zvaničnika koji je rekao da se „naša politika o ATACMS nije promenila”. Zauzvrat, on je rekao da će SAD nastaviti da snabdevaju Ukrajinu sistemima Patriot, municijom i oklopnim borbenim vozilima.

London je spreman da pošalje rakete dometa od 300 km, o čemu smo već pisali. Ove rakete imaju isti domet kao taktički raketni sistem američke vojske, poznat kao ATACMS, koji je Vašington odbio da dostavi Kijevu.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli odbio je da komentariše tajming i važnost budućih obaveza koje Britanija treba da preuzme kako bi nastavila svoju podršku Ukrajini. Britanski zvaničnik je ove izjave dao na konferenciji za novinare, organizovanoj u utorak, zajedno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

atacms 1
atacms 1

Izgledi za britanske rakete za Ukrajinu naveli su tim predsednika Džoa Bajdena da odahne, prema nekoliko američkih zvaničnika koji su razgovarali za NatSec Daily. Nadaju se da će to ućutkati kritičare koji žele da SAD pošalju ATACMS, jer bi Ukrajina uskoro mogla da dobije rakete dugog dometa iz Londona.

Takođe postoji pitanje da američka vojska nema dovoljno rezervnih ATACMS-a u svom arsenalu. „Sa vojne tačke gledišta, imamo relativno malo ATACMS-a, moramo se pobrinuti da održavamo i sopstvene zalihe municije“, rekao je general Mark Mili, još u martu mesecu.

Druga osoba koja je upoznata sa razgovorima rekla je da je Britanija razgovarala sa Ukrajinom o uslovima koje mora da ispuni za snabdevanje raketama dugog dometa – obaveza Ukrajine da koristi ovu sposobnost samo protiv ciljeva unutar ukrajinske teritorije.

Ovo odražava istu zabrinutost koju Bajdenova administracija ima u vezi sa pružanjem ATACMS-a Ukrajini. Poslednja stvar koju Bela kuća želi je da ukrajinske trupe koriste rakete ATACMS za gađanje ciljeva na ruskom tlu.

himars
himars

Britanija je krajem aprila objavila nameru da preko fonda vojne podrške Ukrajini isporuči rakete dometa 100-300 km.

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je zahtev za kupovinu vojne opreme namenjene za isporuku oružanim snagama Ukrajine u okviru „Međunarodnog fonda za Ukrajinu“.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS).

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu.

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

4 KOMENTARA

  1. Ako Ukrajinci ,,zlouoptrebe,, ove rakete i spucaju na rusko tlo u dubini teritorije, ruski sarmat potopice engleze.

  2. Isto će britanskim bitangama Rusi poslati rakete dugog dometa, Vojvodu, Sarmat, Topolj M….normalno za razliku od njih što šalju granate sa osiromašenim uranijumom ove će biti sa obogaćenim.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave